Nu, nu este vorba despre vreun anumit tip de dresaj! Daca scopul dumneavoastra este sa va invatati pisica sa se aseze la comanda sau sa mearga la picior, poate ca cea mai buna idee ar fi sa va cumparati un caine! Daca vreti sa va dresati pisica sa se foloseasca de toaleta pentru a-si rezolva "problemele", atunci materialul urmator nu vi se adreseaza.
Acest articol este pentru toti cei care vor sa isi invete pisicile sa foloseasca litiera in locul canapelei si sisalul in locul pretioaselor boxe de la calculator. Daca sunteti la fel ca mine, atunci inseamna ca va iubiti pisica tocmai pentru ca este pisica si pentru ca vreti sa se comporte ca atare, insa nu puteti nega faptul ca va doriti sa fie cat mai bine crescuta!
Inainte de a incepe sa obisnuim pisicile sa faca sau nu un anumit lucru, trebuie sa cunoastem modalitatea in care invata pisicile. Ele nu cunosc limba romana, nu citesc carti si nici nu participa la conferinte. Pisicile invata din experienta, iar daca aceasta este buna, atunci vor incerca sa o repete. Daca experienta este neplacuta, se vor stradui sa o evite pe viitor.
Pisicile adora sa "verifice" cu ghearele mobila din sufragerie, asa ca nu vor renunta la acest capriciu. Dar vor fi complet speriate in cazul in care isi vor vari nasul in flacara unei lumanari, asa ca pe viitor n-o vor mai face.
Cheia educatiei consta in faptul ca trebuie sa va asigurati ca fiecare lucru pe care vreti ca pisica dumneavoastra sa il faca este placut pentru aceasta si ii ofera satisfactii. Uneori, fara intentie, obisnuim sa recompensam pisica pentru un comportament reprobabil.
O problema frecventa este aceea cand pisica sare pe dumneavoastra la cinci dimineata, mieunand cu disperare si facand tot posibilul sa va scoata din sarite. Ce fac proprietarii in acest caz? Se dau jos din pat si isi hranesc animalul, se joaca cu acesta sau ii dau voie pe-afara. Astfel pisicuta invata ca, in urma modului sau de comportare, primeste exact ceea ce isi doreste.
Multi proprietari sunt frustrati pentru ca nu pot prinde pisica asupra faptului, asa ca prefera sa ii indice animalului "locul crimei" (constand de obicei intr-o pata uda pe covor sau in fragmente din ceea ce s-a numit odata o draperie...) si sa il certe in acel moment.
O modalitate frecventa de corectie folosita de stapani este aceea de a forta pisica sa adulmece zona pe care tocmai a murdarit-o atunci cand s-a "scapat" in locuri nepermise si apoi de a o duce la litiera, in speranta ca animalul va intelege unde trebuie sa-si faca nevoile. Este un comportament total gresit! Din ceea ce ii explicati, pisica invata ca nu trebuie sa se mai lase prinsa si luata in brate de dumneavoastra si ca litiera este un fel de camera de tortura.
Pedeapsa nu functioneaza in cazul educarii pisicii. In primul rand, pentru ca agresarea fizica nu are ce cauta intr-o relatie atat de speciala si, in al doilea rand, pentru ca, daca prindeti pisica asupra faptului, atunci va prefera sa "faca nebunii" numai cand nu va aflati prin preajma. Pe de alta parte, daca pedepsiti pisica mai tarziu, ea nu va asocia actiunea dumneavoastra cu ceea ce a facut rau, si, in ambele cazuri, comportamentul incorect va continua.
Unele pisici se poarta exact cum nu ar trebui doar pentru a ne capta interesul si, o data ce ne concentram atentia asupra lor, vor continua sa se comporte la fel. Ce facem in acest caz? Daca vreti sa preveniti aparitia unor probleme sau sa indreptati obiceiurile proaste ale pisicii, solutiile sunt cam aceleasi. Urmati acest plan structurat pe trei etape:
Nu recurgeti la pedepse, indiferent de ceea ce face pisica!
Educati-va pisica astfel incat sa faca ceea ce va doriti si sa fie recompensata pentru aceasta!
Amenajati mediul in care traieste pisica astfel incat activitatile pe care nu doriti sa le mai faca sa nu ii ofere nici un fel de satisfactie!
Poate ca o analiza mai detaliata a acestor etape va va veni mai mult in ajutor:
1. Straduiti-va ca relatia dintre dumneavoastra si pisica sa fie armonioasa, satisfacatoare pentru ambele parti si, bineinteles, distractiva. Uneori, este de ajuns sa acordati mai multa atentie fiintei de langa voi, iar problemele se vor rezolva de la sine.
Se stie ca pisica devine foarte agitata si pusa pe harta (si pe distrus bunurile din casa...) atunci cand se plictiseste. Veti reusi sa o calmati daca va ocupati mai mult de ea, mangaind-o si asigurandu-i cateva sesiuni de joaca pe zi.
Pisicile care se simt neglijate vor renunta sa mai foloseasca litiera. Ingrijiti-va permanent de curatenia pisicii si a mediului in care traieste, pentru ca animalutul de langa voi trebuie sa simta ca il iubiti si ca il respectati.
2. Cea mai eficienta metoda de a va educa pisica este prin recompense, asa ca amenajati-i spatiul vital si organizati-i regimul de viata astfel incat actiunile ei sa fie incununate de succes. Un bun exemplu este cel privitor la obisnuirea pisicii de a folosi litiera. Pisica are un mod de viata bine pus la punct. Daca aveti totul sub control, atunci efectele nu pot fi decat benefice.
Asigurati-i pisicii un program regulat de hranire si incercati sa o supravegheati atunci cand are nevoie sa "mearga la toaleta". In momentul in care va folosi litiera, laudati-o si dati-i o mica recompensa, constand in bunatati pe care nu i le oferiti de obicei! Pana veti fi siguri ca s-a obisnuit cu litiera, nu ii permiteti accesul in alte zone ale casei atunci cand isi cauta un loc unde sa "scape de griji".
3. A treia etapa se refera la amenajarea spatiului vital. Sa luam ca exemplu zgariatul mobilei. Nu va trebui sa va mai confruntati cu o astfel de problema daca ii veti amenaja pisicii un pomisor de catarat pe care isi poate exersa ghearele. Faceti-l cat mai atractiv si impodobiti-l cu jucarii pentru a deveni locul ei preferat de consumare a energiei.
Pisicile sunt diferite, iar dumneavoastra sunteti cei care cunoasteti cel mai bine ce odor aveti acasa. In mod sigur veti gasi o modalitate ca pisica sa nu se mai apropie de mobila. Cea mai la indemana solutie este sa amenajati acel mic spatiu special pentru pisica si sa nu uitati ca aceasta are nevoie sa va mai implicati si dumneavoastra din cand in cand in sesiunile de joaca!
Poate ca dumneavoastra doriti sa va invatati pisica sa sara printr-un cerc precum un acrobat; sau poate vreti numai sa inceteze odata sa se mai catere pe draperii. Oricare ar fi situatia cu care va confruntati, nu uitati ca pisicile se educa cel mai bine cu ajutorul laudelor si al recompenselor.
Asigurati-i pisicii o modalitate prin care sa isi poata indrepta comportamentul! Asigurati-va ca dumneavoastra sunteti bine informati si ca actiunile la care recurgeti va vor aduce satisfactii. Sistemul functioneaza, va asigur! Si este mult mai distractiv cand educatia are efecte asupra ambilor parteneri implicati in proces!
© Copyright:
Cum invata pisicile
Nu, nu este vorba despre vreun anumit tip de dresaj! Daca scopul dumneavoastra este sa va invatati pisica sa se aseze la comanda sau sa mearga la picior, poate ca cea...
Comentarii (12)
buna, am si eu un motan de 1 an si 3 luni, vreo jumatate de an in urma a inceput sa se duca cu treaba mare inafara litierii pentru ca avea diaree, apoi iar a mers in litiera, dar avem o problema de atunci pot spune ca vreo 3 zile merge in litiera dar restul timpului jos. si am incercat si sal pedepsim si cu recompense daca facea in litiera si tot se duce jos. citeva zile in urma in general a facut treaba mica in dulapul de haine, dar nu este sterilizat. spunetimi cum sal invat din nou sa merga in litiera? ii mai cumparasem una si tot nimic, ii cumparasem si nisip si tot nimic, deja nustiu ce sa mai fac. are suficienta atentie
Am tot citit pe aici ce probleme aveti ..am trecut si eu prin ele ..deci hai sa va explic unele lucruri : 1.Nu puneti nisip luat de pe strada in litiera ..ca sa isi faca nevoiele in litiera trebuie sa nu simta miros strain ..deci clar nisipul de pe strada are tot felul de mirosuri ba de catel ba de pisica etc. 2.Pisoiul se suie pe tastatura leptopului ..voi credeti ca ii e cald si bine acolo ..va garantez ca ati inteles gresit mesajul ...ce vrea el sa va spuna e ca :"e timpul sa te joci cu mine sau sa imi dai si mie atentie"..si pisica mea obijnuia sa faca asta ..dar cu timpul a invatat ca nu are voie ...iei pisica de pe leptop si o pui jos ..nu in pat nu langa tine ,,,jos pe covor..cu timpu va invata ca atunci cand esti la leptop ai nevoie de spatiul tau . 3.NU LOVI PISICA ..nu va intelege niciodata de ce o faci ...poti sa o pedepsesti .. in primul an de viata cand ele isi formeaza caracterul au tendinta de a face tot felu de nebunii ..sunt foarte jucause si uneori cam exagereaza..de exemplu pisica mea ma musca uneori (cam tare ce i drept ) ..ca pedeapsa incetam joaca ..nu folositi bataia ..singurul lucru care o sa-l reusiti e sa fuga de voi si nu cred ca vreti asta, 5.Fa-i pisicii tale un program...de exemplu ..dimineata va jucati 10 minute ...seara inainte de culcare o periati ...nu stati toata ziua cu ea in brate va deveni dependenta de voi, stiu ca o iubiti si vreti sa ii aratati asta dar pisicile pot intra in depresie daca va trebui sa stai departe de ele cateva zile ..eu cand am primit-o pe a mea nu ma dezlipeam de ea nici un pic ...apoi peste cateva luni a trebuit sa plec din tara pt 2 saptamani si ea a ramas cu parintii mei ...si saraca a stat 2 saptamani numai in fata usii asteptand sa vin ..nu mai manca cum manca inainte ..nu mai avea chef de joaca .a slabit 500 de grame (poate vi se pare putin dar pt o pisica e extrem de mult) 6.Daca pisica ta a facut treaba mare in litiera ..eclar ca nu o sa mai faca pipi dupa ...ce ramane de facut e sa arunci nisipul ..speli litiera (eu pun si puntin spirt pentrua inlatura mirosul de fecale) apoi pui nisip nou ..in cazul in care e motan s-ar putea sa-ti faca pe la colturi deoarece a devenit "barbat "si isi marcheaza teritoriul..sau a intrat in calduri . In concluzie trebuie sa ii acorzi atentie pisici tale si cand zic asta nu ma refer sa stai tot timpul dupa ea ci sa o supraveghezi ..sa o intelegi si sa-i arati ce-ti place ,ce nu, si in acelasi timp sa inveti ce-i place si ce nu-i place ..dupa ce ve-ti trece de aceasta bariera va veti alege cu un prieten pe viata ..si credeti-ma pe cuvant ca nimic nu se compara cu momentul cand pisica se va sui in baratele tale si va incepe sa iti faca un masaj drept dovada va va iubeste
Pisicii nu-i place sa urineze si sa-si depuna fecalele in aceeasi cutie - adauga o a doua cutie, intr-o alta locatie.
Buna seara. PISOI NEASTIMPARAT RAU. Cum procedez sa l dezvat sa mi stea pe taste la calculator permanent unde e cald si ii place/ Nu renunta si daca il tratezi mai dur .... Exista metode sa l dezvat/ Restul ma lasa rece ,il ador orice face... POT fi dura cu el sa l dezvat/ Am observat ca duritatea il incapatineaza mai tare sa faca acel lucru. De fel il ador asa mult ca tot timpul m as juca cu el si l as smotoci asa ca am senzatie ca i am format o educatie extremmmmm de rasfatata si el stie asta.. HELP!!!!! E HIPERNAZDRAVAN. MULTAM mult. LUMINITA MATEI.
am pisicuta mica nu stiu exact cat timp are pt ca am luato de pe strada,cred ca are in jur de 5 luni ,toate bune si frumoase pana cand am observat ca nu face pisu la litiera,doar treaba mare.prima data a facut in bucatarie pe la colturi acuma face in baie unde o apuca numai la litiera nu.a facut si la litiera dar tot in alta parte prefera.am nevoie de un sfat pt ca altfel sotul meu da afara din apartament si nu vreau sa se intample asta dar sar putea atunci cand sunt la servici helllppppppp ca pe langa ca tre sa curat acuma a inceput sa miroasa
Buna am o pisica care a fost aruncata in fata magazinului unde lucreaza mama . Ea e cam maricica .. nush daca face in casa dar imi e frica sa nu faca pe jos .... Pisica manca mult.. afara am un caine si ii e frica sa iasa.... ajutorrrr
Am citit comentariul tau. In primul rind, motanelul este cam mic, de obicei puii se mai "scapa" si prin alte locuri, trebuie invatat incet-incet, pune-l in litiera si misca-i labutele ca si cum si-ar aranja el nisipul. Daca insisti, sint multe sanse sa-si dea seama ca acolo trebuie sa faca. In al doilea rind, cumpara-i nisip de la magazin (pentru inceput, cumpara-i unul fara arome -lavanda, portocale etc- foarte multe pisici detesta nisipul de acest tip. Ai spus ca nisipul pe care il ai a fost folosit si de alte pisici inainte. Poate chiar asta este problema: are un miros strain. Toate cele bune si sper sa poti rezolva problema.
Am doar 13 ani si pana acum am mai crescut o pisica( un motan ) in casa. De mic puiut l-am adus in casa....eram micuta...3-4 anisori aveam, tata , mama si fratele meu mai mare se ocupau de el!! Acum noua mea pisica, tot un motanel:D are 9 saptamani aproape 10! Eu locuiesc la bloc dar...peste drum locuieste bunica mea la vila si are un garaj poreclit ,,maternitate de pisici`` deoarece toate pisicile din acea curte au fatat si si-au crescut puii la bunica in garaj! Si iata ca puiutul venit pe lume a ajuns acum la mine in casa! Are tot ce ii trebiuie: Ladita cu nisip , mancare nu se pune problema si jucarii cat incape! Ii acordam atentie maxima deoarece ne plac foarte mult pisicile, dar avem o PROBLEMA! Nu se poate invata sa faca in ladita cu nisip!!Ii pun nisip de afara deoarece m-am gandit ca poate asa se invata mai usor ca este miros de natura, de afara! Nisipul l-am luat dintr-o gramada de nisip de langa un garaj! In acea gramada se mai elibereaza si alte pisici :D:D:D!Chiar astazi si-a facut nevoile in coltul camerei dupa patul fratelui meu!:((! Cand i-am adus ladita l-am pus in ea sa o miroase dar nu nu si nu! Nu face acoolo! Intr-un moment facea pe canapeaua din sufragerie pana cand am curatat-o f bine si am dat cu spray pe ea! Acuma am ajuns sa daau cu spray si covoarele si colturile camerelor , dupa masa , dupa coltar, dupa mobila, in balcon, si pe paturi! Devine inervant sa te straduiesti din rasputeri ca pisica sa faca unde trebuie.....dar in zadar!!!Tot unde vrea...si nu il bat , ! Doar cand face prin casa treburile ii spun : ,,Nu e voie! De ce ai facut aici? Ti-*am mai spus ca ai ladita cu nisip si acolo trebuie sa faci! ``Stiu capoate nu intelege dar nu stiu cum sa mai fac......sa faca la laditaa!!!Inca nu i-am facut vaccin si toate chestiile alea ! Dar daca nu se va invata parintii nu o sa ma mai lase cu el in casa ziua si noaptea! O sa ma mai lase sa il aduc in vizita ziua si il duc inapoi la curte!!!Va rog , ajutatima-ti cu niste sfaturiii!!! Va roooggggg!!! Multumesccc
Este o lectura interesanta, dar mie nu-mi rezolva problema. Motanul meu , care a implinit un an, cand era mai mic stia sa-si faca treburile in tavita cu nisip, mai nou in tavita face treaba mare iar de urinat pe unde il apuca(pe covor, pe pat,pe vreo haina de pe fotoliu, etc.) Nu stiu ce sa mai fac , cine ma poate ajuta cu un sfat ?
De cand am aplicat aceste reguli pe pisica mea care era foarte obraznica si rasfatata am reusit sa o educ iar comportamentul si gesturila ei nu au mai fost o problema
Scuze ! Nam scris chiar corect fiindca eu scriu foarte mult pe yahoo messenger si sunt obisnuit sa scriu repede fara sa ma uit la ce scriu...
Chiar daca am doar 12 ani eu am experienta in pisici si am avut pana acum 4 pisici dar acum cateva zile mia murit singura pisica care o mai aveam.Pisicile pe care leam avut pana acum asa leam invatat si eu si eu am aflat de aceasta metode de prin desene.Il felicit pe cel care a facut aceste reguli.Aceste reguli sunt foarte adevarate si functioneaza.iti multumesc ca ai postat aceste reguli pe forum fiindca nu eram chiar sigur ca asa se invata o pisica sa faca ce iti doresti !
Posteaza comentariu