Cu gheare sau fara gheare? Iata o intrebare care a nascut numeroase controverse in randul iubitorilor de pisici din intreaga lume! Cunoscuta sub numele de "declaw" (scoaterea ghearelor), operatia de eliminare a ghearelor pisicii este privita de multi proprietari de feline ca ceva absolut uzual, fiind aplicata aproape la fel de des ca si sterilizarea.
Pe plan international, exista o adevarata lupta intre adeptii acestei operatii si cei ce se opun ei, considerand-o un act de cruzime si de maltratare a animalului.
Procedura in sine consta in extirparea, sub anestezie generala, a unghiilor pisicii, aceasta facandu-se impreuna cu cea de-a treia falanga a fiecarui deget a labutelor din fata.
O alta optiune chirurgicala, mai putin invaziva, consta in taierea tendonului ce are ca rol scoaterea si retragerea ghearelor pisicii. In acest caz, degetele animalului raman intregi, dar pisica nu mai poate folosi ghearele pentru a zgaria. Unghiile continua sa creasca si este nevoie ca acestea sa fie taiate regulat, din moment ce pisica nu si le mai poate toci prin zgariere.
Majoritatea iubitorilor de pisici se opun operatiei de extirpare a ghearelor, sustinand ca pisica poate ramane cu traume fizice si psihice in urma interventiei.
Studiile facute pe aceasta tema in SUA, unde operatia de declaw este frecventa, arata ca doar un mic procent dintre pisicile operate au avut probleme post-operatorii, majoritatea acestor probleme fiind tranzitorii, precum infectii usoare ale ranilor.
Adevaratele probleme apar doar atunci cand operatia nu a fost executata corect, cel mai adesea atunci cand cea de-a treia falanga nu a fost amputata complet, din articulatie, caz in care pisica poate ramane cu dureri permanente la nivelul degetului respectiv.
Multi dintre cei ce se opun extirparii ghearelor sustin ca interventia respectiva poate determina modificarea personalitatii si a comportamentului animalului, din moment ce zgariatul reprezinta atat o arma, cat si un mijloc de exprimare si comunicare intre pisici. Studiile arata insa ca s-au inregistrat foarte putine cazuri in care pisicile operate au manifestat probleme de comportament sau au aratat semne de stres datorate noii situatii.
Motivele pentru care majoritatea iubitorilor de pisici considera operatia de declaw o cruzime sunt evidente; exista totusi situatii in care argumentele in favoarea operatiei sunt mai puternice decat cele impotriva. Din proprie experienta stiu ca sunt momente in care, analizand optiunile pe care le ai, ajungi la concluzia ca este totusi cel mai bine pentru pisica sa fie operata.
Personal, am fost nevoita sa iau decizia operarii uneia dintre pisicile familiei, deoarece femela respectiva era foarte agresiva cu celelalte pisici, generand o permanenta stare de incordare si de teama printre ele.
In acel moment, a fost clar ca trebuie sa intervin si sa iau masuri, iar optiunile pe care le aveam erau toate la fel de crude: ori sa caut un alt camin pentru pisica mea - care, adulta fiind, ar fi trecut printr-un stres de adaptare destul de pronuntat, cu atat mai mult cu cat ea era extrem de atasata de membrii umani ai familiei.
O alta optiune ar fi fost ca ea sa ramana acasa, dar separata de celelalte pisici, singura intr-o camera - dar ar fi fost ca si cum ar fi stat la inchisoare! Ultima optiune a fost extirparea ghearelor, ceea ce, dintre toate, mi s-a parut cea mai putin traumatizanta pentru animal. Este adevarat ca pisica a suferit mult in zilele ce au urmat operatiei, dar, o data cu indepartarea bandajelor si vindecarea completa a inciziilor, ea a revenit la o viata absolut normala, nefiind marcata nici fizic si nici psihic de lipsa ghearelor!
In cazul pisicii mele, argumentul decisiv a fost agresivitatea ei fata de celelalte pisici din casa. Exista insa cazuri mult mai grave, de pisici cu probleme comportamentale serioase, care isi ataca in mod frecvent si nemotivat stapanii. Multi dintre cei care au ghinionul sa aiba o astfel de pisica ajung sa ia decizii radicale, precum abandonarea animalului agresiv pe strada sau chiar eutanasierea lui.
In aceste cazuri, solutia amputarii ghearelor este absolut justificata, fiind in mod clar cea mai putin cruda si dezavantajoasa pentru animal, pentru ca este totusi preferabil sa vezi un animal fara gherute decat unul abandonat sau eutanasiat!
O data cu luarea deciziei de a opera pisica, proprietarul trebuie sa fie constient ca isi asuma o serie de responsabilitati suplimentare, astfel este important sa i se asigure pisicii o varietate de jucarii si de activitati care sa compenseze vechile obiceiuri pe care nu si le mai poate satisface dupa operatie.
In plus, trebuie sa fie constient ca, dupa operatie, pisica nu va mai avea voie sa iasa din casa nesupravegheata. In noua situatie, lipsita fiind de principala sa arma, pisica devine extrem de vulnerabila in fata altor animale, cu atat mai mult cu cat ea nu mai este capabila nici sa se refugieze in copaci pentru a se feri de pericolele ce o pandesc in afara caminului.
De aceea, chiar daca inainte de a fi operata, pisica avea obiceiul de a iesi din casa, dupa amputarea ghearelor aceasta va duce o viata exclusiv la interior, ferita de toate pericolele si situatiile in care, in mod normal, s-ar fi descurcat cu ajutorul ghearelor.
In plus, fiind considerata o interventie mutilanta pentru animal si tocmai pentru a nu incuraja luarea acestei decizii cu prea multa usurinta, cluburile si federatiile felinologice interzic prezentarea in expozitii a pisicilor operate. In aceste conditii, chiar daca pisica a participat si a obtinut rezultate spectaculoase in expozitiile feline, o data cu operatia de declaw ia sfarsit cariera de pisica de expozitie!
In final, cantarind argumentele pro si contra, parerea mea este ca, desi e absolut preferabil ca pisica sa nu treaca prin neplacerile operatiei de declaw, exista totusi situatii extreme, in care luarea deciziei de a extirpa ghearele animalului este absolut justificata, fiind preferabila deciziei de abandonare a pisicii sau de eutanasiere a acesteia.
Comentarii (1)
Din pacare si pisica mea se incadreaza la categoria pisicilor un pic mai speciale si cand spun asta vreau sa zic ca motanul meu este foarte nazdravan si energic dar are si marea placere de a ma ataca de cate ori are ocazia pe mine cat si pe cei ce vin in vizita, cand nu te astepti sare si musca si zgarie, se prinde strans cu labutele din fata si cu cele din spate loveste si mai are si prostul obicei de a musca. Nu as fi fost niciodata deacord cu aceasta interventie dar dupa nenumarate cicatrici m-am hotarat sa iau aceasta decizie. Inca nu stiu nici un detaliu despre aceasca operatie dar voi merge la medic si ma voi informa. Sunt foarte hotarata sa imi tin pisica in casa asa cum o fac de 2 ani de zice si sa o feresc de orice vine din exterior pentru a nu avea accidente neplacute.
Posteaza comentariu