Joaca nepermisa de Craciun

Luminile beculetelor din pomul de Craciun starnesc curiozitatea oricarei pisici. Cu atat mai mult pe a unui pisoi tanar, care gaseste motiv de joaca in aproape oricare circumstanta, mai ales cand in fata sau in jurul sau exista ceva care se leagana si straluceste!

Daca, in situatii extreme, el simte riscul si foloseste armele si metodele de aparare invatate de la mama pisica, in acest caz tentatia este prea mare. Nu va simti pericolul si, cu siguranta, va plonja intr-o joaca inconstienta. Riscurile sunt mari. Pisicuta poate sa inghita beculete, poate roade fire aflate sub tensiune, cu urmari care nici nu mai trebuie enumerate sau explicate.

O metoda extrem de simpla, pentru a preveni producerea unui cumplit accident, este infasurarea in jurul firului electric al instalatiei de iluminat a unei folii de aluminiu; pe langa faptul ca pisoiasul va fi intimidat de aspectul firului, impresia decorativa este chiar placuta, in combinatie cu celelalte ornamente ale bradului.
Cat despre beculete, acestea trebuie sa fie facute dintr-un material incasabil si netoxic; sunt usor de procurat si nu prezinta nici un pericol pentru micuta felina.

Daca straluceste, e mic sau rotund - e o jucarie!

Dar nu doar cu beculetele va incerca micutul sa se joace; orice ornament ii poate starni curiozitatea, si orice beteala sau globulet va fi motiv de joaca. Ornamentele produse din materiale casante sau mai pretentioase, lumanarile si stelutele-artificii trebuie asezate pe crengile superioare ale pomului, unde pisoiasul nu va avea acces.

Oramentele aflate pe ramurile inferioare trebuie sa fie facute din materiale inofensive, precum lemnul, panza sau plasticul. Ar fi bine ca acestea sa nu fie nici mici si nici rotunde, caci ar atrage mai usor atentia felinei.

Sigur, cui nu-i plac cutiile de cadouri asezate sub brad, impachetatate cu hartie stralucitoare si legate cu fundite si rafie colorata? Dar cand ai un pisoias in familie, trebuie cu siguranta sa tii cont, in tot ceea ce faci, la cum va percepe si folosi mata orice obiect din jur.

Cand impodobiti bradul sau cand asezati cutiile de cadouri, dati pisoiasului o noua jucarioara; ii va distrage atentia de la ceea ce faceti. Daca va invita la joaca, nu-l refuzati: rupeti-va cateva minute din treaba. Pana la urma, micuta felina se va juca si singura, dorinta ei fiind doar sa se afle in preajma stapanului.

Acordati-i atentie

Perioada sarbatorilor de iarna poate fi foarte stresanta, atat pentru pisicile adulte - desi multe nu sunt afectate in mod special de obiceiurile specifice perioadei - si cu atat mai mult pentru puii de pisica.

Schimbarea decorului din casa, acel du-te-vino creat de primirea, plecarea si atentia acordata musafirilor, modificarea rutinei zilnice, pot produce pisoiului stari de anxietate. Starea de nesiguranta, teama, discomfortul apar imediat, iar aici intervine rolul decisiv al stapanilor in a le inlatura.

Pisoiul nu trebuie neglijat, sub nici un motiv, in aceasta perioada.

Relatia lui cu stapanii nu trebuie sa aiba de suferit, sub nici o forma, oricat de incarcata le-ar fi ziua. Petreceti cu el cel putin 15-20 minute in fiecare zi, alintandu-l si antrenandu-l in sesiuni de joaca suficient de incitante incat sa nu se simta neglijat.

Un pui de pisica este extrem de receptiv la dragostea pe care i-o acorda stapanii, distingand usor o dragoste fortata de una sincera. Afirmatia aduce zambete pe buzele unora, dar cei care au experienta in domeniu stiu ca este adevarata.

Paziti de intrusi intimitatea matei

Pe langa afectiunea de care nu trebuie sa-l privati pe pisoi in perioada sarbatorilor, esential este ca zonele din casa pe care le considera intime - acestea fiind zona litierei si locul in care se hraneste - sa nu fie invadate de straini. Sunt locuri in care se simte, in orice moment, in siguranta. Nimeni si nimic nu ar trebui sa tulbure aceasta stare, in locurile "sacre" pentru micul pisoias.



Companionii animali si copiii oaspetilor trebuie sa fie instruiti de la inceput, de la intrarea in casa, astfel incat sa nu deranjeze teritoriul felinei. Cu siguranta nu doriti ca in zilele de sarbatoare sa nu faceti altceva decat sa supravegheati comportamentul musafirilor...

Daca aceste cerinte simple, impuse de prezenta in casa a unei mici feline, sunt respectate, sarbatorile de iarna vor fi asa cum le doriti: linistite si pline de voie buna, pentru toti membrii familiei. Iar micuta felina va va oferi momente unice de bucurie, dovezi de afectiune si incredere pe care le veti pretui cu atat mai mult cu cat in casa e sarbatoare!

Un articol de Sanda Adriana Vilmany

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod