Statura impozanta a ogarului afgan a facut si in Romania multi crescatori de caini sa se ataseze de aceasta rasa. Desi a avut la origini alte atributii decat cele actuale, ogarul afgan este actualmente un bun companion, dupa cum apreciaza presedinta Clubului de Ogari, AdrianaBratianu.
Marturisesc ca am ales sa aflu mai multe amanunte despre aceasta rasa influentata fiind de dragostea prietenei mele pentru ogarusa ei. Care este si foarte lipicioasa, dar si un bun paznic al casei, nefiind deloc pretentioasa la mancare.
Lucruri care mi s-au confirmat in discutia avuta cu Adriana Bratianu, care stie foarte multe lucruri despre aceasta rasa.Asa am aflat ca, initial, ogarul afgan a fost creat pentru paza turmelor de antilope din Afganistan.
El era un bun paznic al stapanului sau.In prezent, nu mai are aceste atributii, devenind un caine de companie cu o alura foarte eleganta. Afectuos, foarte atasat de stapan, el adopta un comportament distant si arogant fata de straini. Afganul are o privire sfredelitoare, cu o anume salbaticie caracteristica.
Se adapteaza bine la viata de apartament, cu conditia sa dispuna de spatiu si de mult exercitiu, desi Adriana Bratianu apreciaza ca, incele mai multe din cazuri, cainele adopta comportamentul stapanului:daca el nu are timp decat de zece minute pe zi pentru plimbare, cainele se va obisnui cu atat. La fel si in cazul in care ii acorzi o ora pe zipentru plimbare.
Printre "pretentiile" ogarului afgan se numara aceea ca trebuie periat zilnic, cel putin cate zece minute.
Hrana adecvata va influenta foarte mult cresterea unui par frumos, lucios si usor de pieptanat.Ogarul afgan trebuie deparazitat odata la 6 luni. Baia este indicata ase face odata pe luna, iar o toaletare completa de doua sau trei ori pean. Puii trebuie ingrijiti cu mare atentie, deoarece au probleme ceva mai mari decat puiutii celorlalte rase.
Acestia au probleme cu asimilarea de calciu, riscul de a face fracturi la membre fiind mai mare. De aceea,alimentatia lor trebuie sa fie completata cu un fixator de calciu,recomandat (eventual) de medicul veterinar.
Caracteristicile standard
Vom enumera doar cateva din caracteristicile rasei standard, care potfi indeplinite sau nu de cainii din "ograda" dumneavoastra.
Ogarul este un caine de talie mare, afganul lasand o impresie de fortasi demnitate, de putere si viteza in acelasi timp. Capul si-l mentineintr-o pozitie semeata. Inaltimea ideala pentru masculi este intre 68-74cm, iar pentru femele, de 63-69 cm.
Standardul arata ca parul trebuie sa se dezvolte natural, adica nu trebuie nici tuns, nici epilat. Capul are un aspect uscativ, cu linii tesite,pielea fina lasand sa se vada cizelurile osoase.
Gatul trebuie sa fie suficient de lung pentru a echilibra intregul corp,foarte puternic si musculos, fara a fi greoi. Muschii formeaza un arc lejer in spatele craniului.
Gatul sustine cu mandrie capul tinut sus,si trebuie sa fie cel putin egal cu lungimea acestuia.Afganul trebuie sa prezinte in miscare o alura in acelasi timp delicata si elastica, foarte demna, cu o lejeritate si o suplete in mers care nuse regasesc decat la un caine cu o musculatura foarte buna. Nu trebuie uitat ca ogarii sunt niste caini de galop si nu de trap, si nu exista nici un motiv pentru a incerca trapul in mare viteza - dimpotriva,aceasta este in detrimentul unei miscari tipice afganului.
Posteaza comentariu