Primele exemplare au fost exportate in Suedia in 1977, iar prima pereche reproducatoare a fost importata din SUA in noiembrie 1979, primul pui nascandu-se in martie 1981. In Australia, desi Norvegienele de Padure erau importate mai de mult, prima inregistrare oficiala dateaza din 1996. In 1984, TICA a devenit prima organizatie felina nord-americana care a acordat pentru Skogkatt statutul de campion. in CFA aceasta rasa a fost admisa in 1987, iar la clasa Campion in 1993. in prezent, cea mai mare populatie de Norvegiene de Padure este inregistrata in Suedia.
Imblanita de vreme rea
Daca exista vreo pisica capabila sa reziste cu brio in cele mai vitrege conditii, aceasta este Norvegiana de Padure! Datorita selectiei naturale desfasurate de-a lungul secolelor, ea poate suporta fara dificultate cele mai geroase ierni nordice, ajutata de blana dubla formata din subparul pufos si calduros, ce este acoperit de parul impermeabil.
Aceasta nu se incalceste, deoarece firele numeroase ce rezulta in urma naparlirii cad la contactul cu scoarta copacilor si cu maracinii.
Acest tip de blana este indispensabil pentru supravietuirea in zapada si in aerul foarte rece si destul de umed al tarilor nordice. Bine acoperite cu blana, urechile sunt captusite cu ciufuri cu fire lungi si, cu toate ca sunt destul de mari, sunt plasate mai jos pe cap, pentru a preveni pierderile de caldura. Labele au gheare puternice si smocuri abundente de par care le protejeaza de pamantul inghetat, de zapada si de gheata.Musculatura membrelor anterioare este foarte bine dezvoltata, fiind sustinuta de osatura puternica. Toate acestea sunt indispensabile Norvegienei de Padure, care trebuie sa se poata catara cu usurinta in copacii ce ii ofera uneori adapost. Spre deosebire de alte pisici, ea este capabila sa se coboare de acolo cu usurinta cu capul in jos, si nu neaparat in modul traditional - cu coada inainte.
Cu toate ca Skogkatt atinge maturitatea deplina de-abia la 5 ani, nu se poate spune ca pisicile sunt incomplet dezvoltate pana la acel moment. Ca si in cazul altor rase, unele exemplare se vor maturiza mai devreme decat altele.
Dupa fiecare naparlire, blana va continua sa se dezvolte, implinindu-se. Chiar si dupa acest fenomen petrecut la inceputul fiecarei primaveri, elementele definitorii ale rasei (coada stufoasa, urechile cu ciufuri bogate si smocurile de par dintre degete) tot vor fi usor de remarcat, in ciuda gulerului si a blanii mai scurte, mai putin dense.
Faptul ca Norvegiana de Padure este o pisica creata de Mama-Natura se reflecta in mai multe caracteristici. Blana variaza de la alb pur la negru intens, trecand prin toata paleta coloristica, in orice combinatie si orice model, cu exceptia paletei de tip point intalnita la Siameze si Persane.
Exemplarele de culori mai inchise au blana mai scurta, deoarece absorb mai usor caldura soarelui, iar cele de culori mai deschise au, in general, subpar mai abundent si blana mai multa. Natura a avut grija si de acest aspect, tonurile inchizandu-se odata cu venirea anotimpului rece.
IntretinereUna dintre cele mai frecvente intrebari legate de intretinerea acestei rase se refera la cat de des ii trebuie periata blana lunga. Asa cum spunea un crescator american, "Mama-Natura nu are coafori in padurile dese", asa ca Norvegiana de Padure, spre deosebire de alte rase cu par lung, nu are nevoie de ingrijirea zilnica a parului.
Se recomanda un periaj regulat numai primavara, in perioada de naparlire. Oricine are o asemenea minunatie de pisica trebuie sa ii ofere posibilitatea sa se catere cat mai sus - supravegherea "regatului" fiind o adevarata placere pentru Skogkatt.
ComportamentSkogkatt sunt printre cele mai prietenoase pisici, dar - ca si la celelalte rase - determinant este mediul in care s-au dezvoltat in primele luni de viata. Un pisoi care a fost crescut cu mangaierile si in grija unor oameni iubitori inca de la nastere si care a intrat in contact de mic cu alte pisici, cu caini si cu copii, se va comporta total diferit de altul crescut izolat sau in salbaticie.
Norvegiana de padure este o indragostita de caminul sau, fiind fericita sa se afle in preajma oamenilor, a copiilor si a altor animale de companie. inzestrate cu inteligenta si cu o curiozitate naturala, Skogkatt sunt pisici calme, rabdatoare si nu se streseaza usor. Nu va asteptati insa sa va stea in poala in timpul verii; prefera, in general, sa se intinda linga dumneavoastra. Fiti pregatiti: mica felina nordica nu va ezita sa va surprinda prin comportamentul ei prietenos cu toata lumea!
Daca sunteti in cautarea unui prieten devotat, multumit cu viata din casa, daca va place sa mergeti la expozitii feline (amintiti-va cat de mult le place sa li se dea atentie!), daca va doriti o pisica cu par lung care sa nu necesite intretinere deosebita - atunci Norvegiana de Padure este alegerea perfecta.
Comentarii (4)
am o pisica norvegianasi mai am una europeana de ce se bat amindoua si nu se impaca le am impreuna de 6 luni cea europeana am crescuto in casa de mica iar cea norvegiana am gasito in gradina blocului la ce greutate ajunge norvegiana si cind intra in calduri
vand pisica norvegiana de padure/tigrata/1,5 ani/4,5 kg/65 cm lungime,crescuta in casa,hranita cu royal canin hair and skin,deparazitata drontal+advocate.tin sa mentionez ca aceasta nu a avut pana acum nici un puiutz din cauza ca nu am gasit motan din aceeasi rasa.eu mai am 2 pisici si nu am confortul necesar .pretul e de 200 euro cu pasaport si microcip sau 150 euro doar cu carnetel de sanatate. tel.0751851205
Am de vanzare doua pisici Norvegiene de padure, una in varsta de 1 an si jumatate si una de 3 ani. pentru fotografii date le mele de contact sunt: tel 0314173571 si mobil 0726728333 email: doi-vasilescu@yahoo.com
la ce greutate poate ajunge norvegiana in plina maturitate
Posteaza comentariu