Ce trebuie să știi despre răceala câinilor

Cel mai bun prieten al omului este susceptibil la răceală, iar în acest an virusul acesta este frecvent întâlnit în rândul necuvântătoarelor. Iată ce ar trebui să știi despre răceala câinilor!

Lucruri pe care ar trebui să le cunoști despre răceala câinilor


Oamenii de știință de la Universitatea Cornell College of Veterinary Medicine au adunat datele despre răceala câinilor din întreaga țară și au confirmat mai mult de 200 de astfel de cazuri în California, Ohio, Kentucky și Michigan în doar 45 de zile. Cele două tulpini de virus, H3N2 și H3N8, regăsite la câini sunt similare celor prezente la oameni și presupun același tip de simptome: febră mică, tuse, apetit redus, oboseală generală.
Toți câinii sunt sensibili la aceste tulpini, indiferent de vârstă sau de rasă.

Spre deosebire de afecțiunile oamenilor, răceala câinilor nu are un model sezonier, așa că prietenii cei mai buni ai noștri se pot îmbolnăvi și pot răspândi virusul pe tot parcursul anului. Poate fi transmis în orice moment prin picăturile de salivă de la un câine bolnav la altul sănătos, prin tuse, strănut, contact direct cu nasul și chiar și lătrat. Este recomandat ca stăpânii să își pună câinii în carantină dacă suspectează o infecție virală, iar timpul exact depinde de ce tulpină a fost contractată.
Este recomandat ca un cățel cu H3N8 să fie pus în carantină timp de aproximativ o săptămână și trei săptămâni pentru câinii cu H3N2.

Răceala câinilor nu prezintă o rată semnificativă a mortalității. Mai puțin de 10% dintre câini mor din cauza răcelilor, dar virusul poate compromite sistemul imunitar și funcțiile plămânilor, mai ales dacă animalul de companie intră în contact cu pneumonia bacteriană. La fel cum ai face și tu în cazul în care ai răci, este important să îți lași câinele să se odihnească, să se relaxeze și să se recupereze atunci când este bolnav.

Și câinii pot fi vaccinați împotriva tulpinilor de răceala și gripă, dar este recomandat doar pentru acele animale supuse unui risc crescut de expunere, cum ar fi câinii aflați într-un adăpost sau cei care sunt lăsați în grija unui hotel cât sunt stăpânii plecați. 

Cu toate că se numește răceala câinilor, aceasta poate fi transmisă și pisicilor.
Este recomandat ca stăpânii felinelor să fie atenți la simptomele și semnele prezentate mai sus. 

În plus, răceala câinilor este des întâlnită, dar extrem de rar se întâmplă ca animalul tău să contracteze variația umană de la tine.