Pericole la tot pasul

Confort, hrana sanatoasa si foarte multa dragoste din partea stapanului. Sunt suficiente pentru ca un pisoi sa fie scutit de diferite neplaceri? O trecere in revista a posibilelor...
Confort, hrana sanatoasa si foarte multa dragoste din partea stapanului. Sunt suficiente pentru ca un pisoi sa fie scutit de diferite neplaceri? O trecere in revista a posibilelor pericole existente intr-o locuinta ne determina sa credem ca dimensiunile responsabilitatilor pe care ni le-am asumat atunci cand ne-am hotarat sa adoptam un nou membru in familie nu sunt deloc reduse...

Plantele decorative, produsele menajere si, nu in ultimul rand, aparatura electrocasnica pot atrage pisoii in zona de conflict a apartamentului. Si, daca discutam despre pisicile care au libertatea de a iesi din casa cand si unde vor, lucrurile se complica...

Curiozitati in trafic

Putem spune ca proprietarii de pisici care construiesc pasarele pentru animalele lor favorite si care achizitioneaza usi batante dovedesc respect fata de nevoile acestora.

In acelasi timp insa, arata ca au foarte mult curaj, pentru ca pisicile au o slabiciune: curiozitatea. Pentru un pisoi, agitatia din strada si traficul rutier pot reprezenta un miraj. Si, indiferent cat de atent este de obicei, ajuns in strada, pisoiul uita cele mai simple reguli de prudenta. Iar daca intra in panica, evident ca nu mai poate aprecia viteza pe care o are autoturismul care se apropie de el...

In plus, daca scenariul se deruleaza noaptea, pisoii sunt orbiti de faruri si raman incremeniti.
Nu exista nici o metoda prin care o pisica sa fie invatata sa evite strazile, dar puteti sa-i puneti pe zgarda o banda reflectorizanta, astfel incat sa fie mai usor vazuta de soferi.

Ajunsi in acest punct, trebuie sa luati o decizie extrem de importanta. Ce ii oferiti prietenului dumneavoastra favorit? Libertatea de miscare sau securitatea? Indiferent ce optiune aveti, este important sa stiti cum trebuie sa reactionati in cazul unui accident. De cele mai multe ori, pisicile scapa nevatamate, dar acest lucru nu poate fi stabilit decat de un medic.

Asezati asadar pisoiul pe o suprafata tare si asigurati-va ca ramane nemiscat pana ajungeti la cabinet. Aveti grija insa, pentru ca din cauza socului poate avea reactii imprevizibile. Este de preferat deci ca altcineva sa tina pisoiul in timp ce conduceti.

Acrobatii pe balustrada

Este adevarat insa ca si in apartament exista o serie de pericole, pe care, de cele mai multe ori, nu avem cum sa le controlam. Si asta pentru ca pisicilor le place sa se aventureze. Pervazul ferestrelor sau balustrada balconului invita pisicile sa isi testeze abilitatile, iar acrobatiile devin amenintatoare daca vorbim de etaje superioare.

Fara indoiala, pisicile pot cadea in picioare, dar o cadere de la etajul doi, de exemplu, le poate provoca leziuni serioase.
Acelasi lucru il putem spune si despre ferestre, in care pisicile pot ramane prinse sau, mai grav, se pot asfixia.

Daca dumneavoastra considerati ca pisoiul a suferit o fractura, atunci confectionati o atela si imobilizati-i labuta. Veterinarul va face o radiografie a zonei afectate si va stabili daca presupunerea dumneavoastra este intemeiata. Daca exista o confirmare, atunci medicul ii va pune pisoiului piciorusul in ghips si va va recomanda sa ii oferiti un supliment de calciu in hrana.

Parfum interzis

Pisicile sunt, asa cum am mai spus, foarte curioase, iar obiectele decorative sau plantele le trezesc interesul. Este important sa cunoasteti ca peste 40 dintre plantele de apartament sunt considerate toxice.

Daca amintim doar cateva dintre ele - ficusii, narcisele, crinii, lalelele, violetele sau azaleele - trebuie sa recunoasteti ca, indiferent de cat sunt de frumoase si de ce parfum lasa in incapere, ele reprezinta un real pericol. Si asta pentru ca pisoilor le place sa se joace cu frunze sau sa le muste.

Desi nu este o solutie perfecta, este de preferat sa tineti plantele pe etajere aflate la o inaltime considerabila. Daca pisoii reusesc sa ajunga la ele si sa inghita cateva frunze, li se poate face rau. De cele mai multe ori vomita. Este adevarat ca nu reprezinta un motiv de ingrijorare, dar daca aceasta stare persista si isi pierd si pofta de mancare, trebuie sa discutati cu medicul veterinar.


Paza buna...

Produsele menajere reprezinta la randul lor un factor de risc. Majoritatea crescatorilor de pisici cunosc acest fapt, dar va reamintim ca este important sa ordonati cu grija aceste produse, fie ca se gasesc in casa sau in garaj.

Si aici este vorba despre detergenti, inalbitori sau substante folosite in deratizare. Este suficient sa lasati un recipient cu capacul neinfiletat, pentru ca un pisoi neastamparat sa aiba grija sa il rastoarne si sa se joace cu dara care se prelinge pe parchet...

Daca solutia ii ramane pe labute, mai tarziu o va linge. In cazul in care vomita, tremura si respira dificil, este clar: a inghitit un produs toxic. Nu trebuie insa sa il faceti sa vomite, pentru ca ii puteti agrava leziunile.

Pentru fiecare produs exista o procedura diferita de urmat si de aceea este indicat sa nu luati nici o masura inainte de a vorbi cu medicul veterinar. El este cel care va va spune ce aveti de facut pana ajungeti la cabinet.

Un somn prea lung

Si medicamentele pot deveni extrem de periculoase. Daca anumite tablete va pot ameliora dumneavoastra starea de sanatate, aceleasi produse farmaceutice pot fi fatale pentru un pisoi. Acesta este motivul pentru care pisicile nu trebuie sa aiba acces la ele.

In situatia in care sunt inghitite accidental, trebuie sa reactionati ca si in cazul produselor toxice.
Adica sa contactati medicul veterinar si sa ii spune si exact ce tableta a inghitit pisoiul.

300 de rotatii pe minut

Este adevarat ca suntem incantati sa vedem un pisoi jucandu-se, dar, daca este vorba de un cablu sau de un elastic, ar trebui sa ne intrebam ce se poate intampla daca motanul ramane nesupravegheat... El risca sa se spanzure sau sa se electrocuteze, pentru ca ii place sa muste din cablurile electrice. Tocmai de aceea incercati sa nu le lasati la vedere si sa le izolati.

Daca pisoiul isi pune imaginatia la incercare, isi poate propune chiar sa traga un pui de somn in masina de spalat. Este suficient un moment de neatentie pentru ca el sa se strecoare in cuva acesteia si sa se ascund printre rufe. Si atunci este usor de inteles ce se poate intampla, in momentul in care o puneti in functiune...

Pentru ca pisoiul dumneavoastra sa nu devina victima unor astfel de accidente, el trebuie sa inteleaga care este teritoriul in care se poate plimba sau juca si, bineinteles, sa va asculte...
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod