Este absolut inevitabil - daca ai un caine, inseamna ca in blana lui se vor incurca tot felul de... chestii mirositoare. Baia va fi absolut necesara, macar la intervale regulate de timp. Aceasta in special daca animalul tau de companie, ca mai toti cainii, de altfel, are o adevarata pasiune pentru obiectele si locatiile care imprastie miesme de-a dreptul pestilentiale...
In functie de rasa si talia catelului tau, vei alege locul in care ii vei aplica patrupedului "corectia" baii. Catelusii pot fi usor "aclimatizati" si "inghesuiti" in chiuveta sau in cada din camera de baie, insa cainii de talie mai mare pun adevarate probleme in ceea ce priveste imbaierea si toaletarea lor.
Controlarea dezastrului pe care il pot produce este usor de realizat in momentul in care ai un caine de talie mica. Insa daca esti fana cainilor de rase masive, pregateste-te sa te uzi si tu, din cap pana-n picioare, indiferent de locatia aleasa pentru baia animalului tau de companie preferat. Daca tot trebuie sa suporte aceasta "corvoada", cainele tau se va asigura ca iti va transmite mesajul corect si va "imparti" cu bucurie apa sa de scaldat cu tine...
Un dus cu duza detasabila, "dotat" cu un furtun lung, este indispensabil in momentul in care alegi sa iti speli catelul in cada din baia apartamentului tau.
Pentru cainele tau "extra-large", este posibil sa apelezi la o rampa pentru a-l aduce, efectiv, in cada... Si, mai mult ca sigur, in zilele dedicate baii patrupedului vei fi extrem de invidioasa pe stapanii de caini de talie mica, al caror catel "de buzunar" incape pana si in chiuveta...
Testeaza temperatura apei de la dus - apa trebuie sa fie calduta si nu fierbinte. Cu mana in care tii dusul, uda-ti prietenul necuvantator si foloseste-te de mana libera pentru a-i inmuia blana bine de tot.
O data ce blana este complet uda, aplica o doza "sanatoasa" de sampon si freaca-i blana cu spirit de raspundere in jurul gatului, pe cap (incearca sa eviti zona fetei si mai ales a ochilor si a gurii), pe spate, coada si picioare. Clabuceste-l bine si, in acelasi timp, maseaza-i si pielea.
Dupa ce l-ai sapunit bine, ia din nou dusul si clateste-l, incepand aceasta operatiune tot din zona gatului. Clateste-i blana cu foarte multa atentie si nu rata nici o portiune, deoarece samponul ramas ii va irita pielea - asigura-te ca blana cainelui "scartaie" de curatenie. De asemenea, nu ii introduce apa cu sampon in urechi sau in ochi!
Balsamul special pentru caini este optional, dar un detaliu care poate face diferenta. Din nou, ai grija sa nu il stropesti in ochi sau in urechi cu aceasta substanta. Clateste-l bine inca o data si, daca ai noroc, patrupedul te va astepta in acelasi loc ca data trecuta, permitandu-ti astfel sa il invelesti intr-un prosop, pentru a-i sterge blana - prosoapele din bumbac absorb foarte bine apa in exces, iar catelul tau va fi fericit din nou, cat ai zice... clabuc!
Daca animalul tau de companie are blana scurta, cateva ore de relaxare confortabila pe fosta ta canapea uscata si calduta ii vor face "freza" asa cum se cuvine...
Daca are blana lunga (pentru a-ti spori tie chinul...), este necesar sa folosesti un uscator de... blana, in timp ce ii toaletezi cu atentie "podoaba capilara", cu ajutorul unei perii speciale. Uscatoarele de par pe care le folosim noi au trepte de caldura prea puternice, astfel incat cainele tau va avea nevoie de propriul uscator, pe care il poti achizitiona de la un pet shop sau un magazin specializat cu produse pentru intretinerea cainilor.
Daca optezi pentru baia in aer liber, pasii de urmat sunt la fel ca cei de mai sus, insa este necesar sa alegi o zi insorita si senina pentru aceasta operatiune. Furtunurile folosite pentru udarea gradinii nu au posibilitatea de a controla temperatura si, de cele mai multe ori, apa provenita dintr-un astfel de furtun se poate raci extrem de tare, extrem de repede.
Ochi - Ia o carpa moale, din bumbac, ud-o cu apa calduta si curata cu grija ochii cainelui, stergand orice urma de urdori, secretii sau clabuc care s-ar fi putut strecura in colturile ochilor sai. Pentru unii caini, aceasta este o provocare permanenta...
Urechi - Urechile animalului tau de companie trebuie curatate o data pe luna, indiferent de momentul ales pentru baie. Ia un puf din bumbac sau o carpa moale, pe care il/o inmoi intr-o solutie speciala pentru curatatul urechilor sau in ulei mineral si, cu delicatete, curata interiorul (pavilionul) urechii. Nu inainta prea mult pe canal. Curata doar zonele vizibile!
Acum, ca ai trecut de toate aceste mici neplaceri, mangaie-ti cainele, ofera-i o recompensa si relaxeaza-te. Felicitari! Ai supravietuit "zilei de baie". Poate te-ai stropit si tu cu apa (putin cam mult...), dar a meritat cu siguranta - in acest moment, si tu si catelul tau sunteti mult mai fericiti si mai curati...