De cate ori ne uitam la programele televizate despre felinele mari in salbaticie, nu am vazut nici un leu sau ghepard cu tendinte de obezitate. N-am vazut niciodata o pisica fara stapan care sa fie grasa. In schimb, dragele si rasfatatele noastre mici feline, pisicile, sunt de foarte multe ori in situatia de a nu mai putea sari pe un scaun din cauza obezitatii la care au ajuns, si asta tot din cauza noastra.
Pentru o pisica grasa, de multe ori fiecare miscare necesita un mare efort. Practic, prin bunatatea noastra, ne omoram pisicile. Abundenta de mancare oferita non-stop pisicilor le scurteaza viata. Ar trebui sa luam lectii de la pisicile salbatice.
Pisicile salbatice, in sensul si corect si peiorativ al cuvantului, trebuie sa vaneze pentru a manca. Asadar, trebuie sa munceasca, sa depuna efort pentru a manca. Intr-o zi, o pisica poate vana ceva si, daca reuseste, atunci va avea parte si de un festin. Daca nu...
Dar pisicile noastre, rasfatate, ce fac pentru a manca? Nu trebuie decat sa-si faca aparitia. Nu trebuie sa vaneze, pot sari peste partea asta, si vor trece direct la partea cu festinul.
O alta greseala pe care o facem este atunci cand pisoiul nazdravan creste si se transforma intr-o pisicuta sedentara, iar noi nu reducem portia de mancare si nici nu schimbam meniul folosit pana atunci, cu hrana hipercalorica. Aceasta problema apare si atunci cand pisica este sterilizata. Foarte multi proprietari dau vina pe operatia de sterilizare, care duce la ingrasarea pisicii, cand, de fapt, pisica nu mai are nevoie de atatea calorii, deoarece metabolismul se schimba si numarul de calorii necesare se reduce.
O alta greseala pe care o fac proprietarii de pisici este aceea ca, desi respecta regulile de alimentatie prezentate pe etichetele produsului, nu fac ajustarile necesare, specifice fiecarei pisici in parte, in functie de forma fizica a acesteia. Asta duce la probleme de greutate, deoarece proprietarul continua sa hraneasca pisica cu aceeasi cantitate de hrana, desi pisica se ingrasa vazand cu ochii.
Pisica obeza este mult mai predispusa la probleme ale inimii, diabet si artrita. Cu cat inainteaza in varsta si apare artrita, atunci greutatea in plus va apasa mai mult pe incheieturi, provocand o durere mai mare. De asemenea, anestezierea in vederea unei operatii poate fi mai riscanta la o pisica obeza.
Hranirea cu resturi de mancare de la masa noastra si cu multe gustari poate duce, de asemenea, la obezitate. Si aceasta deoarece nu poti contabiliza cate calorii in plus fata de necesarul ei apar in timpul zilei, in afara de hrana pe care o servesti in mod constant.
O bucatica de sunca de la micul dejun, cateva bucati din sandvisul copilului, ceva resturi de la inghetata topita si cateva gustari in timpul zilei pot creste cu mult numarul de calorii primite. Si te mai miri de ce nu slabeste pisica, desi hrana pe care i-o dai este din cea hipocalorica...
Cum determinam daca pisica este grasa?
Primul pas este examinarea la veterinar, impreuna cu (daca este posibil) o serie de analize.
Daca nu e rasa pura si nu ai idee cum ar trebui sa arate, atunci ar trebui sa consulti veterinarul. Desi, cu scuzele de rigoare fata de foarte multi veterinari, care cunosc destul de bine rasele de pisici, sunt destui medici veterinari care fac confuzii mari ale unor rase. Din pacate. Daca vrei sa iti testezi medicul veterinar, intreaba-l cum arata rasa birmana sau mai precis Sacra de Birmania, care este, de fapt, titulatura corecta. Daca iti va povesti despre "sosetele" albe care sunt o caracteristica a acestei rase, atunci e ok. Daca nu...
Stai deasupra pisicii si priveste-o. Poti vedea o talie chiar deasupra soldurilor? O pisica cu greutate ideala trebuie sa aiba foarte putina grasime peste coaste si o mica scobitura dupa coste, chiar in fata soldurilor. Daca insa arata mai mult ca o minge, atunci cu siguranta pisica este grasa.
Asaza-ti mainile pe lateralele pisicii. Daca prin mangaiere simti coastele, este in regula. Daca, de fapt, vezi coastele pisicii, atunci aceasta este slaba, subnutrita sau bolnava. Daca nu simti coastele prin mangaiere, decat daca apesi foarte tare, atunci pisica este grasa. Daca nu ii simti coastele, pieptul se simte moale si tapat cu grasime, iar coloana vertebrala este acoperita cu portiuni de grasime, atunci pisica nu e doar grasa, este obeza.
Uita-te la pisica din profil. Cumva, in partea posterioara, in fata membrelor posterioare, atarna o punga cu tesut grasos? Daca da, atunci pisica este supraponderala.
Verifica daca zona genito-anala este curata. Este curata sau este murdara si neglijata? Unele pisici sunt atat de obeze, incat nu mai pot sa se curete in aceasta zona.
Pisica ta sforaie? De multe ori, pisicile obeze sforaie din cauza grasimii care apasa plamanii.
In articolele urmatoare, vom prezenta modalitati de a determina pisicile noastre sa ajunga la o greutate normala.
Posteaza comentariu