Cu pisica in masina

A calatori cu pisica in masina este cam acelasi lucru ca atunci cand calatoresti cu un copil. Si intr-un caz, si in celalalt, trebuie sa prevenim eventualele accidente. Daca trebuie...

A calatori cu pisica in masina este cam acelasi lucru ca atunci cand calatoresti cu un copil. Si intr-un caz, si in celalalt, trebuie sa prevenim eventualele accidente. Daca trebuie sa luam pisica intr-o calatorie, solutia cea mai buna ar fi o cusca sau un cosulet. Chiar daca acestea par mici si dau senzatia de sufocare, ele ofera protectie si siguranta.

Indiferent de distanta pe care o aveti de parcurs, nu legati niciodata pisica in lesa cand se afla in masina. Multe dintre pisici nu suporta sa fie inchise si nici nu le place transportul cu masina. De aceea, cele mai multe dintre pisici au tendinta de a sari - fie pe geam, fie peste bancheta - si se pot strangula in lesa. Insa, chiar daca ii place sau nu, pisica trebuie asezata intr-o cusca sau intr-un cosulet, ori de cate ori este transportata cu masina.



Atunci cand planuiti o calatorie mai lunga, ideal ar fi sa incercati, putin cate putin, sa obisnuiti pisica cu masina. Multe dintre aceste feline sunt sensibile la zgomotul produs de motorul masinii. Stresul unei astfel de situatii poate fi redus daca veti lua pisica in masina si veti face cateva plimbari scurte prin oras, inainte de pleca la un drum mai lung.



La fel ca si oamenii, pisicile simt si ele nevoia de a se mai misca si de a se intinde atunci cand au de mers pe o distanta mai lunga. Insa atunci cand va hotarati sa opriti masina pentru o mica pauza, ar fi bine sa tineti pisica in lesa, chiar daca aceasta idee ii displace complet. Incercati totusi s-o invatati din timp cu lesa, cu toate ca procedeul necesita uneori foarte multa rabdare.



Hrana este un alt aspect pe care nu trebuie sa-l pierdeti din vedere atunci cand va luati felina la plimbare cu masina, in special la un drum mai lung. Pisicile, ca multe alte animale de companie, au nevoie de o dieta consistenta pentru a fi sanatoase si in forma.

Deseori, atunci cand alimentatia pisicii este modificata, pot aparea probleme digestive. Daca planuiti sa faceti vreo modificare in ceea ce priveste hrana felinei in timpul calatoriei, incepeti sa introduceti noua alimentatie cu o saptamana sau doua inainte de a pleca la drum, cu exceptia situatiei in care exista vreo urgenta medicala.

Medicii veterinari sugereaza ca inainte de a pleca intr-o excursie mai lunga sa oferiti pisicii o mancare superioara calitativ.
Astfel, pisica va manca mai putin, deoarece aceasta hrana este mai consistenta si nu este necesar sa transportati o cantitate prea mare la drum. Cu cat pisica va manca mai putin, cu atat ea va avea mai putina nevoie de litiera, calatoria fiind mai placuta si pentru ea, si pentru stapan.



Apa este foarte importanta pentru felinele aflate in calatorie. Pisicile, ca si copiii sau o mare parte dintre adulti, se pot deranja la stomac atunci cand schimba sursa lor obisnuita de apa. O solutie simpla si la indemana oricui ar fi sa luati la drum un recipient cu apa de acasa.

Pe masura ce aceasta se consuma, completati recipientul cu apa fiarta si racita. O data ce mai mult de jumatate din apa de acasa a fost inlocuita, nu mai exista nici un pericol in a folosi noua sursa. Recipientul trebuie curatat periodic, deoarece se pot depune bacterii ce pot afecta calitatea apei.



Puricii au reprezentat intotdeauna o problema, iar in momentul in care calatoriti cu masina, acest lucru devine complet neplacut. Singura solutie cu adevarat eficienta este sa ii faceti un tratament inainte de a pleca in excursie.



Atunci cand pleaca intr-o calatorie, animalutele trebuie sa fie la zi cu vaccinurile si medicatia. Drumul poate fi stresant pentru pisici si, daca acestea nu sunt rezistente, se pot imbolnavi sau pot avea stari de indispozitie.

Totusi, oricat de multe masuri ati lua atunci cand plecati cu pisica la drum, se pot intampla tot felul de evenimente neprevazute. Multe dintre felinele care sunt luate in calatorie intra in contact cu diferite produse petroliere. Atunci cand blanita este atinsa de un astfel de produs, pisica trebuie spalata cu un sapun degresant.

In cazul in care pisica a inghitit un produs petrolier, este recomandabil sa-i administrati un vomitiv cu putina apa. Folositi o seringa pentru a forta pisica sa inghita, dar in cantitati mici, pentru a nu se ineca. Totusi, indiferent de masurile de prim ajutor pe care le acordati micutei feline, nu ezitati sa faceti o vizita medicului veterinar cat mai curand posibil, pentru a evita complicatiile ulterioare.

Cea mai mare problema pentru o pisica transportata cu masina este, poate, caldura sufocanta.
Cosuletul in care se afla pisica trebuie asezat intr-un loc bine aerisit, cu o foarte buna ventilatie a aerului. Daca sunteti nevoiti sa parcati masina si sa lasati pisica inauntru chiar si pentru cateva minute, asigurati-va ca exista si un spatiu de aerisire.

Sanatatea si siguranta pisicii reprezinta doua aspecte deloc neglijabile pe care fiecare posesor de feline ar trebui sa le aiba in vedere si atunci cand pleaca in vacanta. Cu rabdare, calm si cu putin antrenament, pisica va putea face fata conditiilor dificile si uneori periculoase din timpul calatoriei si va fi fericita sa va insoteasca oriunde veti merge.