Somaleza - vulpita cea sireata

La ce va ganditi cand vedeti o Somaleza? La o Abisiniana cu par lung? La o pisica ce seamana cu o vulpe? La una foarte colorata cu aspect de veverita? Exista o multitudine...

La ce va ganditi cand vedeti o Somaleza? La o Abisiniana cu par lung? La o pisica ce seamana cu o vulpe? La una foarte colorata cu aspect de veverita? Exista o multitudine de adjective potrivite pentru a descrie o asemenea rasa, insa cei care o caracterizeaza cel mai bine sunt crescatorii, iar ei folosesc cuvinte ca: foarte iubitoare, plina de viata, jucausa, coada mare si stufoasa, blana extrem de fina, vicleana, activa, extrem de frumoasa.

Somaleza este o combinatie de frumusete si personalitate. Primul lucru care va va atrage atentia este unicitatea ei. Sunt pisici cu un aspect izbitor, cu blana extrem de colorata, cozi stufoase, marcaje faciale si personalitate vie.

Origine si istoric

Somaleza este la origine un produs rezultat dintr-o gena recesiva aparuta la un exemplar de Abisiniana.

Exista o multime de speculatii in legatura cu modul in care aceasta gena a ajuns in materialul genetic al Abisinienei.

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, se mai gasea un numar foarte mic de Abisiniene, estimat la numai 12 exemplare. Multor pui rezultati in aceasta perioada nu li se cunoaste originea, iar dupa incrucisari ulterioare este posibil ca o gena pentru par lung sa le fi fost inoculata.

Avand in vedere faptul ca gena pentru par scurt este dominanta, cu conditia ca nici unul dintre parinti sa nu fie purtatori ai celei responsabile pentru aparitia parului lung, puii rezultati vor avea blana scurta.

Raby Chuffa of Selene din Canada/Statele Unite si Bruerne Achilles din Australia/Noua Zeelanda sunt primele doua pisici identificate ca fiind purtatoare ale genei pentru par lung.

Multi crescatori de Abisiniana au refuzat pur si simplu sa accepte astfel de pisoi, dar unii dintre ei au mers mai departe, producand ceea ce astazi numim Somaleza.

Istoria Somalezei a inceput cu Evelyn Mague, o crescatoare americana de Abisiniene, care a descoperit din intamplare ca unele exemplare de Abisiniana erau si purtatoare ale genei pentru par lung.

Evelyn este responsabila si pentru "botezarea" acestei rase, care a fost deseori denumita "Abisiniana cu palton". Ea a ales numele de Somaleza, pentru ca Somalia se invecina cu Abisinia, si, nevrand sa ignore originea noii rase, Evelyn a decis ca aceasta denumire este cea mai potrivita.

Asa cum s-a intamplat cu toate rasele nou aparute, la inceput crescatorii care s-au incapatanat sa creada in ea s-au confruntat cu foarte multe probleme, dar natura incantatoare a Somalezei a facut ca activitatea lor sa fie incununata de succes.


Personalitate

Personalitatea Somalezei este aspectul cel mai de pret al acestei rase. Somalezele sunt pisici inteligente, active si foarte jucause. Sunt animale de companie perfecte in cel mai adevarat sens al cuvantului, deoarece cauta permanent dragostea stapanilor lor. Se implica in toate activitatile care se desfasoara in jurul lor.

Somalezele au accese de energie de cateva ori pe zi si le veti surprinde alergand prin casa sau facand sarituri demne de un cascador. Adora sa alerge dupa jucariile pe care i le aruncati, sa vi le aduca inapoi si sa va "vaneze" prin casa.

Sunt asemanatoare maimutelor, prin dexteritatea cu care reusesc sa tina obiectele si chiar mancarea. Somalezele sunt capabile sa deschida usile dulapurilor, pentru a se ascunde in locurile preferate si, surprinzator, pot deschide si robinete, fiind printre putinele exemplare feline care adora sa se joace in apa.


Sunt pisici "tacute", comunicarea cu membrii familiei facandu-se prin mieunaturi usoare, ceea ce nu inseamna ca sunt timide. Sunt extrovertite si foarte sociabile.

Intretinere

Blana Somalezei nu este dificil de intretinut. Este matasoasa, fina si foarte deasa. Stratul de subpar nu are textura lanoasa, asa ca nu exista riscul formarii de noduri dar, cu toate acestea, perierea zilnica se impune.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod