"Daca pisicile ar vorbi, probabil ca nu v-ar placea chiar tot ce ar spune, insa nu v-ar minti niciodata", a spus prozatorul englez Lewis Carrol. Si afirmatia sa chiar reflecta realitatea.
Pisicile iti arata foarte clar ce simt si ce isi doresc, fara sa faca prea multe compromisuri. Ai incercat vreodata sa mangai o pisica nervoasa? Sau sa o tii in brate? Daca nu, nici nu incerca...
Cei care iubesc pisicile si au intrat destul de mult in contact cu ele, au invatat sa le descifreze semnalele. Comportamentul unei pisici iti spune care este starea ei intr-un anumit moment, important este sa descifrezi ceea ce doreste sa transmita.
De la tors, mieunat, ciulitul urechilor si ascutitul ghearelor, toate sunt semnale prin care pisica ta iti indica felul in care se simte sau ceea ce doreste.
Iata ce ne dezvaluie Arden Moore in cartea "50 de sfaturi pentru ingrijirea pisicii", aparuta la Editura House of Guides:
"De ce freaca pisicile obrajii de piciorul sau fata stapanului? Va "stampileaza" - e felul ei de a declara "Hei, omul asta e al meu!". Din fericire, acest marcaj, realizat prin secretia unor mici glande de pe obrajii pisicii, lasa un miros perceptibil doar de catre celelalte animale.
Coada este folosita pentru echilibru si, uneori, functioneaza ca "barometru" al starii de spirit. Astfel, cand e tinuta dreapta in sus, in timpul mersului, inseamna ca pisica este increzatoare si sigura pe ea. O coada care se indoaie in directia ta vrea sa spuna "Salut, prietene!".
Cand pisica biciuie aerul cu coada sau o bate de podea, este manifestarea unei stari de agitatie, vecina cu enervarea. O usoara curbare a varfului cozii - pisica e relaxata, dar atenta.
Nasul este un organ foarte important si pentru pisici, cu ajutorul caruia ele "scaneaza" permanent aerul, in cautarea mirosului feromonilor. Feromonii sunt substante chimice produse si eliminate prin urina si prin perechi de glande, situate pe obraji, intre degete si in sacii anali.
De fiecare data cand o pisica adulmeca mirosul lasat de alta, ea afla, imediat si aproape fara gres, o adevarata "fisa de indentitate" a celeilalte: sexul, starea de sanatate, varsta, daca e castrata sau nu.
Urechile unei pisici contin peste 40.000 de fibre nervoase, ceea ce ii permite sa perceapa un spectru larg de vibratii (sunete), de la frecvente foarte inalte, pana la cele foarte joase.
Bateti in retragere in fata unei pisici care si-a pliat urechile spre spate: este intr-o pozitie defensiva si este gata sa atace! Urechile cu varfurile indreptate spre inainte si usor lateral - inseamna relaxare."