Este normal să-i dai din când în când câinelui mâncare pentru oameni, iar nelămurirea legată de utilitatea sau riscurile ananasului pentru câini apare din ce în ce mai des. Deși există anumite fructe și legume recomandate pentru a face parte din meniul câinelui, trebuie neapărat să fii prudent când adaugi ingrediente exotice în dieta lui. Orice lucru neobișnuit sau un mic răsfăț culinar ar trebui discutat mai întâi cu un specialist.
Cât de sigur este ananasul pentru câini?
Ananasul nu numai că are un gust irezistibil pentru oameni, dar este și un răsfăț delicios pentru câinele tău, atâta timp cât te asiguri că va consuma numai cantități moderate.
Beneficiile consumului de ananas
Ananasul este o sursă importantă de vitamine și minerale, furnizând organismul antioxidanții de care are nevoie pentru a neutraliza efectele nocive al radicalilor liberi. O porție de ananas poate fi la fel de utilă pentru câini, dacă nu depășești limitele în ceea ce privește cantitatea.
Iată care sunt principalele beneficii ale includerii ananasului în meniul câinilor:
1. Combinație optimă de nutrienți
Ananasul conține calciu, fosfor, zinc, vitamina C, mangan, fier, magneziu și cantități semnificative de fibre. Acest mix de nutrienți stimulează sistemul imunitar, circulator și musculatura, ceea ce înseamnă că nu trebuie să-ți faci deloc griji dacă cel mai bun prieten al tău gustă o bucată de ananas din când în când.
Ananasul nu conține substanțe toxice pentru câini și toate proteinele și nutrienții pe care îi furnizează sunt ușor de digerat.
2. Îmbunătățește digestia
Cantitatea ridicată de fibre din ananas este un remediu excelent pentru digestia câinelui tău. Previne constipația, reduce durerile abdominale și ameliorează echilibrul de nutrienți de la nivelul tractului gastrointestinal. În plus, ananasul conține și bromelaină, o enzimă care crește eficiența procesului digestiv și înlătură rapid orice disconfort.
3. Ameliorează igiena
Unul dintre beneficiile mai puțin obișnuite ale consumului de ananas de către câini este mirosul caracteristic care rămâne după digerarea lui. De asemenea, ananasul îmbunătățește igiena orală, previne infecțiile și inflamațiile de la nivelul danturii, ameliorând respirația.
Care sunt riscurile consumului de ananas în cazul câinilor?
După cum se întâmplă și cu alte alimente consumate de oameni, moderația este foarte importantă atunci când decizi să-i dai și câinelui să guste. Chiar dacă bucățile mici de ananas, curățate de coajă, îi fac bine câinelui, o cantitate prea mare poate produce diaree și crampe.
Dacă apar aceste simptome problematice nu îi mai da câinelui ananas și încearcă alte fructe sau legume.Contează foarte mult să-i dai câinelui numai ananas proaspăt deoarece variantele la conservă sau procesate vor conține foarte mult zahăr, iar proporția nutrienților va scădea. Prelucrarea ananasului afectează în primul rând conținutul de bromelaină, iar beneficiile digestive ar putea fi complet eliminate dacă nu selectezi doar feliile de ananas proaspăt. Chiar dacă zahărul este important pentru câini, având în vedere că au nevoie de multă energie în fiecare zi, o cantitate excesivă poate favoriza obezitatea, la fel ca și în cazul oamenilor.
Potrivit specialiștilor, ar trebui să-i dai câinelui aproximativ 10% din totalul de calorii la nivel de zi sub formă de mici recompense, ca fructe și legume.
De fiecare dată când vrei să introduci un aliment nou în dieta câinelui este indicat să discuți cu medicul veterinar pentru a te asigura că nu vor fi probleme. Acest lucru este cu atât mai important dacă micul tău prieten are deja alte probleme de sănătate sau anumite restricții alimentare.