Munchkin arata si se comporta exact ca oricare alta pisica, caracteristice
fiindu-i picioarele foarte scurte si obiceiul de a sta in doua labe,
precum o veverita.
In cadrul show-ului felin organizat de T.I.C.A. (The International Cat
Association) la Madison Square Garden din New York, in martie 1991, a
fost expusa o pisica ciudata, cu picioare foarte scurte, caracteristica
ce i-a atras imediat poreclele de "pisica teckel" si "pisica basset".
Numele rasei a fost inspirat de piticii Munchkin, din tara imaginara a
lui Oz, prezenta in cartea lui Baum "Vrajitorul din Oz".
Rasa Munchkin a aparut in mod natural (nu este "fabricata" de oameni), ca urmare a unei mutatii genetice spontane, gena rezultata - responsabila de caracterul picioarelor scurte - fiind asemanatoare cu cea intalnita la Basset Hound, Teckel si Corgi.
Cu toate ca se considera ca pisicile cu picioare scurte disparusera definitv din Europa, prezenta lor este mentionata din nou in New England, in 1970, si in Lousiana, in jurul anului 1980.
In 1993, primele pisici Munchkin au ajuns in Franta. In 1995 T.I.C.A. a recunoscut rasa si a editat primul standard in chiar acelasi an. In prezent Munchkin este acceptata doar de catre T.I.C.A. si U.F.O.(United Feline Organization), ambele asociatii feline recunoscandu-i dreptul de a fi prezentata in cadrul expozitiilor.
Pana in luna mai 2002 - cand li s-a permis sa concureze in clasa Campion - pisicile Munchkin erau prezentate la expozitii in cadrul unei clase experimentale "Rase si culori noi". La acea vreme erau inregistrate la T.I.C.A. mai mult de 3000 de exemplare Munchkin. Din incrucisarea pisicilor Munchkin cu exemplare LaPerm a rezultat o noua rasa - in prezent inregistrata de U.F.O. cu numele de Skookums. Reprezentantele noii rase au picioarele scurte (caracteristica mostenita de la Munchkin) si blana creata (caracteristica mostenita de la pisicile LaPerm), lunga sau scurta.