Intotdeauna cainii ne-au uimit prin calitatile lor si prin modul in care ne pot ajuta pe noi, oamenii. In secolul XIX, isi etalau aptitudinile actoricesti in cadrul spectacolelor de strada sau in spectacolele de circ.
La inceputul secolului XX,
in zonele rurale, cainii inca mai trageau mici sarete incarcate cu lemn, sticle cu lapte, femei sau copii. Astazi, ei se folosesc de simtul ascutit al mirosului pentru a ajuta oamenii in arta vanatorii.
Vanatoarea este un sport traditional pentru unii, o pasiune si o arta pentru altii. Este un exercitiu fizic atat pentru
stapan, cat si pentru caine, din moment ce solicita o excelenta forma fizica.
Amandoi au nevoie de putere de lucru pentru timp indelungat si in diferite imprejurari meteo, determinare si un ochi agil! Daca nu exista un caine vigilent si cu un simt al mirosului dezvoltat, nu exista vanatoare, deoarece vanatoarea este pentru caine un fel de concurs pe care el trebuie sa il castige. Animalul vanat are avantajul cunoasterii teritoriului, al instinctului si al agilitatii.
Cainele il are pe cel al inteligentei si simturilor dezvoltate pentru fiecare tip de vanat in parte.Decoy Spaniel - "vanatorul de rate"
Acest caine era folosit drept momeala pentru a atrage ratele salbatice in capcane. In anii de dinaintea Primului Razboi Mondial, s-a incercat o readucere in prim-plan a vechilor rase canine olandeze, Dutch Decoy Spaniel aflandu-se printre ele. In fiecare an, aproximativ 500 de exemplare sunt inscrise in baza de date a societatii canine, care se lupta pentru a mentine calitatea standardului.
Caracteristici generale: capul nu este foarte mare, iar craniul si fruntea sunt egale ca dimensiune; are o conformatie aproape cvadratica; este un spaniel de talie mica, cu o inaltime la greaban de 35-40 cm; culoarea specifica rasei Decoy Spaniel este alb cu pete mari rosiatice.
Blana de pe cap trebuie sa fie dominant rosiatica, fiind acceptata doar o fasie de culoare alba. In actiune, Decoy Spaniel are o tinuta demna: coada purtata ridicat, temperamentul calm si prietenos, alaturi de vigilenta si abilitatea unui "vanator" innascut, au facut din aceasta rasa un ajutor de nadejde al vanatorilor olandezi de rate salbatice.
Drentsch Partridge Dog - "prepelicarul olandez"
Destul de persistent si dotat cu un nas foarte subtil, Epagneul olandez este adaptat atat pentru campie, cat si pentru zone mlastinoase.
Vaneaza pasari de orice dimensiune si are aptitudini pentru vanatul subteran. Indica prada precis si este un excelent retriever. Acest caine cu un bun temperament poate fi si un caine de companie/insotire foarte dragut.Caracteristici generale: Prepelicarul Olandez este un caine bine proportionat, cu trupul putin mai lung decat inaltimea, cu o constitutie solida; capul este larg si plat; stop lejer; puntea nazala este dreapta; botul este prelung, in forma de pana; trufa este de culoare maro, iar ochii de culoarea chihlimbariului; urechile sunt atasate sus si atarna lipite de falci, fara falduri, mai late la baza, subtiindu-se spre varfuri; pe partea exterioara sunt acoperite cu par bogat, ondulat, formand franjuri; la partea inferioara au un par mai scurt.
Corpul: compact, solid, pieptul adanc si spatele puternic, zona renala lata, crupa destul de lunga, usor inclinata, membrele puternice, labele rotunjite cu degete bine stranse si cuzineti grosi ii dau o infatisare de forta si vigoare; coada atasata mai mult in sus este purtata in jos ca o sabie, iar in miscare este purtata aproape orizontal. Coada acestei rase nu se amputeaza. O caracteristica a Prepelicarului Olandez este ca atunci cand acesta misca din coada, in special cand a depistat vanatul, coada are o miscare rotunda, in cerc.
Roba deasa, de lungime medie pe trunchi, formeaza franjuri pe urechi, membre si coada. Culoarea: alb cu pete brune sau oranj. Inaltimea: masculii au o inaltime la greaban de 57-63 cm, iar femela este putin mai scunda. Greutate: 20-25 kg.
Aceaste doua rase isi au originile in regiunea Friesland din nordul Olandei. Stabyhoun si Wetterhoun erau folositi drept caini de vanatoare, dar si de paza. Erau preferatii fermierilor, care ii foloseau pentru decimarea animalelor daunatoare precum dihorul, cartita, sobolanul etc. In secolele trecute, aceste doua rase erau foarte apreciate datorita capacitatilor lor de vanatori si gratie simtului olfactiv deosebit de dezvoltat.