Ai observat ca micutul tau ghem de blana a inceput sa te zgaraie si sa te muste cam des? Si Mioara are aceeasi problema: "In ultimul timp, motanul ma musca de picioare si sa ma zgaraie ori de cate ori prinde ocazia. Chiar si asa, fara sa ii fac nimic, se napusteste asupra picioarelor mele. Mi-a lasat semne si pe maini... Este agresiv chiar si atunci cand se joaca".
In aceasta perioada a anului, animalele de companie devin mai agresive. Cauza? Temperaturile ridicate. Oricum, pisica este agresiva din instinct, dar vara, acest comportament se poate accentua.
Potrivit site-ului Pets.ca, agresivitatea pisicilor se imparte in mai multe categorii: agresivitatea in joaca, de aparare, cea determinata de frica, agresiviatea teritoriala, datorata suprastimularii, determinata de probleme medicale, agresivitatea materna si cea redirectionata.
Ce-i drept, pisicile sunt mai putin agresive decat cainii, dar asta nu inseamna ca o muscatura sau o zgaraitura a acestui animal de companie nu iti poate provoca neplaceri.
In cazul in care te musca pisica, trateaza cu maxima seriozitate rana. In saliva si ghearele pisicii exista bacterii care iti pot cauza infectii, care necesita un tratament adecvat.
Daca ai fost muscata de o pisica, in primul rand curata rana cu apa si sapun, apa oxigenata sau alcool sanitar. Apoi, aplica un bandaj curat pentru a opri sangerarea. Daca apar semnele unei infectii (rana se umfla, zona afectata devine fierbinte), nu ezita sa vizitezi un medic. Printr-o muscatura de pisica se pot transmite boli precum rabia sau tetanosul.
Dar, totusi, de ce ma ataca pisica si cum pot preveni acest lucru? Our-happy-cat.com te sfatuieste sa verifici, in primul rand, daca pisica este bolnava. O vizita la veterinar n-ar strica...
Multe pisici sunt agresive atunci cand se joaca. Chiar daca pisica ta locuieste intr-un apartament, ea nu isi "reneaga" niciodata instinctele de vanatoare. Si datorita faptului ca este lasata singura cat esti la serviciu, plictiseala o poate coplesi, iar atunci cand apari acasa, poti fi privita ca un "obiect de divertisment". Daca vrei sa te joci cu ea in astfel de momente, mai potrivita ar fi o jucarie atarnata de un bat, astel incat micul ghem de blana sa nu ajunga la mainile tale.
Retine: In momentul in care pisica ta incepe sa "scuipe" si sa "maraie" este clar ca nu mai inseamna ca se joaca. Sunt semne ca incearca sa se apere si de aceea trebuie sa intrerupi repriza de joaca.
Pentru a nu te agresa atunci cand vii obosita de la birou, util ar fi sa ii lasi, cat timp esti plecata, cateva idei de divertisment: mai multe jucarii, posibilitatea sa umble prin mai multe camere etc. Daca nici aceste metode nu dau roade si pisica tot te "ataca" atunci cand iti faci aparitia acasa, imprumuta din jucariile copilului tau un pistol cu apa si stopeste pisica. O alta metoda ar fi sa o ignori cand o vezi, ca si cum nu ar exista. Astfel, nu va avea chef de joaca si nu te va ataca.
Exista si pisici care au fost traumatizate, abuzate si care nu pot trece peste aceaste probleme decat cu multa rabdare din partea stapanilor. Astfel de pisici sunt agresive pentru ca nu stiu sa se comporte altfel si de aceea trebuie invatate cu blandete. Trebuie sa acorzi timp pisicii sa capete incredere in tine, nu o forta, pentru ca va deveni si mai agresiva.
Nu lasa nicio clipa ca pisica sa iti simta frica, pentru ca va profita de acest lucru si va incerca sa te domine. De obicei, pisica "imprumuta" din atitudinile stapanilor, iar daca tu esti plina de incredere, la fel va fi si ea.
Mara, pisica mea, era obisnuita sa ma zgaraie, dar am reusit sa o dezobisnuiesc. Atunci cand isi pune gheruta pe mana mea, in loc sa o retrag brusc si sa ma aleg cu o rana si mai mare, am preferat sa spun cu voce tare: "Au! Ma doare!" si, parca printr-o minune, Mara si-a retras ghearele inclestate in mana mea. Am repetat actiunea de cateva ori, pana a invatat ca este un lucru rau ceea ce face.
Nu s-a intamplat ca atunci cand iti mangai pisica, aceasta sa te muste? Este un comportament normal: poate ai atins o zona sensibila, poate, pur si simplu, s-a plictisit sa fie mangaiata sau nu are chef de "dragalaseniile" tale. In astfel de momente, mai bine las-o sa stea linistita.
Invata sa comunici cu pisica ta, sa ii intelegi starile, fara a o coplesi cu dragostea ta!