Animalele de companie au ajuns sa ocupe un loc din ce in ce mai important in viata omului modern. Daca in trecut pisicile si cainii erau acceptati pe langa casa doar in masura in care isi dovedeau utilitatea, in zilele noastre aceste animale sunt deseori considerate adevarati membri ai familiei.
O data cu intrarea unui animal in casa noastra, acesta aduce cu sine si o serie de schimbari in stilul de viata al familiei, persoanele ce hotarasc sa isi imparta locuinta si, implicit, viata cu un animal trebuind sa fie constiente de faptul ca isi asuma o serie de obligatii fata de animalul de companie nou-venit.
Grija fata de acesta nu se rezuma doar la asigurarea hranei si a unui spatiu adecvat, a jucariilor si a unui minimum de timp alocat ingrijirii. De multe ori este nevoie ca, pe langa toate acestea, sa fim nevoiti sa renuntam, de dragul lui, la unele dintre vechile noastre obiceiuri, la tabieturi pe care nu ne-am fi gandit vreodata ca am putea sa le sacrificam de dragul unei fiinte!
Este de ajuns sa adopti un catel si poti sa uiti somnul linistit pana spre pranz, doar "odrasla" vrea afara! Cat despre pantofi, mobila si alte obiecte dragi...
Comparativ cu aceste situatii, stapanii de pisici se pot considera fericiti! Oricum, nu am intalnit inca un proprietar de pisici care sa nu se planga de mobila insemnata discret (sau nu!) de gherutele prietenului blanos sau de firele de par ce plutesc gratioase prin casa in perioadele de naparlire intensa! Si totusi de dragul lor suntem in stare sa renuntam la comoditate si la multe dintre micile placeri ale vietii lipsite de grijile unui co-locatar canin sau felin.
Unul dintre "viciile" pe care un stapan responsabil ar trebui sa il reduca sau sa il controleze mult mai atent este fumatul. Acest obicei ii afecteaza pe toti cei din jurul celui ce fumeaza, fumatori sau nu, oameni sau animale de companie, amenintandu-le starea de sanatate.
In medicina umana, sunt bine cunoscute efectele negative pe care fumatul pasiv le are asupra oamenilor.
Astfel, s-a dovedit ca persoanele ce inhaleaza fumul produs de fumatori sunt expuse riscurilor crescute de aparitie a bolilor cardio-vasculare, respiratorii sau oncologice, chiar daca in proportii ceva mai reduse decat acestia. Numeroase studii medicale au aratat ca fumul de tigara contine in jur de 20 de substante cancerigene.Desi efectele fumatului pasiv la animalele de companie nu au fost studiate aprofundat, cercetatorii americani au aratat ca exista legaturi stranse intre fumatul pasiv si aparitia diverselor probleme de sanatate la animalele expuse fumului de tigara. Astfel, s-a dovedit ca pisicile ce traiesc in spatii in care se fumeaza mult prezinta un risc crescut de aparitie a bolilor tumorale.
Cel mai des intalnite forme de cancer asociate fumatului pasiv la pisica sunt tumorile gurii si cele ganglionare. Aparitia tumorilor bucale este explicata prin aceea ca, prin lins, animalul inghite o parte dintre microparticulele de fum ce contin substantele cancerigene care se depoziteaza pe firele de par ale pisicii. Contactul acestor substante cu mucoasa bucala favorizeaza aparitia formatiunilor tumorale.
Si in ceea ce priveste limfoamele maligne, dezvoltarea acestora pare a fi favorizata de fumatul pasiv. Substantele nocive continute de fumul de tigara sunt inhalate sau inghitite de pisica, o parte ajungand in fluxul sanguin. La trecerea sangelui prin ganglioni, acestia isi indeplinesc functia de filtrare, retinand o parte dintre substantele cancerigene care se depoziteaza la nivelul tesuturilor ganglionului, ceea ce favorizeaza dereglarea functiilor celulare si aparitia tumorilor.
Un alt segment afectat in mod direct de fumul de tigara este aparatul respirator. Inhalarea lui poate provoca sau accentua diverse probleme respiratorii. Pisica va reactiona identic cu un subiect uman aflat in aceeasi situatie: va avea dificultati de respiratie si va stranuta sau tusi. In cazul animalelor ce sufera de astm, inhalarea fumului de tigara poate duce la declansarea crizelor de tuse si sufocare.
Atunci cand animalul este tinut intr-un mediu in care fumul de tigara este omniprezent, ochii pisicii vor avea si ei de suferit. Fumul poate provoca iritatii neplacute la nivelul ochilor, manifestate prin inrosirea acestora, secretii lacrimare in exces si senzatii de usturime.
Pisicile nu ne vor spune niciodata cat le deranjeaza unele dintre obiceiurile noastre. Vor prefera, de dragul nostru, sa ramana alaturi de noi si sa inhaleze fumul neplacut al tigarii decat sa paraseasca camera unde se fumeaza. Noi suntem cei care avem posibilitatea - si chiar mai mult de atat, obligatia - de a proteja fiintele dragi din jurul nostru - oameni sau necuvantatoare.
Tot ce avem de facut este sa ne asiguram ca incaperea unde se fumeaza este suficient de bine aerisita si, de ce nu, sa reducem numarul tigarilor fumate - de dragul animalelor din jurul nostru, dar si pentru propria sanatate!
Comentarii (1)
Astazi am fost cu pisica la un control amanuntit la Facultatea de Medicina Veterinara si am descoperit cu stupoare ca pisicuta mea de numai 1 an jumate are limfom. Cand am citit acest articol si mi-am adus aminte cat de mult fumeaza sotul meu, mi-am explicat diagnosticul asta sumbru. Poate nu as fi crezut daca nu mi s-a fi intamplat mie.
Posteaza comentariu