Cu o parte dintre semenii nostri soarta nu a fost prea generoasa. Persoanelor cu handicap le este foarte greu sa se integreze intr-o viata sociala normala. Si aceasta nu pentru ca ele nu o pot face, ci pentru ca societatea noastra nu este capabila si nici pregatita sa le integreze in contextul social cotidian.
Chiar daca acesti oameni nu mai sunt priviti ca o curiozitate a naturii, totusi mai au inca multe deceptii si prejudecati de infruntat. Adeseori, un caine ii ajuta sa treaca mai usor peste toate acestea.
Integrarea persoanelor cu handicap reprezinta o preocupare majora in toate statele civilizate ale lumii si probabil ca si in tara noastra ar trebui sa existe acelasi interes pentru aceasta problema din partea autoritatilor. Nu voi analiza, insa, acest aspect. Consider ca la noi functioneaza inca foarte bine dictonul "cel mai bine te ajuti singur".
Ma adresez, in primul rand, celor care au in ingrijire o persoana cu handicap. Daca pana acum nu ati apelat la ajutorul unui caine, atunci a sosit timpul sa o faceti.
Este binecunoscuta influenta benefica a unui caine asupra intregii existente a unei persoane singure, asa cum, din pacate, sunt majoritatea acestor persoane cu probleme.in centrele de recuperare pentru handicapati din alte tari, sunt utilizati caini care pot face fata unor sarcini diverse.
Acestia sunt cu adevarat caini utilitari, adica isi pot salva stapanul neajutorat dintr-un incediu sau pot interveni in alte situatii limita, pot fi conducatori de orbi sau pot indeplini alte misiuni strict specializate.
Aceste patrupede sunt deosebit de costisitor de pregatit, necesitand o munca de 2-3 ani, in centre speciale de pregatire, desigur subventionate de catre organizatii caritabile sau uneori chiar prin programe guvernamentale. Persoanele cu handicap beneficiaza evident in mod gratuit de acesti caini care, de multe ori, raman alaturi de ele toata viata.
In afara acestei categorii de caini "speciali", orice caine poate fi utilizat ca simplu companion al persoanelor cu handicap. Desigur ca exista anumite tipuri si graduri de handicap care nu permit acest lucru, de aceea este bine sa va sfatuiti cu medicul (curant sau psihiatru) asupra oportunitatii adoptarii unui caine pentru persoana pe care o aveti in grija.
Factorul psihoterapeutic este preponderent influentat, deoarece se stie ca persoanele cu handicap au o nevoie de comunicare sporita, dar exista putini dintre oamenii "normali" dispusi sa le asculte.
De aceea, ce poate fi mai potrivit decat un caine cu care sa comunice si care, cu siguranta, nu se va plictisi niciodata sa asculte, la orice ora din zi sau din noapte.De ce va recomandam un caine ?
Desigur ca si alte animale pot fi utilizate drept companie, dar cainele a oferit cele mai bune rezultate in aceasta psiho-terapie. Uneori, intalnim si pisici pe post de companion, dar, in aceasta situatie, este nevoie de un anumit profil psihologic al persoanei in cauza. Mai rar, sunt utilizate pasari sau alte specii.
Cainele, insa, este un animal optimist, exuberant, cu o pofta de viata pe care o insufla tuturor celor din jur, dornic de a oferi si de a primi afectiune, fara sa tina cont de anumite "mici defecte" ale stapanului.
Desi, in unele situatii, sunt preferate pentru aceasta misiune rase mai echilibrate si cu anumite calitati native (Labrador,Terra Nova etc), totusi va puteti procura orice caine doriti, chiar unul comunitar, adoptat si salvat de dumneavoastra de la ecarisaj. Pe langa o fapta buna, veti crea si o legenda proprie a cainelui respectiv, care va contribui la mandria viitorului posesor.
Este bine sa stiti ca in Statele Unite s-au utilizat unele tehnici care pe unii i-ar putea soca. Pentru anumite persoane cu handicap au fost adusi caini de companie care prezentau acelasi handicap sau unul similar. Adica, pentru o persoana imobilizata in carucior a fost repartizat un caine care isi pierduse un picior intr-un accident.
Persoana respectiva poate fi astfel impresionata de capacitatea de adaptare a cainelui la handicap, precum si de pofta de viata a acestuia. Uneori, astfel de psiho-terapie este extrem de utila, reusind chiar, la unii subiecti, combaterea unor stari profunde de depresie. Atunci cand alegeti un caine, indiferent daca este pui sau adult, ar fi bine, totusi, sa apelati la sfatul unui specialist, deoarece, in asemenea situatii, este necesar ca animalul sa aiba un temperament cat mai echilibrat.
Nimeni nu vrea sa transforme un act caritabil intr-o sursa de stress, prin adoptarea unui caine cu un temperament dificil de suportat chiar si pentru o persoana fara probleme. Un amanunt interesant ar fi acela ca persoana in cauza nu trebuie sa fie neaparat un iubitor de caini.
Un caine bine ales va sti sa cucereasca definitiv si in scurt timp pe oricine.O precautie suplimentara ar fi ca persoana cu probleme, care doreste sa adopte un caine, sa nu prezinte tulburari psiho-comportamentale cu inclinare spre sadism sau violenta, pentru a nu periclita viata cainelui.
Ar mai fi o rugaminte: daca dumneavoastra, stimati cititori ai revistei noastre, cunoasteti oameni care au in ingrijire persoane cu handicap, oferiti-le acest articol pentru lecturare. Fiti siguri ca cineva, candva, va va multumi pentru acest gest.
Comentarii (4)
in cazul persoanelor nevazatoare se adminte ca e necesara compania unui caine. dar sunt persoane cu handicap aparent sanatoase sau multi cetateni sanatosi care-si lasa cainii sa latre in voie (chiar nopti intregi) sau ii asmut cu intentia sa deranjeze. de ce legea protectiei animalelor nu prevede sanctiuni si pentru astfel de oameni lipsiti de bun simt? legea ar trebui sa prevada confiscarea cainelui si in astfel de cazuri cu recomandarea detinerii unui alt tip de animal de companie, de care sa nu te poti folosi sa-i deranjezi pe ceilalti. sunt mii de sesizari in sensul nerespectarii linistii publice si totusi guvrnul si autoritatile locale nu fac nimic.
Buna ziua ma numesc Jicmon Gabriel am 17 si sunt in scaun cu rotile daca stiti vre_o rasa de caini pentru aparare va rog sa intrati pe id meu :gabyjicmon
Buna ziua, Ma numesc Dedulescu Cristian si sunt colaborator al asociatiei Auci din Italia,care desfasoara proiectul "Baieti pe picioare" de 5 ani in Romania. Acest proiect vine in ajutorarea baietilor cu varste 20-40 ani care in urma unui accident sau a unei boli au suferit amputatii ale membrelor superioare sau inferioare,ajutandu-i sa-si obtina proteza(protezele) de care au nevoie fara nici un cost. TOTUL FIIND GRATUIT. In dorinta de a ajuta cat mai multi tineri cu amputatii din Roamnia Asociatia Auci suporta toate cheltuielile constand in: transport cu avionul dus-intors / Romania -Italia, cazare si masa in hotel Auci, plata integrala a protezei (protezelor), si tratament de recuperare. Rugamintea noastra la dvs este daca a-ti putea sa ne faceti cat mai public anuntul nostru umanitar pentru ca impreuna sa facem cat mai cunoscut acest proiect si totodata sa ajutam baietii care sufera de astfel de probleme. Va multumim si va suntem recunoscatori pentru acest ajutor. Acesta este anuntul umanitar: Anunt umanitar... Buna ziua. Pentru tinerii cu amputatii ale membrelor superioare sau inferioare exista acum o speranta: O asociatie din Italia (Auci) ofera gratuit proteze. Ma numesc Dedulescu Cristian si locuiesc in Bucuresti. In anul 2007, am fost victima unui accident rutier, in urma caruia am ramas cu un handicap. Cunoscand durerea si nevoile, celor care au suferit amputarea unuia sau mai multor membre, aduc la cunostinta tuturor tinerilor, ca exista un proiect numit " Baieti pe picioare" sponsorizat de Asociatia Auci din Italia. Beneficiarii sunt baietii cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani. Tot aceasta Asociatie Auci din Italia suporta cheltuielile incluzand: plata integrala a protezei (protezelor) transportul cu avionul in Italia si apoi in Romania, cazare si masa pe timpul tratamentului . Pacientul nu va plati nimic. Daca aveti cunostinta de astfel de cazuri, va rog sa ma contactati pentru ca impreuna sa putem ajuta baietii care nu se pot deplasa fara proteza. Va multumesc Contact: Dedulescu Cristian- 00.40.762.300.688 00.40.21.451.18.47 deducrysty@yahoo.com http://asociatia-auci.blogspot.com/ www.asociatia-auci.cifnet.ro
SUNT SANDU IULIANA AM 22 ANI DIN OLTENITA JUD CALARASI SUFAR DE O MALADIE CHARCOT MARIE TOOTH CARE MA IMPIEDICA SA MERG SINGURA SA IMI FOLOSESC MAINILE NORMAL MEDICII DE LA NOI DIN ROMANIA NU IMI DAU NICI O SANSA DOAR MEDICII DIN CHINA IMI DAU SANS SINGURA MEA SEANSA E UN IMPLANT CU CELULE STEM CARE COSTA 32.3000 $ + DRUMUL SI MANCAREA PRINTR-O CAMPANIE FACUTA DE PRIMARIA LOCALA SI CU AJUTORUL CELOR DE LA KANAL D AM RAUSIT SA STRANG SUMA DE 15000 RON AM NEVOIE DE AJUTORUL DUMNEAVOASTRA PENTRU CA EU DIN SALARIUL DE INSOTITOR DE 540 NU O SA RAUSESC SA STRANG NICIODATA SUMA DE 32.3000$ DAR SA II STRANG PANA IN AUGUST cand am programarea VA ROG DIN SUFLET AJUTATI-MA SA AM O VIATA CAT DE CAT NORMALA pentru mine orice suma conteaza foarte mult VA MULTUMESC SANDU IULIANA Contul MEU IN RON RO 78 PIRB 1201355940001000 IN EURO RO 44 PIRB 1201355940002000
Posteaza comentariu