Comisia Europeană anchetează grădinile zoo din România

Câinii vagabonzi nu sunt singurele animale care suferă în această ţară. Animalele sălbatice din România sunt condamnate şi ele la o viaţă tristă. Se chinuie în cuşti înguste, betonate,

Câinii vagabonzi nu sunt singurele animale care suferă în această ţară. Animalele sălbatice din România sunt condamnate şi ele la o viaţă tristă. Se chinuie în cuşti înguste, betonate, fără pic de iarbă sau pământ. Condiţiile precare din aşa zisele "grădini zoo" au determinat oficialii europeni să înceapă o anchetă, anunţă România Liberă.



Una dintre grădinile zoologică investigate este şi cea din Craiova, pe care am avut ocazia să o vizitez anul trecut. Plimbarea, desigur, mi-a lăsat un gust amar. Pe lângă lipsa acută de spaţiu, condiţiile în care îşi duceau zilele frumoasele animale erau cel puţin mizere. De aceeaşi părere sunt şi craiovenii, ancheta oficialilor europeni fiind pornită şi de la o petiţie semnată de Mihaela Buculei, din Craiova.

"De patruzeci de ani există aceste condiţii la Grădina Zoo Craiova"
, declară pentru România Liberă administratorul Ion Cojocaru.
Până acum patru ani, astfel de condiţii erau permise de lege, dar în 2008 a intrat în vigoare ordinul Ministerului Mediului privind procedura de autorizare a grădinilor zoologice. De atunci, Grădina Zoo din Craiova nu mai are autorizaţie de mediu pentru carnivore. Deşi legislaţia prevede acum un spaţiu minim de 500 metri pătraţi pentru doi lei, de exemplu, felinele continuă să trăiască într-o cuşcă betonată de doar 15 metri pătraţi.
"Cred că, în total, toate carnivorele ocupă un spaţiu de vreo 200 de metri pătraţi", spune administratorul.

Primarul Craiovei a a declarat ieri, 26 maratie, că atât Grădina Zoologică, cât şi Teatrul de vară vor intra, din acest an, în reabilitare.

De Maia
maia