Daca sunteti proaspatul detinator al unui perus tanar si doriti sa-l dresati, nu exista nici cea mai mica problema in acest sens. Iata cativa pasi pe care va recomandam sa-i urmati pentru ca actiunea dumneavoastra sa aiba succes.
1.Dupa ce perusul s-a asezat pe suport, introduceti usor mana in colivie. Initial, pasarea se va feri de mana dumneavoastra, dar insistati si tineti un deget la nivelul pieptului acesteia, apoi coborati-l catre picioarele sale.
2.Indepartati usor degetul de perus si apoi apropiati-l, pana candacesta va fi tentat sa se urce pe el.
Adesea, pasarile isi folosesc ciocul pentru a se catara pe ramuri, iar perusul va folosi si el acelasi sistem. Acest lucru nu trebuie insa sa va dea impresia ca ar incerca sa va ciuguleasca. Papagalii mai utilizeaza ciocul si pentru sprijin sau pentru a testa suprafata pe care urmeaza sa se aseze.3.Nu trebuie sa lasati perusul sa iasa din colivie o zi sau doua, pana ce va invata sa se urce pe degetul dumneavoastra.
4.Odata ce ati reusit sa dresati perusul sa va stea pe deget in interiorul coliviei, dati-i acestuia libertatea de a explora camera.
Intr-o prima faza, pasarea va zbura haotic, speriata, dar nu trebuie decat sa va asezati confortabil intr-un fotoliu si sa o lasati sa inspecteze incaperea.5.Dupa o vreme puteti sa va apropiati de perus pentru a observa daca acesta se va urca din nou pe degetul dumneavoastra. Daca pasarea se afla pozitionata mai sus de nivelul capului dumneavoastra, amintiti-va ca degetul trebuie sa se afle la nivelul pieptului sau pentru ca aceasta sa se poata urca pe el, altfel ea nu va accepta niciodata sa coboare.
6.Uneori, perusii zboara inapoi in colivia lor din proprie initiativa,dar acest lucru se va intampla numai daca aceasta nu este considerata a fi o inchisoare, ci o casa confortabila.
Cu cat perusul are mai multa libertate, cu atat va avea mai putine motive sa se impotriveasca reintoarcerii in colivie.7.Daca totusi trebuie sa luati perusul in mana pentru a-l introduce in colivie, apropiati-va usor de pasare si, in timp ce ii vorbiti incet, incercati sa o prindeti, astfel incat ciocul sau sa se afle in palma dumneavoastra.
O alta solutie ar fi sa diminuati lumina din camera, deoarece, in aceasta situatie, perusul ar fi mai putin tentat sa zboare. Odata ce perusul a invatat sa stea pe degetul dumneavoastra, va veni oricand bucuros sa aterizeze pe umarul, capul sau bratul dumneavoastra.
Daca ati achizitionat un perus matur, deja dresat, folositi aceeasi metoda prezentata anterior.