Cei mai multi pisoi reusesc sa treaca peste primul lor an de viata teferi si nevatamati; altii insa nu se lasa pana nu-si "sacrifica" una sau doua dintre cele noua vieti care le-au fost "date in folosinta", varandu-si codita sau mustatile pe unde nu le fierbe oala sau jucandu-se de-a acrobatii.
Cand sunt mici, pisoii se aseamana foarte tare cu copiii - cum i-ai scapat din ochi, cum fac o boacana - iar abilitatea stapanilor in a acorda primul ajutor este deosebit de importanta, pentru salvarea vietii mustaciosului ranit.
Cu siguranta nimeni nu si-ar dori sa alerge, de la un medic la altul, pentru tratarea pisoiului ranit.
Scopul primului ajutor este de a preveni agravarea starii de rau, de a alina durerea si suferinta si de a ajuta la recuperarea pisoiului. Chiar daca primul ajutor este acordat cu succes, pisica trebuie sa fie examinata, neaparat, de catre un medic veterinar.
Veti gasi, in continuare, descrierea a sase dintre cele mai des intalnite situatii periculoase in care se poate gasi un pisoi si modalitatile corespunzatoare de acordare a primului ajutor.
De cele mai multe ori, pisoii sufera arsuri de la surse de caldura precum radiatoare sau lampi pentru incalzire.
Cablurile sau firele de electricitate sunt deosebit de tentante pentru pisoi, in special pentru cei tineri, care le pot vedea drept jucarii ideale. Foarte multe incidente de acest fel au avut loc in preajma sarbatorilor de Craciun, cand oricine are in casa un brad iluminat sau beculete frumos aranjate la ferestre.
Cablurile electrice trebuie izolate si ascunse pe cat posibil din calea pisoiului.
Ideal ar fi ca pe suprafata acestora sa fie aplicat un strat de spray repulsiv.Pisoiul poate suferi arsuri dureroase la nivelul cavitatii bucale si al limbii, daca roade cabluri aflate sub tensiune. Joaca poate avea consecinte tragice, rezultand in stop cardiac sau edeme pulmonare (acumulare de lichid in plamani).
Pisoiul care a suferit un soc electric trebuie transportat imediat la o clinica veterinara, chiar daca, pe moment, pare sa fie numai putin ametit. Si stapanul este expus riscului electrocutarii, daca un cablu conectat la reteaua de curent este ros de animalul de companie, devenind o adevarata capcana, asa ca nu lasati prea multe fire imprastiate prin casa.
Fireste ca, jucandu-se si rozand diferite obiecte, pisoiul risca la un moment dat ca unul dintre acestea sa-i ramana blocat in cavitatea bucala sau in gat. Primele semne ale inecului sunt tusea si respiratia greoaie. In unele cazuri, pisoiul manifesta convulsii sau incearca sa scoata cu gherutele obiectul strain aflat in cavitatea bucala.