Care sunt cele mai inteligente animale?

Putem învăța, gândim logic și rezolvăm probleme. Suntem conștienți de propria persoană și de prezența celorlalți, de gândurile și sentimentele lor. Folosim limbajul pentru a exprima idei complexe, suntem creativi și gândim la nivel abstract. Află care sunt cele mai inteligente animale în raport cu aceste caracteristici definitorii.
Nu doar oamenii prezintă semne distincte ale inteligenței, ci și animalele au trăsături de acest tip. Cele mai inteligente animale pot fi creative, posedă arta decepției, pot construi diferite lucruri, se adaptează condițiilor variabile sau sunt înțelepte. Parcurge lista creată de specialiști și vei descoperi diferite specii pe care uneori avem tendința să le subestimăm sau vei conștientiza ceea ce intuiția îți indica deja de ceva timp.

 
Iată care sunt cele mai inteligente animale:

 
1. Cimpanzeii sunt foarte asemănători cu oamenii

Genomul cimpanzeilor este identic cu al omului în proporție de 98%. Pot crea și folosi unelte, vânează în grupuri organizate și au diferite obiceiuri. De asemenea, sunt capabili de empatie, altruism și sunt conștienți de propriile acțiuni. În cadrul experimentelor realizate cimpanzeii au obținut rezultate excelente la testele de memorie.

 
2. Delfinii sunt creativi

Delfinii australieni folosesc bureții din alge pentru a se proteja când cercetează fundul mării. De asemenea, apelează la sunete speciale în cadrul unui limbaj aparte, sunt creativi și conștientizează modul în care le este recompensat comportamentul pozitiv.

 
3. Elefanții sunt conștienți de acțiunile proprii

Dimensiunea creierului unui elefant sugerează că are posibilitatea de a acumula informații esențiale despre mediul care îl înconjoară. Consolează alți elefanți, îi ajută când au nevoie, se joacă în apă și comunică folosindu-se de vibrațiile pe care le simte.
În cadrul unui experiment un elefant s-a recunoscut în oglindă, acest comportament complex fiind comun cu oamenii, orangutanii și delfinii.

 
4. Ciorile au abilități practice

Pot crea unelte folositoare din crenguțe, pene sau alte bucăți de scoarță de copac ori coji de nuci și le utilizează pentru a obține mâncare sau pentru a-și construi un adăpost. În plus, știu să manipuleze interacțiunile de tip social pentru a obține protecție și surse suplimentare de mâncare.

 
5. Veverițele stăpânesc arta decepției

Oare veverițele uneltesc în mod instinctiv? Cercetătorii care au testat micile rozătoare au constatat că pot realiza comportamente complexe pentru a-i induce în eroare pe cei care vor să le fure alunele. Se pare că veverițele pot interpreta intențiile celorlalți și apelează la hărți tridimensionale pentru a-și aminti unde au ascuns proviziile de alune și nuci.
De asemenea, veverițele din California își pot învălui blana în mirosul șerpilor cu clopoței pentru a scăpa de urmăritori.

 
6. Pisicile se adaptează ușor

Pisicile învață diferite acțiuni prin observare directă sau cu ajutorul recompenselor cu o conotație pozitivă. Este mai dificil să antrenezi o pisică decât un câine, dar acest lucru nu înseamnă că este mai puțin inteligentă. Experții consideră că felinele pur și simplu reacționează diferit. Sunt animale solitare, motivate de nevoia de a supraviețui. Această cerință de bază le-a determinat să se adapteze la o varietate de medii în utimii 9500 de ani.

 
7. Porcii sunt înțelepți și ... curați

Se pare că porcii sunt, de fapt, cele mai inteligente și curate animale domestice! Experții au constatat că depășesc în mod clar abilitățile câinilor și ale pisicilor. În cadrul experimentelor realizate s-a observat că porcii pot muta cursorul mouse-ului pentru a recunoaște texte noi, pe care le văd pentru prima dată, ocolindu-le pe cele cunoscute deja.
Au învățat să facă acest lucru la fel de repede ca și cimpanzeii!

 
8. Câinii înțeleg punctele de vedere și diferențiază intențiile

Pot învăța să realizeze activități variate și sunt capabili să perceapă intențiile stăpânului. Cercetările au demonstrat că pot găsi mâncarea în baza semnalelor nonverbale, o abilitate foarte asemănătoare cu a oamenilor în ceea ce privește înțelegerea punctelor de vedere care aparțin altcuiva. În plus, câinii pot diferenția pozele cu natură față de cele în care sunt tot câini, ceea ce înseamnă că realizează ce denotă ideea de „câine”.