Pisicile sunt detinatoarele unui intreg ansamblu de expresii vocale pe care cei mai multi dintre stapanii acestora invata sa-l inteleaga. Limbajul pisicilor poate fi pe deplin descifrat, chiar daca acestea folosesc, pe langa exprimarea prin sunete, si alte mijloace, cum ar fi limbajul corpului sau marcarea teritoriului.
Introducere in limbajul pisicii
Aproape toate felinele folosesc anumite canale de transmitere a informatiei pentru a comunica cu cei din jur, dar exista si rase de pisici care comunica mai repede, mai des si mai intens cu fiintele din preajma lor, cu alte cuvinte, sunt mai vorbarete decat alte pisici.
De exemplu, Siamezele sunt cunoscute ca fiind "vocalistele" lumii pisicesti, pe cand la popul opus se afla Persanele, care sunt tacute in comparatie cu celelalte surate. Cea mai cunoscuta formulare vocala a pisicii este "miau", expresie care are o multime de versiuni, de diferite lungimi si nivele.
Alte sunete familiare pisicesti sunt sasaitul si maraitul agresiv, sunetele specifice femelelor in calduri, incercarea de a imita posibila prada si, nu in ultimul rand, celebrul tors.
Sensul expresiei "miau"
Multe carti fac referire la faptul ca celebrul "miau" este folosit cu precadere in "comunicarea" cu oamenii. De asemenea, expresia predomina intre mama si puiul acesteia si nu intre pisicile adulte. Lungimea si intensitatea mieunatului va pot ajuta sa descifrati cu usurinta sensul expresiei. Un "miau" mai slab ca intensitate este folosit de pisicile agitate, un exemplu bun fiind sunetele emise de felinele aflate sub tratament, in clinicile veterinare.
Unul mai inalt ca tonalitate poate fi specific pisicilor care isi exprima multumirea fata de ceea ce li se intampla. Cu timpul, cei mai multi dintre proprietarii de pisici invata sa descifreze diferite "cuvinte pisicesti" transmise de feline.
Astfel, mesajele codificate cum ar fi "mi-e foame", "alinta-ma" sau "deschide cutia asta cu mancare" devin lesne de tradus."Miau"... si familia de cuvinte
Pe langa cunoscutul "miau", pisicile folosesc o intreaga varietate de sunete pentru a exprima stari diferite. Sasaitul, maraitul si mieunatul strident sunt sunete emise de pisicile speriate. Cand se simt amenintate si vor sa-si descurajeze dusmanul prin atacuri, pisicile se folosesc de pozitia corpului si de sunete stridente care au menirea sa intimideze si sa indeparteze rivalul.
Un alt tip de sunet poate fi adesea auzit atunci cand pisica isi priveste potentiala prada fara a fi capabila sa o prinda. Deseori auziti aceste sunete in momentul in care pisica priveste pe geam o pasare de afara. Sunetele emise sunt adesea insotite de clantanitul rapid al dintilor.
Torsul este cel mai linistitor si mai comun sunet specific pisicilor.
Modul sau de producere a constituit un mister de-a lungul multor ani. Expertii in domeniu au precizat ca torsul este produs de contractiile rapide ale muschilor laringelui. Ca fapt divers, pisicile nu sunt singurele mamifere care torc, acest sunet fiind caracteristic si unor animale ca hiena sau leopardul, care torc ocazional.Pisicile "tacute"
Nu toate pisicile sunt amatoare de "vorbit". Intr-adevar, exista anumite rase care nu isi exprima vocal sentimentele, dar cateodata, se intampla ca si felinele "vorbitoare" sa nu fie prea guralive. Cand o pisica isi pierde vocea sau este ragusita, acest lucru poate indica o inflamare a corzilor vocale.
Aceasta afectiune medicala, cunoscuta si sub numele de laringita, poate fi cauzata de infectii ale gatului, de amigdalite, alergii sau afectiuni pulmonare. Cateodata acest lucru poate fi generat si de stresul la care este supusa.
Daca observati ca ea a inceput sa-si piarda treptat vocea, luati legatura cu medicul veterinar, care este singurul in masura sa identifice cauza afectiunii si sa aplice un tratament corespunzator.Concluzii
Sunetele emise de pisici nu sunt intamplatoare, iar daca veti fi atenti la limbajul pisicii dumneavoastra, va veti obisnui cu diferitele moduri de "adresare" si veti invata sa descifrati mesajul acestora, lucru care va va usura convietuirea.