Obiceiul de a merge si cere prajiturele pentru sufletele mortilor se pare ca nu este de origine celtica, ci a fost imprumutat prin secolul IX de la popoarele europene. Cu cat gazdele erau mai darnice, cu atat colindatorii promiteau sa spuna mai multe rugaciuni pentru sufletele celor plecati. Rugaciunile, chiar si cele spuse de straini, ajutau sufletele sa gaseasca drumul spre Rai. Asadar, cu cat pomana era mai mare, cu atat mortii isi gaseau linistea mai repede.
Pisica neagra, discipol al vrajitoarelor
Daca in timpul anului pisicile negre sunt evitate pe cat se poate, in perioada Halloween-ului se starneste o adevarata nebunie. Figurine de pisici negre, costume, masti si accesorii navalesc asupra cumparatorilor pe fiecare usa deschisa a fiecarui magazin, fiind o afacere deosebit de profitabila pentru comercianti.
Pana si adaposturile de pisici din America (si nu numai) se confrunta cu o multime de solicitari venite din partea celor care vor sa adopte o pisica neagra in preajma acestei sarbatori, pe post de "accesoriu senzational".
Din pacate insa, vraja aceasta se destrama o data cu aburii spiritului de Samhain.Dovlecii, pisicile negre si vrajitoarele sunt simbolurile Halloween-ului. Fara ele, aceasta sarbatoare parca si-ar pierde din farmec.
De-a lungul timpului, culoarea neagra le-a adus felinelor mii de ghinioane. Au fost invinovatite de toate relele lumii, de la aducerea nenorocirilor, vrajitorie si pana la raspandirea Mortii negre (ciuma bubonica).
Chiar si mitologia greaca vorbeste despre o femeie pe nume Galenthias, care s-a transformat intr-o pisica si a mers in templul zeitei Hecate (numita si Mama cea intunecata sau Mama vrajilor) pentru a i se supune.
In Europa Evului Mediu (in special secolele XII - XVII), biserica crestina, prin marea si temuta Inchizitie, a facut o adevarata profesie din persecutarea acestor animale, acuzandu-le ca ar fi discipoli ai vrajitoarelor si, implicit, ai Diavolului.
Pentru vrajitoare, Halloween-ul reprezenta Festivalul mortilor, inceputul si sfarsitul anului vrajitoresc, perioada distructiva a intunericului asimilata iernii. Acum se puteau face farmece, se raspandeau blesteme, se putea citi viitorul.Pisica neagra era nelipsita din casa unei vrajitoare, ajutandu-o in ritualurile sale si totodata oferindu-i trupul pentru a se intrupa in el de noua ori.
In aceasta perioada, oamenii nu aveau nevoie de prea multe incurajari pentru a vedea pretutindeni vrajitoare. Fenomenul arderii pe rug se raspandise atat de mult, incat la un moment dat sate intregi ramasesera fara femei si fara pisici in gospodarie. Negresit, bietele animale isi insoteau stapanele pe rugul aprins sau in lacul de la marginea satului.
Totul a inceput insa sa se schimbe o data cu raspandirea ciumei bubonice. In faza sa incipienta, tot pisicile si vrajitoarele au fost acuzate de aceasta nenorocire, insa pe masura ce oamenii mureau pe capete, nimanui nu i-a mai pasat de ceea ce se mai intampla cu pisicile. Ragazul acesta le-a permis sa se inmulteasca si sa ajute la eliminarea adevaratului focar al maladiei - sobolanii.
Persecutarea pisicilor nu s-a terminat decat spre sfarsitul secolului XVIII, cand biserica, animata de sentimente mai curate si mai sfinte, a ridicat valul malefic pe care il aruncase asupra acestui animal cu sute de ani in urma.
Pisica neagra si Halloween-ul de astazi
Pisica neagra este, fara indoiala, un simbol nelipsit al sarbatorii de Halloween. Ne place sa credem ca torturile la care au fost candva supuse pisicile au ramas doar fila de poveste, spusa de un bunic unei nepotele costumate in vrajitoare si tocmai intoarse de la colindat. Din pacate insa, lucrurile nu stau chiar asa.
In unele parti din vechea Britanie si Irlanda, noaptea Halloween-ului mai era cunoscuta si sub numele de Noaptea faradelegilor, deoarece oameni costumati mergeau din sat in sat si le era permis sa faca absolut orice lucru care ar fi avut scopul precis de a alunga spiritele, fara sa se teama ca ar fi putut fi pedepsiti.
Se pare ca acest obicei a ajuns pana astazi, iar oamenii fac lucruri care nu sunt in cinstea secolului pe care-l traim. In fiecare an, in luna octombrie, asociatiile pentru protectia animalelor, in special cele din SUA, se confrunta cu multe situatii triste.
Multi dintre cei care adopta o pisica neagra, dupa ce trece nebunia sarbatorii, isi dau seama ca nu prea le place culoarea blanii animalului. Si astfel, ghinionul de a se fi nascut neagra arunca biata pisica inapoi pe strazi.Acesta ar fi un caz fericit, in comparatie cu cel al pisicilor care sunt adoptate cu scopul de a fi chinuite si "exorcizate". Oricat de incredibil ar parea, exista mii de cazuri de acest gen.
Pana si pisicile care au proprietari pasnici, dar care au obiceiul sa umble pe strazi traiesc experiente de nedorit de Halloween.
Asociatiile fac apel catre proprietari sa-si tina pisicile in casa, intr-o camera cat mai linistita si mai ferita de nebunia personajelor fabuloase care tot suna la usa, intreband: "Ne dati, ori nu ne dati?".
Pe de alta parte, felul cum priveste biserica aceasta sarbatoare s-a schimbat mult.
Posteaza comentariu