Recompensa in dresaj - o arma cu doua taisuri

In dresajul modern, lucrul fara recompensa este practic imposibil. Insa modul in care aceasta este folosita poate avea influente surprinzatoare asupra rezultatelor. Uneori, in loc de raspunsul...

In dresajul modern, lucrul fara recompensa este practic imposibil. Insa modul in care aceasta este folosita poate avea influente surprinzatoare asupra rezultatelor. Uneori, in loc de raspunsul scontat, se poate obtine unul opus.

Educatia cainelui trebuie sa inceapa de la o varsta frageda. Atunci cand puiul este adus acasa, probabilitatea ca acesta sa faca scandal inca din prima noapte, din cauza lipsei fratilor si a mamei, este foarte mare.

Ar fi o greseala sa-l luati in pat cu dumneavoastra, deoarece, odata obisnuit astfel, ori de cate ori va ramane singur va scanci indelung. Daca plange, nu trebuie sa va faceti imediat aparitia si sa-l hraniti, fiindca va repeta "stratagema" din ce in ce mai des, pentru a primi hrana pe timpul noptii.



Simpla dumneavoastra aparitie poate fi considerata o recompensa, deci, in cazul in care in prima noapte tipa, este preferabil fie sa nu va aratati deloc, fie, daca nu suportati zgomotul, sa-l certati, scuturandu-l usor de ceafa, asa cum facea mama lui cand puiul era in cuib.

Primele lectii de predresaj vor necesita stimularea puiului, dar aceasta nu trebuie facuta oricum. Catelul va fi recompensat doar atunci cand executa corect o comanda.

Daca puiul are tendinta de a fugi, este contraindicat sa-l urmariti si sa-l pedepsiti cand il prindeti, deoarece data viitoare va face la fel. De asemenea, nu trebuie sa-l recompensati dupa ce a fugit si l-ati rechemat, utilizand coarda de dresaj.

In timpul mersului la pas, atunci cand cainele nu se uita spre dumneavoastra, este gresit sa incercati sa-i captati atentia acordandu-i recompensa, deoarece astfel ati rasplati tocmai lipsa de atentie.

Mai degraba il puteti corecta mecanic, smucind scurt zgarda de forta, in momentul in care isi indreapta atentia in alta parte. Puteti recompensa cainele doar atunci cand mersul la pas este ireprosabil, iar privirea ii este indreptata spre dumneavoastra.

O data cu trecerea timpului si avansarea lectiilor, ii puteti oferi cainelui si obiecte mobile, pe post de recompensa.

O alta situatie in care se greseste frecvent in ceea ce priveste recompensa este acordarea "premiului" la atacul sportiv. La examenele de Schutzhund, de cele mai multe ori, cainele este obisnuit ca la sfarsitul unei executii corecte sa i se dea mansonul.

In cadrul probei de atac, un rol primordial il ocupa disciplina - pastrarea controlului asupra cainelui de catre conductor, precum si mentinerea atentiei cainelui asupra infractorului, dupa executarea comenzii "lasa".



Cainele este tentat adeseori sa revina la stapan dupa ce a lasat mansonul, iar greseala cel mai des intalnita este aceea de a pune "infractorul" sa fuga atunci cand cainele s-a intors cu spatele. Procedand astfel, cainele se va obisnui sa intoarca spatele "infractorului", scapandu-l din vedere, adica exact ceea ce nu trebuie sa se intample.

Solutia este aceea de a nu-i oferi cainelui mansonul decat daca acesta sta tot timpul cu ochii pe "infractor". Durata de supraveghere a "infractorului" se va mari treptat. Pentru a-l ajuta sa-si mentina atentia asupra sa, "infractorul" isi poate misca alternativ picioarele, fara sa paraseasca baza de sustinere, dand astfel impresia ca este posibil ca oricand sa evadeze.
Alta metoda de a determina cainele sa stea cu ochii pe obiectiv este aceea de a pocni din baston atunci cand se intoarce cu spatele.

Prin urmare, desi un dresaj modern nu poate fi conceput fara recompensa, atragem atentia asupra faptului ca daca aceasta este acordata gresit, rezultatul poate fi opus celui dorit, iar corectarea erorii este, de cele mai multe ori, mai dificila decat formarea unui comportament corect de la inceput.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod