De ce se bagă pisicile în cutii?

Îți este familiară imaginea cu pisicile în cutii? Iată de ce fac micile feline acest lucru!
Ai observat până acum atracția pe care o au pisicile pentru cutii? Cutii mari, cutii mici, cutii cu forme ciudate - nu contează. Însă ce caută pisicile în cutii? La bază, pisicile sunt animale de pradă care se folosesc de ambuscade. Iar cutiile oferă locul perfect pentru a se ascunde și a urmări prada. Însă acesta nu este singurul motiv pentru care micile feline par să se simtă atât de bine în cutii. Veterinarii și biologii care studiază comportamentele animalelor ne-au venit în ajutor cu alte câteva explicații interesante. 

Iată motivele pentru care pisicile sunt atrase de cutii:


Studierea minții feline este dificilă, din cauza faptului că pisicile nu sunt cei mai buni subiecți testați. Studiile realizate pe parcursul a 50 de ani ne-au arătat faptul că pisicile domestice au nevoie de confortul și securitatea oferite de spațiile închise.
Cutiile sau alte locuri închise pot avea un impact profund asupra comportamentului și psihologiei pisicilor. 

Un lucru important de reținut este faptul că pisicile nu se pricep la rezolvarea conflictelor. Micile feline domesticite nu pot dezvolta strategii de soluționare a conflictelor, cum fac alte specii, așa că încearcă să ocolească întâlnirile neplăcute, prin evitarea altor persoane sau animale. Un studiu realizat la Universitatea Utrecht din Olanda s-a concentrat pe activitatea câtorva pisici domestice de la un adăpost de animale.
Unul dintre cercetători a oferit cutii pentru un grup nou de pisici de la adăpost, iar alt grup de pisici a fost privat complet de cutii. A fost descoperită o diferență semnificativă între nivelurile de stres ale pisicilor care au avut la dispoziție cutiile și cele care nu. Pisicile în cutii s-au adaptat mai repede la noul mediu, au fost mai puțin stresate și au fost mai interesate de interacțiunea cu oamenii.

Rezultatele acestui studiu sunt doar o confirmare a unui lucru pe care îl știam până acum - atunci când sunt în situații stresante, pisicile se retrag și se ascund.
Aceasta este o strategie comportamentală a speciilor pentru a face față schimbărilor mediului și factorilor de stres.

În loc să rezolve problemele, pisicile preferă să fugă de probleme sau să le evite cu totul. Cutiile reprezintă adesea zone sigure, unde sursele care au cauzat pisicilor stări de anxietate, ostilitate sau atenție nedorită dispar. Chiar dacă explicațiile acestea transformă obsesia pisicilor pentru cutii într-un simptom al pisicilor stresate, vă putem spune, din propria experiență, că pisicile nu au părut prea stresate când au descoperit o nouă cutie în preajma lor.
iulia-mirica