Bland, prietenos, loial, acest caine este recunoscut pentru dragostea fata de copii si pentru abilitatile de salvator. Desi impresioneaza prin dimensiuni, el nu are insusiri de gardian. Datorita spiritului temerar cu care se arunca in valuri pentru a salva vieti omenesti, poarta si denumirea de "Saint Bernard al marii".
Nascut cu certe veleitati de marinar, Terra Nova era una dintre "piesele" nelipsite ale echipamentului ce insotea fiecare vas de pescuit ce pornea in larg din provincia canadiana de la care provine numele rasei.
Ridicat la rangul de industrie locala, pescuitul a reprezentat intotdeauna un domeniu in care acest caine urias, dar abil, s-a remarcat. Misiunea sa consta in tractarea navoadelor pe mare, urmata de aducerea acestora inapoi la bordul ambarcatiunii, dupa capturarea prazii.
La fel de eficient pe uscat ca si in apa, Newfounland-ul, cum i se mai spune, era suficient de puternic pentru a indeplini si rolul de salvamar sau pentru a sparge gheata, capacitatea pulmonara permitandu-i sa inoate pe distante lungi si sa tina piept curentilor oceanului.
La sfarsitul unei zile de munca, toata incarcatura era transportata, tot cu ajutorul cainilor, in oras. Alte asemenea exemplare canine asigurau livrarea laptelui la domiciliu sau primirea corespondentei in intreaga insula. Cu alte cuvinte, Terra Nova nu soma niciodata...
Sorgintea acestei rase de munca este, la fel ca si in cazul altora, intens disputata. Expertii speculeaza ca ea ar descinde din "cainii-ursi", de origine scandinava, adusi din Norvegia in secolul al XVI-lea, sau poate din Labrador sau din molosii introdusi de vikingi. Nu este exclus ca "reteta" sa fi cuprins si ceva sange de Leonberger, Saint Bernard sau Caine de munte de Pirinei.
In realitate, nu se stie cum au ajuns predecesorii rasei in Canada. In secolul al XIX-lea, pescarii francezi au adus cu ei Terra Nova in tara. In Anglia, rasa a fost elogiata de Byron si imortalizata in lucrarile pictorului Landseer.
La scurta vreme dupa Primul Razboi Mondial, un exemplar exceptional de Terra Nova, pe nume Siki, a devenit nu doar cel mai renumit caine de show din istoria rasei, dar si cel mai faimos reproducator. Astfel ca majoritatea exemplarelor care obtin in prezent rezultate in ring au in pedigree linii ce pornesc de la Siki.
"Nu, nu sunt un Saint Bernard negru!"
Acesta este mesajul transmis de clubul american al rasei, desi, mai degraba, Saint Bernardul se aseamana cu Terra Nova. Din cauza unei epidemii, survenita in jurul anului 1860, cainii din incinta asezamantului monahal St. Bernard se aflau in prag de disparitie.
Cum rasele erau intr-adevar apropiate din punct de vedere fizic, calugarii au importat cateva exemplare de Terra Nova, in scopul regenerarii faimosilor caini salvatori. In urma acestor incrucisari a luat nastere primul exemplar de Saint Bernard cu par lung, o varietate care s-a dovedit incompatibila cu activitatea de salvamont, zapada si gheata ingreunand evident miscarile cainilor cu blana lunga.
In prezent, atunci cand vine pe lume un asemenea pui, el este indepartat, considerandu-se ca "se trage" din Newfoundland. Cele doua rase sunt similare si din punct de vedere al utilitatii, fiind crescute pentru acelasi gen de munca. Ambii caini sunt suficient de mari si de puternici pentru a putea transporta o persoana accidentata.
Masculul de Terra Nova atinge aproximativ 70 de cm la greaban si cantareste in jur de 70 de kg. Diferentele majore dintre rase se datoreaza in special adaptarii Newfoundland-ului la mediul acvatic. Astfel, ochii acestuia trebuie sa fie ingusti pentru a impiedica patrunderea apei si nu prezinta cea de-a treia pleoapa, ca in cazul Saint Bernardului.
De asemenea, urechile au dimensiuni oarecum reduse si o forma care tine apa la distanta, iar buzele sunt prinse lejer, permitand cainelui sa respire, in timp ce inoata si cara o povara.
Majoritatea exemplarelor de Terra Nova sunt negre, culorile recesive - maro, nuanta bronzului (culoarea Setterului irlandez) - fiind acceptate. Negrul si maroul, combinate cu o gena recesiva responsabila cu dilutia, produc nuantele de cenusiu si crem. Exemplarele unicolore pot avea pete albe pe piept, degete si coada.
O alta combinatie de culori se intalneste la Landseer, botezat astfel dupa numele artistului - Sir Edwin Landseer - pe ale carui panze a aparut. Aceasta varietate este de culoare alba, capul si regiunea fesiera (pana spre coada) fiind negre. De asemenea, pe spate se remarca o zona in forma de sa, tot de culoare neagra.
In expozitii, exemplarele unicolore cu marcaje de alta nuanta in afara de alb sunt descalificate.
Terra Nova are parul de acoperire gros, uleios, de lungime moderata si subparul bine lipit de trup, conditie absolut necesara pentru a rezista la climatul aspru al insulei de provenienta. Multumita acestui tip de blana, cainele poate ramane in apa ore in sir, fara sa se ude si fara ca temperatura pielii sa scada.
Rasa are labele complet palmate si inoata in stilul bras, nu in cel caracteristic speciei.
Temperamentul bland si afectuos este principala trasatura a rasei. Acesta, combinat cu devotamentul si dorinta de a fi intotdeauna pe placul stapanului, fac din Terra Nova unul dintre cei mai apreciati caini de talie foarte mare.
Tot datorita acestor calitati, el obtine deseori rezultate remarcabile in competitiile de Obedience si Agility. Anul acesta, Josh, un splendid reprezentant al rasei, a urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului de la Westminster (celebrul concurs canin organizat de clubul american), surclasand exemplare canine de valoare recunoscuta.
De altfel, acelasi club ii incurajeaza pe proprietarii de Terra Nova sa pastreze aptitudinile de munca ale cainilor, atribuind o serie de titluri in cadrul examenelor de lucru, atat pentru probe desfasurate in apa, cat si pe uscat.
Un "ursulet" irezistibil
Un pui de Terra Nova nu trebuie sa fie achizitionat niciodata sub imperiul primului impuls. Ca de altfel toti catelusii, si acestia sunt irezistibili. Din pacate, exista totusi stapani care, dupa un timp, doresc sa scape de simpaticul "ursulet", pe motiv ca acesta a atins proportii incredibile.
Un Newfoundland naparleste destul de serios si, din cauza modului de prindere a buzelor, saliveaza abundent. Desi este dotat pentru a rezista la temperaturi scazute, deci poate trai afara, el va prefera sa-si desfasoare activitatile in casa, in apropierea celor dragi.
Daca v-ati hotarat sa adoptati un pui de Terra Nova, vizitati mai intai o canisa sau un crescator pentru a avea ocazia sa vedeti un asemenea caine ajuns la maturitate si sa petreceti putin timp impreuna. Dupa aceea, veti putea decide, in cunostinta de cauza, daca aceasta este rasa care vi se potriveste.
© Copyright:
Terra Nova - forta si tandrete
Bland, prietenos, loial, acest caine este recunoscut pentru dragostea fata de copii si pentru abilitatile de salvator. Desi impresioneaza prin dimensiuni, el nu are insusiri...
Posteaza comentariu