Intotdeauna au existat diverse pareri despre cum ar trebui si mai ales cu ce sa ne hranim pisica. Asa numitele mituri legate de nutritia prietenelor noastre feline sunt adesea exagerari, care nu fac decat sa dezinformeze. De aceea, mare atentie atunci cand ne aflam in situatia alegerii mancarii potrivite!
Ideea conform careia pisicilor le face bine carnea cruda ar putea ameninta sanatatea prietenelor noastre. Sustinatorii acestei opinii pun la indoiala caracterul sanatos si valoarea nutritiva a mancarii uscate, uitand ca, de fapt, nu exista nici o dovada stiintifica in favoarea alimentarii cu carne cruda.
Adevarul consta in faptul ca buna calitate si siguranta alimentelor se sprijina pe ani de studii in ceea ce priveste nutritia pisicilor.
Desi carnea este sursa de proteine, ea are un nivel foarte scazut de calciu si de minerale, nutrienti necesari pentru dezvoltarea dintilor si a oaselor. De asemenea, calciul are un rol important in coagularea sangelui, in contractia muschilor si in transmiterea impulsurilor nervoase.
Este bine de stiut ca acesti nutrienti actioneaza intr-o foarte stransa interdependenta si ca au un rol bine stabilit.
Calciul si fosforul au un efect dovedit in mod stiintific in formarea oaselor si dintilor, furnizand echilibrul necesar intretinerii. De obicei, acest echilibru nu se atinge prin consumarea carnii, iar suplimentarea unei cantitati de carne cruda nu poate dezvolta decat probleme ale scheletului.Noi, oamenii, credem ca ficatul este o hrana sanatoasa, avand un nivel ridicat de vitamina liposolubila A, cu care se aprovizioneaza corpul. Cand un animal este hranit cu o cantitate prea mare de ficat si pentru o perioada indelungata, se produce intoxicarea cu aceasta vitamina si de aici, dezvoltarea improprie a oaselor, subrezirea sau chiar decalcifierea acestora.
Carnea cruda contine diverse bacterii si paraziti. Salmonella este o bacterie care cauzeaza o varietate de boli, atat la oameni, cat si la animale. Infestatiile cu Salmonella sunt frecvente si vor cauza probleme intestinale acute. In carnea cruda se poate gasi si Toxoplasma gondii, iar parazitii pot sa infesteze pisica si sa cauzeze toxoplasmoza. Mancarea de buna calitate din comert este realizata cu mare responsabilitate, pentru a proteja felina impotriva salmonellei sau a infectiilor cu paraziti interni.
Cand auziti de un astfel de mit legat de nutritia pisicilor, trebuie sa va intrebati daca cercetarile stiintifice sustin aceste afirmatii. Obisnuitele "se spune" sau "se aude" nu sunt argumente solide, care sa sustina cele prezentate in legatura cu modul in care trebuie sa ne hranim companionul felin, astfel incat acesta sa fie sanatos si sa se simta cat mai bine.
Trebuie accentuat faptul ca mancarea pentru pisici suplimenteaza nutrientele necesare, deci nu trebuie sa ne expunem animalul la riscuri care pot fi usor evitate. Adaugand alte mancaruri care nu sunt recomandate, riscam sa deranjam echilibrul nutritiv asigurat de mancarea speciala pentru feline.
Comentarii (2)
Da.. De ce sa credem biologia cand putem crede "studiile realizate de industriile de mancare pt caini/pisici" si a medicilor veterinari sponsorizati de acestia. Pisicile sunt carnivore, au mancat carne cruda de mii de ani. Normal ca o sa iti spuna sa dai crantanele.. Cum mai fac ei bani? Cum se mai imbolnavesc animalele ca sa faca si medicu un ban acolo.
Nusu, pisoiul meu castrat, are 10 ani si de multi ani incoace,micul lui dejun consta dintr-o portie de muschi de vita crud, iar restul hanei este din conserva speciala pt. pisici.Este Persan corcitura, negru cu o pata alba la gat.Nu i-am facut baie nici o data findca asa mi-a spus medicul veterinar ca pisicile se spala singure si intradevar este f. curat se spala f. mult cu limbuta., desigur ca-l spal pe labute daca afara este noroi.Mentionez ca nu bea nici o data apa numai in cazul in care mai mananca si o bucatica de sunca presata si atunci ii place sa bea direct de la robinet. Deasemeni nu bea lapte,nu mananca branzeturi. Blana lui este foarte lucioasa, este sanatos, vioi, inteligent singurul lucru pe care nu-l poate face este vorbitul dar eu stiu in totdeauna sa inteleg ceea ce vrea sa-mi spuna cu mieunatul lui in diverse tonuri. Ma intreb daca este bine ca-i administrez carne de vita cruda in fiecare dimineata? ( de altfel el stie ca dimineata primeste carnita si nici nu vrea sa auda de alt fel de mancare).Este un exemplar foate frumos in greutate de 6 kg cu o coada lunga si stufasa pe care o poarta ridicata ca pe un steag miscand-o cu multa demnitate.Periajul il fac periodic, ii administrez toate vacinarile, deparazitarile interne si externe la o perioada de 3 luni. Nu as vrea sa-i fac nici cel mai mic rau constient sau nu.Are conditii de joaca in aer liber findca locuim la casa dar ii place sa stea si in casa alaturi de noi cand isi face siesta sau somnul.Este f. atasat de noi si vine ori de unde ar fi daca il strigam.
Posteaza comentariu