Reprezentant de marca al familiei "piticilor", Pinscherul Pitic este un
caine extrem de popular si apreciat. Creatie a chinologiei germane, acest
mic animal se remarca prin structura sa compacta, musculatura dezvoltata,
parul scurt si lucios, conturul sau cu linii foarte bine cizelate.
Un companion extrem de "prezent", acest "pitic" este foarte curajos,
exigent si tenace. Un caine mandru, elegant ca aspect, curajos, chiar
in exces, si care latra cu foarte mare usurinta, un "caine mare", cu
un corp poate prea mic pentru un caracter atat de combativ! In unele
situatii, Pinscherul nu se sfieste sa "se dea" la confratii de talie
mult mai mare decat a sa. In general, el este un caine relativ ponderat
in relatiile cu celelalte animale si placut cu copiii, cu conditia
insa ca acestia sa nu-l sacaie prea tare.
Ca structura, el este un caine ce nu depaseste 25-30 de centimetri la greaban si o greutate de 5 kilograme. Dar mare atentie la mancare! Hraniti-l corect, altfel veti avea un caine obez! Pinscherul este un caine perfect adaptabil vietii de apartament si nu va suferi daca nu are si o gradina sau o curte. Atentie, insa, este foarte sensibil la frig!
Acest caine nu are nevoie de un program special de exercitii fizice, dar este bine sa i se ofere ocazia sa alerge si sa se joace ori de cate ori este posibil. Tinand cont de curiozitatea naturala si dorinta de explorare a lumii ce-l inconjoara, tentativele sale de evadare trebuie stopate. Ca longevitate, Pinscherul Pitic poate trai aproximativ 15 ani sau chiar mai mult.
Origini
Trebuie sa spunem, dintru-nceput, ca Pinscherul Pitic nu are nici o legatura cu Dobermann-ul si ca, de fapt, el este o rasa mult mai veche decat acesta.
Pinscherul Pitic, care era utilizat la "vanatoarea" de soareci, reprezinta rezultatul unor incrucisari dintre cateva rase de terrieri si Pinscherul German. Avand in vedere pasul elegant si modul de ridicare a membrelor este foarte posibil sa fi fost facuta si o infuzie de sange de Ogar Pitic Italian. Cert este ca numele acesta, Pinscher, in germana inseamna terrier. In fapt, Pinscherul a fost cunoscut si sub numele de Micul Terrier German.
Raspandire
In jurul anului 1900, aceasta rasa trece Oceanul Atlantic si ajunge in Lumea Noua, concomitent cu aparitia sa pe scena chinologica franceza. Cel de Al Doilea Razboi Mondial determina o scadere a numarului de exemplare, dar in perioada imediat urmatoare Pinscherul cunoaste o noua dezvoltare in Germania, Statele Unite si Brazilia, tari unde efectivele de Pinscher Pitic sunt foarte importante. Nu putem ignora nici efectivele de calitate prasite in Israel, de catre deja faimoasa canisa Hamayan sau cele din Rusia, unde rasa inregistreaza o crestere de popularitate semnificativa.
Pinscherul in tara noastra
In Romania, incepand cu anii '70, Pinscherul a cunoscut o oarecare dezvoltare, cand o seama de crescatori au prasit si raspandit rasa. Ii putem aminti aici pe Zsocsar Iuliu din Jimbolia, familia Baloiu din Craiova si Institoris Francisc din Deva. In prezent, la noi in tara, dupa cunostinta mea, cer scuze daca gresesc, singura canisa care produce Pinscheri Pitici, si de buna calitate, este Canisa Impala a doamnei Ioana Craciun, din Bucuresti.
Inteligent, sportiv, mereu "prezent" si vesel, rezistent si usor de intretinut, apt convietuirii in apartament, Pinscherul Pitic se recomanda a fi o rasa ce merita o mai mare atentie din partea iubitorilor de caini si poate fi o optiune de succes pentru toti cei ce doresc sa detina un caine de rasa. Noi vi-l recomandam!