In zilele noastre stresul a devenit o problema importanta si totodata ingrijoratoare atat pentru oameni, cat si pentru animale. Chiar daca nu au un program zilnic, nu merg la munca si nu au o viata plina de griji, si pisicile pot fi la fel de stresate ca noi, oamenii.
Felinele nu au capacitatea de a vorbi, insa pot avea sentimente la fel ca si oamenii (furie, agasare, bucurie, chef de viata, frustrare, stres) si incearca sa-si comunice sentimentele prin propriile lor mijloace. Acum depinde de noi daca putem sau nu sa le intelegem.
In timp ce la oameni stresul are deseori la baza anumiti factori emotionali, la pisici stresul se datoreaza unor factori externi. Schimbarea mediului de viata (mutarea in alta locuinta sau pur si simplu schimbarea mobilei in casa), mirosurile straine, zgomotele stridente, absenta unor membrii ai familiei, sosirea pe lume a unui copil sau aducerea unui alt animal in casa, o litiera murdara, un aliment care nu-i convine sau mancarea servita neadecvat, sunt toate deopotriva surse de stres pentru pisica.
Stresul corespunde schimbarilor psihologice si fizice ale unui animal fata de o potentiala agresiune. Inima sa va bate mai repede, pupilele i se vor dilata, parul i se va zbarli. Astfel animalul va fi gata fie de atac, fie sa o rupa la fuga, incercand sa se ascunda.
Unei pisici salbatice, aceasta reactie ii poate schimba viata. In cazul unei pisici de apartament, fuga nu este intotdeauna posibila. Daca nu poate evita sursa de stres pisica va deveni anxioasa, ceea ce-i poate crea o serie de probleme de sanatate si de comportament.
Fiecare pisica isi exprima starea de stres in mod diferit, in functie de personalitatea ei. In cazul unei pisici extrovertite, ne dam imediat seama ca ceva o streseaza deoarece devine foarte repede nervoasa. In schimb, o pisica introvertita poate ramane mult timp nemiscata sau se poate ascunde intr-un loc de unde va refuza sa iasa.
Atunci cand ceva o streseaza, pisica incepe sa-si faca nevoile peste tot in casa: in bucatarie, in dormitor, in baie, numai in litiera nu.
De asemenea, poate miorlai fara incetare, pentru a fi sigura ca este auzita de stapan sau incepe sa zgarie canapeaua, scaunele sau tapetul. Prin acest comportament pisica vrea sa atraga atentia si sa arate ca ceva o nemultumeste. Uneori pisica poate deveni agresiva si fata de stapan, poate sa-l zgarie sau sa-l muste cand acesta se asteapta mai putin.
Primul semn ingrijorator in cazul unei pisici stresate este neglijenta acesteia fata de igiena personala (se stie ca pisica este un animal foarte curat). Stresul poate provoca afectiuni urinare grave ca de exemplu cistita cronica.
Un stres cronic poate fi la originea unei secretii ridicate a cortizolului de catre organism. Acesta slabeste sistemul imunitar, iar organismul devine mai sensibil in fata bolilor infectioase.
Daca pisica prezinta aceste simptome, primul lucru care trebuie facut este sa consultati un medic veterinar care poate da un diagnostic precis. Daca acesta confirma ca pisica este totusi sanatoasa, inseamna ca starea sa ciudata se datoreaza stresului.
Cu ajutorul medicului veterinar, asistat chiar si de un specialist in comportamentul felinelor, puteti porni in cautarea cauzelor anxietatii pisicii. Astfel, puteti incepe prin a lua masuri pentru a-i indrepta comportamentul si pentru a elimina cauzele generatoare de stres.
Trebuie sa va asigurati ca pisicutei nu-i lipseste nimic, ca nu are nicio sursa de stres atat in casa, cat si in exterior (daca are acces). Astfel, ea va duce o viata mai linistita si va fi mai fericita.
Pisica nu-si mai face toaleta;
Marcajul cu urina;
Lins excesiv si uneori automutilare;
Agresivitate fata de om sau alte animale;
Mieunat frecvent;
Lipsa poftei de mancare;
Tendinta de a sta nemiscata mult timp sau de a se ascunde;
Stare permanenta de vigilenta.
Toate aceste simptome pot aparea atunci cand exista o sursa de stres. Consultati imediat medicul pentru a rezolva aceasta problema si pentru a evita eventualele complicatii.
Nu pedepsiti pisica;
Cresteti-i cantitatea zilnica de apa;
Schimbati-i litiera;
Puneti-i la dispozitie spatii unde sa se poata catara sau refugia;
Lasati televizorul sau radioul aprins cand lipsiti de acasa;
Petreceti cat mai mult timp cu pisica si jucati-va cat mai des cu ea;
Nu-i vorbiti pe un ton ridicat si incercati sa va purtati cat mai bland.