În plus, pisicile se curăță tot timpul, așa că semnele pot fi ratate, mai ales în stadiile incipiente. Din acest motiv, vizitele de rutină la veterinar sunt importante. Când ar trebui să îți faci griji și să consulți medicul veterinar, dacă pisica ta suferă de diaree între vizitele programate la veterinar? Ce poți să faci acasă? Iată ce ar trebui să știi despre acest subiect!
Diareea la pisici: Când ar trebui să mergi la doctor cu pisica dacă suferă de diaree?
Tu îți cunoști pisica cel mai bine. Dacă ești îngrijorat, nu ezita să contactezi medicul veterinar. Acesta te va sfătui cel mai bine. Dar există unele aspecte ale diareei care sunt mai alarmante și unele care nu ar trebui să îți dea bătăi de cap prea mari.
Pentru început, ar trebui să clasifici diareea și să îți dai seama dacă ține de intestinul subțire sau de intestinul gros.
În cazul diareei intestinului subțire, este mai probabil să apară volume mari sau diaree apoasă, care poate duce rapid la o deshidratare semnificativă și la un dezechilibru electrolitic. Pe de altă parte, diareea intestinului gros implică nivelul intestinului inferior sau al colonului, iar pisica va fi tensionată și se va simți incomod, dar vor exista doar cantități mici de scaun moale. În general, dacă pisica ta a avut un scaun moale, dar încă este fericită, jucăușă și mănâncă normal, probabil că poți aștepta liniștit următoarea mișcare a intestinului înainte de a merge la doctor.
Diareea la pisici: Unele semnale de alarmă care ar trebui să te îngrijoreze sunt:
- pierderea poftei de mâncare
- letargie / depresie
- durere / disconfort
- sânge în scaun
- vărsături asociate
În plus, dacă pisica ta este afectată mai tare de diaree (dacă este foarte mică sau în vârstă) sau dacă deja se luptă cu o altă problemă medicală, ar trebui să consulți un medic veterinar. Chiar dacă nu există o cauză gravă a diareei, diagnosticul și tratamentul reprezintă pași importanți.
Dacă diareea pornește din intestinul subțire și este acută, pisica probabil va primi fluide și electroliți în mod suplimentar. Probabil și alte medicamente. În cazul diareei care pornește din intestinul gros, pisica se poate simți extrem de incomod, iar tensiunea continuă va face ca iritația să fie mai gravă. În acest caz, medicul veterinar poate administra medicamente pentru a ușura disconfortul.Cum poți opri diareea la pisici?
Având în vedere că există atât de multe cauze posibile ale diareei la pisici, trebuie să verifici cu medicul veterinar dacă pisica ta suferă de ea în mod regulat. Evident, unele dintre aceste cauze necesită un tratament specific, dar unele dintre celelalte se pot rezolva singure, cu puțină asistență din partea ta. În acele cazuri, ce ai putea face acasă?
Ar trebui să îți hrănești sau nu pisica? Cu ani în urmă, mulți veterinari credeau că această problemă necesită o scurtă perioadă lipsită de mâncare pentru a lăsa intestinele să se relaxeze.
Este adevărat când vine vorba de vărsături, dar intestinele pisicii tale au nevoie de alimentație pentru a se vindeca. Deci nu se recomandă oprirea hrănirii. Însă ce ar trebui să îi dai piscii tale în această perioadă sensibilă? Creșterea aportului de fibre este o opțiune bună, deoarece este considerată a fi un egalizator bun pentru constipație și pentru diaree. Cu toate acestea, este mai bine să urmezi un regim cu mai multe mese reduse pe zi, cu ceva mai ușor de digerat. Este vorba despre o dietă bogată în grăsimi, mai ales carbohidrați, cum ar fi cartofii, pastele și orezul cu puțin pui, carnea de curcan, brânza de vaci cu un conținut scăzut de grăsimi sau iaurtul. Unele pisici sunt încântate și de alimentele pe bază de carne pentru copii. În ceea ce privește medicamentele, nu îi da niciodată pisicii tale medicamente pentru oameni.
Cere la farmacie întotdeauna ceea ce îți recomandă medicul veterinar!