Iubesti plantele de ghiveci si doresti sa iti transformi apartamentul intr-o mica oaza de verdeata? Daca ai o pisicuta, trebuie sa iti alegi plantele de apartament cu foarte mare atentie.
Unele pisici nu manifesta un mare interes pentru plante, insa multe dintre ele, datorita firii lor curioase, din plictiseala sau pentru ca trebuie sa elimine parul acumulat in stomac, incep sa "deguste" frunzele, tulpinile, florile sau chiar radacinile atractivelor plante care iti orneaza apartamentul.
Din nefericire, unele plante decorative pot fi otravitoare pentru prietenul tau patruped.
De aceea, inainte de a aduce in casa o planta decorativa, este indicat sa te interesezi de gradul ei de toxicitate, pentru a sti unde sa o amplasezi. Cea mai usoara metoda de a-ti feri pisica sa intre in contact cu astfel de plante este sa le pui in ghivece suspendate. Plantele de dimensiuni mari trebuie inchise in locuri unde pisica are acces doar daca este supravegheata.
Daca totusi, intr-un moment de neatentie, pisica a mancat din frunze, tulpina sau radacina, du-o urgent la veterinar, pentru a i se acorda imediat ingrijirile de rigoare. Nu incerca sa o tratezi acasa, deoarece exista riscul sa ii agravezi starea, fara sa vrei.
Daca nu cunosti denumirea plantei in cauza, du si ghiveciul la veterinar. Acest lucru ii va permite medicului sa-i puna pisicutei un diagnostic rapid si corect.
Nu uita ca atat pesticidele, cat si ingrasamintele sunt extrem de periculoase pentru companionul patruped. In functie de doza "servita", poate avea tulburari neurologice care pot duce chiar la deces. Aceste substante pot fi ingerate de pisica dupa ce a mancat planta tratata sau a baut apa din farfurioara de sub ghiveci.
Cele mai cunoscute plante de apartament care contin substante toxice sunt: aloe vera, asparagus, dracaena, kalanchoe, leandru, ficus, muscata, feriga, lalea, crin, azalee, narcisa, filodendron, colocazia.
Mergi urgent cu ea la veterinar;
Nu incerca sa o ingrijesti singura acasa;
Nu-i da apa sau mancare.
apatie brusca;
respiratie sacadata;
voma;
diaree;
pierderea echilibrului;
caderea parului;
spasme;
pupile dilatate;
prezenta sangelui in urina.