Cunoasterea situatiilor ce reprezinta urgente veterinare si a modului in care se acorda primul ajutor, pana la interventia medicului veterinar, este utila oricarui proprietar de caine. Din pacate, chiar si cel mai iubit si mai ingrijit animal poate deveni victima unor accidente sau boli. In astfel de cazuri, depistarea precoce a manifestarilor clinice care constituie "semnale de alarma" si interventia cat mai rapida pot fi hotaratoare in salvarea vietii cainelui.
Este mai bine ca animalul sa fie transportat la un cabinet veterinar, unde exista un echipament corespunzator pentru diverse interventii, in functie de caz, decat sa fie consultat acasa de catre medicul veterinar. In scopul evitarii unor traumatisme sau pozitii ce-i pot agrava starea, transportul unui caine de dimensiuni mari se va face utilizand o bucata de scandura sau o patura. Un caine de dimensiuni mici poate fi asezat intr-o cutie de carton.
Hemoragia externa reprezinta pierderea sangelui la nivelul suprafetei corporale, ca urmare a lezionarii vaselor de sange (artere sau vene). Se produce la nivelul plagilor prin lovire, taiere, muscatura etc. Inainte de a ajunge la medic, incercati sa opriti hemoragia si sa limitati pierderea de sange, prin aplicarea unui pansament compresiv sau prin presare cu o bucata de material textil.
In cazul sectionarii unui vas important la nivelul membrelor, improvizati un garou ce va fi pozitionat deasupra plagii - in cazul hemoragiei arteriale (sange rosu aprins) sau dedesubtul plagii - in cazul hemoragiei venoase (sange inchis la culoare). Garoul se poate mentine maximum 15 minute. Nu este necesara dezinfectarea plagii, atata timp cat sangerarea persista.
Hemoragiile interne, foarte grave, ca urmare a accidentelor rutiere, caderilor sau loviturilor foarte puternice, se pot manifesta clinic prin mucoase palide, scaderea temperaturii corporale, abdomen marit si dureros, prezenta sangelui in urina, fecale, voma, saliva sau scurgeri nazale. In aceste cazuri este necesara interventia imediata a medicului veterinar.
Dilatatia si torsiunea gastrica, manifestata prin deformarea abdominala, insotita de durere, salivatie si incercarea de a vomita, este o afectiune foarte periculoasa, ce necesita interventie imediata de specialitate.
In cazul socului termic, rezultat al supraincalzirii organismului peste limita autoreglarii, sub actiunea factorilor de mediu extern, primul ajutor vizeaza scaderea temperaturii corporale.
Arsurile termice, produse in urma contactului direct al pielii cu focul, cu corpuri sau lichide supraincalzite, pot avea manifestari clinice locale si generale, in functie de gravitatea leziunilor si suprafata corporala afectata (la o suprafata lezionata de peste 15%, se produc manifestari generale caracteristice socului termic).
In prima faza, aplicati comprese cu apa rece, timp de 10-20 de minute, pentru calmarea durerii si, eventual, spalati leziunea cu apa, daca exista urme de substante care au determinat arsura (de exemplu, ulei). In continuare, medicul veterinar este cel care va aplica tratamentul.
Si in cazul arsurilor chimice, rezultat al actiunii unor substante chimice asupra pielii, prima masura consta in spalarea zonelor afectate cu cantitati mari de apa, pentru indepartarea substantelor agresive, apoi se aplica tratamente specifice, in functie de substanta care a provocat arsura.
In cazul arsurilor cu substante acide, aplicati solutie de bicarbonat de sodiu, in cazul actiunii unor substante bazice, utilizati solutii slabe de acid acetic (otet). In cazul varului nestins, dupa ce ati indepartat resturile de var de pe pielea si din parul cainelui, pulverizati apa zaharata.
Socul electric, intalnit mai ales la catei tineri, care rod cabluri electrice, se produce in urma trecerii curentului electric la nivelul unei zone corporale. Pe langa arsura electrica, ce apare la locul de contact cu firele electrice, intensitatea si tensiunea curentului electric pot afecta grav sistemul cardiorespirator (se poate produce fibrilatie cardiaca sau stop respirator).
In situatia in care catelul este in contact cu cablul electric, intrerupeti curentul, inainte de a-l atinge. Ulterior lasati-l sa se linisteasca, supraveghindu-l indeaproape. Daca survin complicatii cardiorespiratorii, se impune resuscitarea (respiratie artificiala, masaj cardiac) si transportarea de urgenta la cabinetul veterinar.