Nu poti sa mai dormi din cauza sunetelor enervante pe care le auzi toata noaptea? Esti unul dintre proprietarii de caini care isi culca patrupedul in alta camera pentru ca acesta sforaie zgomotos si tu nu poti sa inchizi un ochi intreaga noapte? Sforaitul cainelui tau a devenit un lucru de-a dreptul agasant, obsedant, cateodata chiar insuportabil?...
Sforaitul este rezultatul vibratiilor cailor aeriene superioare si, in special, al vibratiei valului palatin, cand trecerea aerului prin caile superioare este turbulenta.
Obezitatea. Ca si in cazul oamenilor, cainii care sunt obezi sunt predispusi la sforait.
Obturarea cailor respiratorii. Sforaitul apare atunci cand fluxul de aer inspirat este perturbat in timpul somnului de blocarea cailor aeriene la nivelul nasului, gurii sau gatului, determinand astfel aparitia unui sunet care poate fi moale, catifelat, inalt, aspru sau ragusit. De asemenea, o inflamatie alergica a gatului poate cauza sforaitul. Fenomenul se intensifica daca narile si laringele sunt inguste.
Tipul rasei. Sunt rase de caini care au o respiratie greoaie si altele care respira cu mare usurinta. Cainii care respira greoi sunt mai predispusi la sforait decat ceilalti. Multe rase de caini au valul palatin mai dezvoltat (mai ales cainii care au fata mai comprimata), acesta interfereaza cu laringele si produce suparatorul zgomot. Printre rasele care sforaie destul de mult se numara Bulldogul, Shar-Peiul si Pugul.
Constructia faciala a cainelui. Constructia faciala difera de la o rasa la alta. Astfel, cainii cu fata mai lata au cavitatea nazala mai ingusta. Ei depun un efort mai mare pentru a inspira si a expira.
Varsta cainelui. Varsta joaca un rol foarte important in sforaitul cainelui. Cainii mai batrani sforaie mai mult in comparatie cu cei tineri. Insa acest obicei suparator atat pentru caine, cat si pentru stapan poate fi dobandit si pe cale genetica sau ereditara.
Desi cainele nu constientizeaza sforaitul, acesta poate avea urmari negative asupra patrupedului. Dupa o noapte "agitata", catelul se poate trezi iritat si poate da semne de somnolenta pe durata intregii zile. Daca sforaitul este greoi si devine o rutina pentru caine, trebuie sa-l duci de urgenta la veterinar.
Desi, la prima vedere, sforaitul cainelui tau nu pare a fi o problema grava, este bine sa fie dus la medicul veterinar, pentru un consult complet. Sforaitul la caini poate trada afectiuni la inima sau probleme grave de respiratie. Solutia este o mica interventie chirurgicala care corecteaza aceasta problema, fara a modifica aspectul cainelui. Aceasta poate fi efectuata de la o varsta frageda, pentru a preveni problemele respiratorii care pot aparea de-a lungul vietii. Doar asa sforaitul cainelui tau poate deveni istorie...