Cum ingrijesti un perus?

Este dragalas, iti face ziua mai frumoasa ori de cate ori te uiti la el, penajul multicolor este o incantare pentru ochii tai, toata ziua ai sta in preajma lui, dar trebuie sa te gandesti ca micutul perus din colivie nu este un simplu obiect de decor, ci este o fiinta care are nevoie de multa atentie.

Este dragalas, iti face ziua mai frumoasa ori de cate ori te uiti la el, penajul multicolor este o incantare pentru ochii tai, toata ziua ai sta in preajma lui, dar trebuie sa te gandesti ca micutul perus din colivie nu este un simplu obiect de decor, ci este o fiinta care are nevoie de multa atentie.

Cu siguranta, iti va fi mult mai usor sa te descurci cu micuta pasare, daca ai experienta ingrijirii unui copilas. Asa cum se intampla si cu puiul de om, si perusul trebuie sa-ti castige increderea, are nevoie de siguranta si confort. Cu cat este mai mic, cu atat veti relationa mai usor.

Timpul 

Asa cum aminteam mai sus, noul membru al familiei tale simte nevoia sa petreci cat mai mult timp cu el. Nu este suficient sa aiba o colivie spatioasa si cea mai buna mancare din cate exista pe piata, atentia ta este esentiala.



Intr-o viata agitata ca cea pe care o traim acum, in care job-ul si treburile de zi cu zi iti ocupa foarte mult timp, micul perus trebuie sa-si castige un loc de cinste, fiind obligatoriu sa-ti gasesti cateva minute pe zi pe care sa i le dedici. Daca nu reusesti, atunci acesta nu este animalul de companie potrivit pentru tine.

Respectul

Ca in orice relatie, respectul este esential. Ca sa ajungi la performanta de a fi respectata de micutul perus, trebuie sa-i dai suficienta atentie si libertate. Primul pas din acest drum lung este acela de a vorbi in permanenta cu el.

El trebuie sa se obisnuiasca cu tine, cu mana ta, pentru ca spre finalul acestui drum de cunoastere sa fie suficient de increzator in tine incat sa ti se aseze pe mana.

Increderea

Fie ca-ti doresti sa-l inveti sa vorbeasca sau numai sa ti-l apropii, asa cum mentionam mai sus, important este sa-i vorbesti foarte mult.

Asemenea unui copilas, perusul trebuie sa-ti cunoasca vocea, chiar daca, de cele mai multe ori, nu intelege ce-i spui sau chiar nu-l intereseaza ce fel de mancare ai preparat sau ce bluza ti-ai mai cumparat...

Daca ai parcurs toti acesti pasi si micul companion nu pare sa-ti raspunda, trebuie sa iei in considerare personalitatea lui.

De foarte multe ori, se intampla ca micuta pasare sa se fi nascut cu o predispozitie spre tipat, muscat si sa nu fie capabila sa socializeze.

In acest caz, trebuie sa iei in calcul faptul ca, in ciuda tuturor straduintelor tale, s-ar putea ca el sa nu poate fi strunit. Ca sa te asiguri ca lucrurile sunt in ordine, poti face si o vizita la medicul veterinar. El este singurul care-ti poate spune cu certitudine daca perusul este bolnav sau daca nu este capabil sa relationeze cu oamenii.

Ca un sfat, inainte de a-ti achizitiona un astfel de animal de companie, este bine sa ceri informatii despre el persoanei de la care urmeaza sa-l iei. Astfel iti va fi mai usor sa descoperi daca este potrivit pentru tine sa ai o pasare in casa.

Poti sa-l intrebi diverse lucruri, de la ce mananca, unde ii place sa stea, pana la modul in care se poarta cu cei din jur: daca perusul este agresiv sau, din contra, daca este calm si prietenos.

Ideal pentru psihicul micii vietuitoare este sa nu se simta singura. Daca te limitezi la un singur perus, atunci cand esti plecata de acasa, tine cont de urmatoarele lucruri:

  • Plaseaza-i colivia intr-o camera in care sunt multe persoane, pentru a auzi intotdeauna zgomot in jurul lui;
  • Daca stai singura, iar in lipsa ta nu trece nimeni pe la tine pe acasa, pune-l langa televizor si lasa aparatul sa mearga.

Pentru mai multe informatii despre modul de viata al perusului si atentiile de care are nevoie poti accesa site-ul Pinkcanary.com.