Nu va stresati pisica!

Crezi ca totul merge bine, ca pisica ta te iubeste mult si ca nu i-ai gresit cu nimic niciodata. Esti chiar atat de sigur(a)? Nu i-ai surprins niciodata o privire plina...

Crezi ca totul merge bine, ca pisica ta te iubeste mult si ca nu i-ai gresit cu nimic niciodata. Esti chiar atat de sigur(a)? Nu i-ai surprins niciodata o privire plina de repros sau de dispret? Fara a mieuna, pisicile dau imediat de inteles atunci cand sunt deranjate de ceva sau de cineva, violarea codului pisicesc neramanand niciodata nesanctionata.

Micile feline sunt fiinte directe care nu isi disimuleaza sentimentele si nu trec cu vederea greselile stapanilor, pe care, in cel mai bun caz,le tolereaza. Motanul meu, James, are rabdare cu mine, stiind, probabil,ca imi lipsesc acuitatea simturilor si capacitatea de a decoda rapid limbajul corpului, tipic pisicesti. La urma urmelor, nu sunt decat obiata fiinta umana!

Pentru cei prea ocupati cu grijile zilnice sau cu propria persoana sau pentru cei prea striviti de canicula ca sa-si mai poata controla nervii,am strans mai jos 10 situatii ce scot orice pisica din minti. Partea buna e ca avem si 10 solutii pentru a evita orice ruptura sentimentala dintre voi, cititorii nostri, si delicatele feline.

1. Muzica stridenta
Pisica dormea linistita pe fotoliu sau pe canapea pana cand tu sau un alt membru al familiei a avut chef de un rock "adevarat".

Boxele explodeaza in riff-uri de chitara electrica, naucind pisica ametita de somn. Ea sare in sus, aterizeaza buimaca si fuge ingrozita pentru a se ascunde in capatul cel mai indepartat al casei.

Expertii sustin ca pisicile sunt profund deranjate de zgomotele puternice din cauza deosebitei lor sensibilitati acustice. Aparatul lor auditiv este mult mai performant decat al nostru, fiind ajutat si de forma urechilor,care sunt si foarte mobile. Asa incat, pentru o pisica, zgomotul unei oale ce cade pe pardoseala din bucatarie e echivalent cu un cataclism fonic. Ca sa nu mai vorbim de niste boxe puternice date la maximum.

Solutii:
Dati volumul mai incet. Convingeti-va odraslele (copii sau adolescenti)melomane sa foloseasca casti audio. Optati pentru muzica jazz sau clasica, aceste genuri fiind, se pare, mai bine tolerate de pisici datorita fluiditatii lor melodice.O alta recomandare se refera la programele radio.

In timp ce lipsesc de acasa, multe persoane lasa radioul deschis, fiind convinse ca muzicale va tine de urat micilor feline. Nimic mai gresit! Reclamele atat de des difuzate de diverse posturi streseaza pisicile care, oricum, nu fac altceva decat sa doarma ore in sir, atunci cand sunt lasate singure in casa pe timpul zilei.

2.

Somnul agitat
Nimanui nu-i place sa fie deranjat din somn, iar pisicile nu fac exceptie. Somnul este modul lor preferat de petrecere a timpului, ele dormind 2/3 din timpul zilei. Daca stapanii au un somn agitat, dand din picioare sau intorcandu-se des de pe o parte pe alta, pisicile nu ii vor ierta usor, iar pedepsele sunt crunte!

Dar trebuie sa le intelegem: e ca si cum cineva ne-ar trezi, sarind ritmic pe saltea,chiar in mijlocul celor mai dulci vise. Razbunarea lor e pe masura"deranjului": se napustesc asupra picioarelor, iesite de cele mai multe ori de sub cearceaf sau patura, si va musca de degete. O alta cauza a acestui comportament consta in atractia pe care pisicile o manifesta fata de orice obiect in miscare.

Solutii:
Dormiti numai pe spate, in pozitia "incremenit"! Protejati-va degetele cu sosete groase.Daca, totusi, nu vi se pare o rezolvare realista, amenajati un loc de dormit pentru pisica sau lasati-i usa deschisa, in caz ca vrea sa plece din camera. Din fericire, in cazul in care aveti un somn agitat, multe pisici se vor debarasa de compania voastra si isi vor cauta alt loc de dormit.

3.

Tipete si urlete
Certurile violente constituie un motiv de stres pentru pisici. Fiinte calme si calculate, ele nu suporta disputele tumultoase dintre soti sau invatamintele zgomotoase, de tip "morala", ce sunt deseori "aplicate"odraslelor de catre parinti. In astfel de situatii ele incep prin a se simti derutate, nestiind ce se intampla, apoi devin interesate de agitatia creata, si sfarsesc prin a fugi inspaimantate in locuri retrase,de obicei sub un pat. Pisicile iubesc dulcea rutina zilnica si evita,pe cat posibil, confruntarile, parasind "campul de batalie".

Solutii:
Rezolvati problemele intr-un mod civilizat, fara a ridicatonul si a va lasa purtati de manie. Daca este cazul, apelati la un psihiatru, spre binele membrilor familiei (aici se includ, bineinteles,si pisicile).

4. Oameni super-stresati
Chiar si atunci cand nu ne manifestam vizibil, intr-un mod anume,pisicile simt imediat daca suntem fericiti, tristi, suparati sau dezamagiti. Datorita acestei calitati, specialistii in comportament le-audenumit "barometre emotionale pe patru picioare".

Ele sunt experte in a descifra limbajul corpului: cand suntem stresati muschii sunt incordati,tinuta corpului este rigida, iar pupilele sunt dilatate. Toate aceste semne sunt elemente de disconfort pentru pisici - cele mai relaxate animale de companie.

Solutii:
Incercati sa va impacati cu gandul ca nu va puteti controla in totalitateviata si, mai important, bucurati-va cat mai mult de reusitele si de momentele fericite din viata de zi cu zi. Dupa ce v-ati intors de la locul de munca incercati sa petreceti cel putin cateva minute cu pisica dumneavostra, jucandu-va cu ea si vorbindu-i. Chiar daca nu va intelege ce ii spuneti, tonul vocii ii va spune daca sunteti suparati sau obositi si,cu cat petreceti mai mult timp impreuna cu micul patruped, cu atat veti uita mai usor de grijile cotidiene.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod