Hipovitaminoza D determina la tineret aparitia rahitismului cu hipocalcemie, hipofosforemie, dezvoltarea anormala a oaselor membrelor, a coastelor, sternului, intarzie atat aparitia dintilor, cat si schimbarea dentitiei de lapte. La cainii adulti, carenta in vitamina D determina aparitia osteomalaciei, manifestata prin deformarea oaselor, durere la deplasare; secundar, pot aparea deformarile osoase, pareze, paralizii, tetanii, scaderea tonusului muscular.
Hipervitaminoza D determina hipercalcemie, hiperfosforemie, anorexie, constipatie, prurit, agitatie, migrarea sarurilor fosfocalcice in rinichi, miocard, articulatii unde, prin depunere, determina insuficiente.
Vitamina E - vitamina antidistrofica, antisterilica sau tocoferol - este sintetizata de plantele verzi si se gaseste in cantitati mari in uleiurile vegetale (uleiul de porumb) si in germenii cerealelor. Vitamina E favorizeaza absorbtia carotenoizilor si protejeaza rezervele hepatice de vitamina A, participa la respiratia celulara, stimuleaza sinteza proteinelor contractile si a mioglobinei.
In hipovitaminoza E apar distrofii musculare si hepatice.
Hipervitaminoza E nu este studiata.
Vitamina K este necesara coagularii sangelui (prin implicarea acesteia in formarea ARN-ului, responsabil de sinteza unor factori ai coagularii) si participa in procesele de respiratie celulara.
In hipovitaminoza K (in cazul prezentei antivitaminelor K in hrana, afectiunilor hepatice si biliare) apar hemoragii, din cauza lipsei sau intarzierii coagularii.
Hipervitaminoza K nu este cunoscuta, deoarece excesul de vitamina K se elimina foarte usor prin urina, fecale sau lapte.
Vitamina B1 este sintetizata de plantele verzi si de simbiontii intestinali si stimuleaza dezvoltarea organismelor, are rol in transmiterea influxului nervos, favorizeaza formarea lipidelor pe baza glucidelor.
In hipovitaminoza B1 apar polinevrite generalizate, polimiozite, nevralgii, mialgii (dureri musculare), tulburari digestive, cardiace, insotite de hipotermie. La caini, hipovitaminoza B1 (boala Chastek) apare in urma hranirii cu peste crud (acesta contine o tiaminaza).
Vitamina B2 se gaseste in cantitate mai mare in vegetale decat in alimentele de origine animala si are rol in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, participa la mentinerea integritatii tesutului epitelial si nervos, stimuleaza procesele de crestere si diferentiere, stimuleaza troficitatea retinei, cristalinului si a corneei.
In hipovitaminoza B2 dezvoltarea este incetinita, apar afectiuni ale pielii, opacifierea corneei si a cristalinului.
Vitamina B6 (piridoxina) se gaseste in cereale, uleiuri vegetale, legume, ficat, rinichi, lapte. Intervine in reglarea sintezei si catabolismului colesterolului si al unor lipide, intra in structura coenzimelor (decarboxilaze, transaminaze), are rol in metabolismul protidelor, stimuleaza eritropoeza, intra in compozitia tecilor de mielina.
Hipovitaminoza B6 determina o crestere intarziata, anemie hipocroma microcitara, tulburari nervoase, astenie musculara, vomismente.
Vitamina B12 (cobalamina, ciancobalamina) este vitamina care intervine in sinteza ADN-ului, hemoglobinei, metioninei, colinei, biotinei si, implicit, in metabolismul proteinelor, lipidelor, glucidelor, intervine in diviziunea celulara, stimuleaza hematopoeza.
Carenta in B12 determina anemii, scaderea vitezei de crestere.
Vitamina C este sintetizata de plantele verzi, dar poate fi sintetizata si pe cale endogena, in mucoasa intestinala, ficat, rinichi. Participa in reactiile de respiratie celulara, stimuleaza sinteza mucopoliglucidelor din tesutul epitelial, are rol in metabolismul colagenului, mareste rezistenta organismului la infectiile bacteriene si virotice, prin stimularea formarii anticorpilor si a activitatii sistemului reticulo-endotelial.
Carenta in vitamina C determina aparitia scorbutului, caracterizat la tineret prin anomalii in dezvoltarea dintilor, oaselor, predispozitie la sangerari spontane, iar la adulti se manifesta prin astenie, hemoragii mici la nivelul pielii, gingiilor, mucoasei digestive, hemoragii urmate de necroze, scade rezistenta organismului, anemie.
Dozele si momentul in care trebuie administrate vitaminele sunt indicate de catre medicul veterinar.
Comentarii (1)
ma bucur ca cunosti atatia termeni medicali dar nu se intelege nimic nu ai spus concret la ce ajuta "ajuta la tecile mielina" explica ce inseamna un articol inutil o porcarie
Posteaza comentariu