Nu doar voi, oamenii, aveţi drepturi. Şi noi, animalele avem, deşi nu întotdeauna sunt respectate. Cruzimea asupra animalelor se pedepseşte potrivit Legii Nr. 205 din 26 mai 2004 privind protecţia animalelor modificată şi completată prin legea 9/2008.
Ce faci tu când asişti la un act de cruzime asupra unui animal? Şi aceste episoade nu sunt deloc rare. De câte ori nu ai văzut o pisică sau un căţel şi chiar un cal supuşi la chinuri inimaginabile de un oarecare om sau chiar de stăpânul animalului? Unde mai pui că studiile şi experienţa au arătat că există o legătură strânsă între actele de cruzime asupra animalelor şi cele asupra oamenilor, primele fiind semne clare ale unei psihopatii soldate adesea cu victime umane.
Iată paşii care trebuie urmaţi pentru sesizarea unui caz de cruzime asupra animalelor.
PASUL 1 - Sună la 112 şi anunţă infracţiunea.
PASUL 2 - Dă declaraţie la poliţie şi descrie în amănunt tot ce ai văzut. Nu semna până nu citeşti cu atenţie constatarea făcută de către poliţist. Asigură-te că există un martor care să susţină declaraţia.
Poliţia este obligată să facă poze animalului maltratat pe care trebuie sa le depună la dosar.PASUL 3 - În cazul în care animalul a fost rănit, roagă veterinarul care îl tratează să întocmească un raport medical. Dacă ai posibilitatea, fă poze sau filmuleţ pentru a avea dovezi.
PASUL 4 - În cazul în care este vorba despre cadavre, acestea trebuie duse la ANSVA (DSV-ul local) sau la Facultatea de Medicină Veterinară (Bucureşti) pentru întocmirea buletinului de necropsie.
PASUL 5 - Sună periodic la poliţie pentru a fi informat despre demersul anchetei.
PASUL 6 - În cazul în care consideri că poliţistul nu îşi îndeplineşte toate obligaţiile în conformitate cu legea, fă o reclamaţie în atenţia comisarului şef de la circa de poliţie de care aparţine.
Află mai multe pe www.orasulanimalelor.ro.
Opreşte cruzimea asupra animalelor!
Posteaza comentariu