Prima vizită a câinelui la cabinetul veterinar: cum să te pregătești corespunzător

În momentul în care te-ai decis să adopți un câine, în calitate de proprietar responsabil, modalitatea cea mai eficientă de a te asigura că acesta are o stare bună de sănătate este să-l duci periodic, în scop profilactic, la medicul veterinar. Iar prima sa vizită la cabinet este foarte importantă. Pentru a te asigura că acest prim consult este o experiență pozitivă pentru patruped, este importantă o pregătire corespunzătoare în prealabil.

Descoperă mai jos câteva sfaturi pentru ca tu și noul tău câine să treceți fără probleme peste prima vizită la medicul veterinar

De ce este important să-ți duci câinele la medicul veterinar?


Prima vizită la cabinet permite evaluarea stării de sănătate a câinelui, fie că este vorba despre un pui sau un animal adult. Medicul veterinar va folosi informațiile deja cunoscute de tine despre patruped, de la vârstă și obiceiuri alimentare la vaccinările deja efectuate, pentru a confirma dacă acesta are o stare bună de sănătate sau dacă există indicii privind boli prezente ori risc de afecțiuni viitoare. Prima vizită la medicul veterinar este utilă și pentru a afla informații mai amănunțite privind îngrijirea câinelui, legate de aspecte ca alimentația, necesitatea deparazitării interne și externe regulate, precum și vaccinurile. De asemenea, medicul veterinar îți poate oferi informații despre castrare caini și momentul potrivit pentru efectuarea acestei proceduri, dar poate efectua și microciparea animalului.

Cum decurge prima vizită la medicul veterinar


Medicul veterinar va efectua examenul clinic al câinelui: îi va ausculta inima și plămânii și va verifica starea ochilor, a urechilor, a nasului, a dinților, a blănii și pielii, poziția testiculelor (dacă este vorba despre un mascul), îi va palpa abdomenul și membrele. De asemenea, acesta va cântări animalul, pentru a se asigura pe viitor dacă se dezvoltă adecvat. În cazul în care o consideră necesar, medicul poate să recomande anumite analize de sânge și/ sau de scaun, pentru a determina dacă patrupedul este purtător de paraziți.

Când este recomandată prima vizită la medicul veterinar


Prima vizită la medicul veterinar este recomandată la scurt timp după ce ai adoptat câinele, indiferent de vârsta lui. Această primă vizită este necesară atât pentru a face un bilanț al stării sale de sănătate, cât și pentru a detecta din timp o eventuală afecțiune, de la parvoviroza la dermatite, care poate fi astfel tratată fără risc de consecințe grave. În plus, cu cât această vizită este efectuată mai devreme, cu atât va fi mai utilă pentru crearea unui obicei și a unei legături pozitive cu medicul veterinar.

Cum îți pregătești câinele pentru prima vizită la medicul veterinar


Prima vizită la medic trebuie să fie o experiență pozitivă, iar, pentru început, acesta trebuie să fie obișnuit cu lesa sau cușca, precum și cu mijlocul de transport.

Hamul
Acesta nu este doar un instrument de control, ci și o oportunitate pentru câine de a explora lumea din jurul lui confortabil și în siguranță. Alege un ham potrivit mărimii și rasei animalului. Lasă-l să-l adulmece și folosește-l pe perioade scurte, la interior, apoi la exterior. Recompensează-i interesul cu gustări și laude.

Cutia pentru transport
Similar hamului, va trebui să familiarizezi treptat câinele cu acest mijloc de transport. Alege o cutie cu spațiu amplu, pentru ca animalul să se miște confortabil. De asemenea, cutia trebuie să aibă ventilație și acces ușor.

Călătoria cu mașina
Pentru multe animale de companie, plimbările cu mașina pot fi copleșitoare, din cauza sunetelor, mișcărilor și senzațiilor nefamiliare. Lasă inițial câinele să exploreze mașina, apoi fă plimbări scurte, pentru a-l obișnui treptat. Ia cu tine câteva recompense și jucăriile preferate ale patrupedului și asigură-i o atmosferă calmă și confortabilă.

Clinica veterinară
Spațiul poate fi intimidant pentru unele animale de companie, dar, cu o pregătire atentă, poți crea o asociere pozitivă, care va face experiența mai puțin stresantă. Vizitele frecvente, inclusiv în scop profilactic sau pentru sesiuni de toaletare, sunt ocazia unor interacțiuni prietenoase cu personalul și pentru explorări scurte. Nu uita de jucării și recompense, dar și să-ți păstrezi o atitudine calmă, pentru că animalele de companie, în general, simt emoțiile stăpânului.

Produsele calmante
Comparativ cu pisicile, în general, mai puțini câini suferă de anxietate. Totuși, în cazul în care animalului tău este foarte anxios, trebuie să știi că există produse calmante la care poți apela în aceste situații. Medicul poate recomanda produse naturale și feromoni de calmare, sigure pentru sănătatea animalului și fără riscul unor efecte adverse.

Crearea de asocieri pozitive poate avea un impact profund asupra experienței generale a animalului tău de companie, fie că este vorba despre prima vizită la medicul lui veterinar sau de interacțiunile zilnice. Răbdarea, laudele și starea de calm contribuie în mare măsură la crearea de experiențe plăcute la cabinetul veterinar pentru câinele tău.


Sursa foto: Freepik