Cum invatati perusul sa vorbeasca

Faptul ca un perus vorbeste se considera a fi un bonus. Se intampla frecvent ca acest micut companion sa invete cateva cuvinte fara sa fi primit in prealabil vreun fel de instruire. Daca doriti totusi sa obisnuiti perusul sa vorbeasca, tineti cont de faptul ca nici o alta persoana nu trebuie sa se afle in camera si ca orice sursa de zgomot - televizor, radio, animale - trebuie indepartata.

Momentul inserarii este cel mai potrivit pentru a incepe lectia deoarece perusul va fi obosit si va asculta cu atentie sporita ceea ce ii spuneti.

Cuvintele trebuie sa fie scurte, la fel si durata primei sedinte, care nu trebuie sa depaseasca 5 minute, dupa care puteti ajunge pana la 15 minute. Nu este gresit sa tineti doua lectii pe zi cu perusul dumneavoastra - de exemplu una dimineata si cealalta seara tarziu - incercand sa respectati pe cat posibil orele, pana ce se va stabili o rutina.

Potentialul vocabularului unui perus este acelasi cu al oricarui alt papagal, dar nu va asteptati ca el sa spuna cuvintele cu o voce cristalina, deoarece nu este decat o pasare mica, cu glas pitigaiat.
Cu cat papagalul este mai mare, cu atat sunetele rostite de el sunt mai clare. Abilitatile unui perus sunt limitate mai curand de dresorul sau, decat de capacitatea lui de a asimila notiuni noi. Prin urmare, tot ceea ce trebuie sa faceti este sa perseverati. Odata ce primul cuvant a fost rostit de perus, va trebuie sa continuati sa-l invatati cat mai multe cuvinte, deoarece etapa cea mai dificila a fost deja depasita. Primul semn ca perusul dumneavoastra se straduieste sa va imite este faptul ca va emite sunete cu o voce diferita de cea folosita in mod normal, lucru ce ar trebui sa va incurajeze sa continuati.


Dupa ce perusul a invatat sa rosteasca 10 sau mai multe cuvinte, puteti sa treceti la urmatoarea etapa si sa-l dresati sa va dea raspunsuri precise la anumite intrebari. De exemplu, daca il intrebati "Ce mai faci tu?", el sa va raspunda Bine, multumesc!". Odata ce pasarea va asocia apropierea persoanei dumneavoastra de colivia sa cu intrebarea "Cum te simti?", va replica si ea "Mai bine decat tine!", de exemplu. In acest mod veti putea construi un adevarat dialog. Perusul poate fi invatat chiar sa recite strofe scurte din diferite poezii.
Desigur, cu timpul va invata si cuvintele folosite frecvent de dumneavoastra si veti auzi ca isi pune singur o intrebare si apoi isi va da raspunsul.

Unele persoane considera ca cel mai bun mod de a invata un perus sa vorbesca este sa il lasati in prezenta altui perus deja vorbitor. Daca metoda prezentata de noi va da gres (presupunand ca ati avut suficienta rabdare), nu aveti nimic de pierdut daca veti incerca si acest sistem.