Facilitatile de gazduire depind in intregime de numarul, varsta si dimensiunile reptilelor. Puii pot fi tinuti intr-un spatiu comun - un terarium din sticla acoperit cu o plasa sau un geam - care nu trebuie sa fie foarte vast, deoarece puii se pot rataci, avand dificultati in a gasi sursa de hrana. Dupa ce un Cameleon-pantera a implinit 12 saptamani, el trebuie mutat intr-un terarium propriu. Femelele pot fi gazduite pana ating maturitatea, dar numai in numar restrans, in acelasi terarium, acesta avand insa dimensiuni adecvate.
Ulterior, ele trebuie separate, deoarece cu timpul devin agresive, manifestand un puternic instinct de aparare a teritoriului.Cameleonii-pantera nu sunt animale foarte timide si, prin urmare, nu au nevoie de o vegetatie abundenta in care sa se ascunda, dar va recomandam sa le amenajati mai multe locuri de odihna in terarium, pentru a-si putea regla temperatura corporala. Este extrem de important sa folositi la decorare plante nontoxice (Hibiscus, Benjamin Ficus), care sa nu contina nici un fel de pesticide.
Temperatura si umiditatea
Temperatura ideala pentru cameleoni este de 30° C, cu variatii de plus sau minus 5 grade, in functie de distanta fata de termostat. Exemplarele adulte sunt destul de rezistente si suporta relativ usor fluctuatiile termice, in masura in care acestea nu dureaza o perioada prea lunga. In timpul noptii, scadeti temperatura cu cateva grade, pentru a permite incetinirea metabolismului cameleonilor. Iarna puteti sa micsorati putin temperatura ambientului si sa incetiniti treptat ritmul de hranire. Puii de Cameleon nu suporta prea bine temperaturile ridicate si trebuie sa fiti foarte atenti sa nu supraincalziti terariumul. In cazul unor fluctuatii este de preferat o temperatura mai scazuta decat una prea ridicata.
Umiditatea este, de asemenea, un factor deosebit de important pentru sanatatea reptilelor. Pulverizati cameleonii adulti de doua ori pe zi cu apa calduta, iar pe cei tineri de trei ori, pentru a impiedica deshidratarea lor.
Iluminare naturala sau artficiala?
La reptile, absorbtia razelor ultraviolete este esentiala pentru metabolizarea calciului. Atunci cand pielea cameleonului este expusa luminii solare, in organism se declanseaza un proces de producere a vitaminei D3 care este un element cheie in metabolizarea calciului. Daca veti tine animalul tot timpul in casa, va recomandam sa achizitionati o lampa fluorescenta care sa genereze o cantitate suficienta de raze A si B ultraviolete. In afara de aceasta puteti folosi un bec mic (de 40-60 de W) pentru incalzirea suplimentara a cameleonilor.