Imaginea pe care o avem despre caini este, de obicei, una a docilitatii, a frumusetii, a fortei sau, dupa caz, in ultimul timp din ce in ce mai frecvent, a violentei. Mai rare sunt situatiile in care un caine este vizibil util. Cele mai dese ipostaze sunt cele mediatizate de televiziune, de obicei romantate, in care cainele, eroul pozitiv, salveaza ce se mai poate salva din ceea ce au stricat raufacatorii.
In ipostaza sa utilitara, cainele apare totusi ca un personaj de culise, discret, in ciuda realitatii. O astfel de realitate, subiectul paginilor de fata, este aceea in care cainele este "angajat" in structuri de interventie militara de tipul Serviciului de Protectie si Paza. In cadrul acestei unitati au loc - asa cum ne-a explicat Dan Nedelcu, seful Structurii - misiuni de asigurare a protectiei fata de incidentele de securitate, de tipul atacurilor cu bombe impotriva personalitatilor statului.
"Interventia pirotehnica are trei dimensiuni importante: controlul tehnic, investigatia pirotehnica si interventia pirotehnica. Controlul tehnic antiterorist se ocupa de prevenirea incidentelor provocate atat de substante explozive, arme albe, cat si de tot ceea ce poate deveni, la un moment dat, amenintare.
Investigatia pirotehnica este o etapa speciala deoarece, in momentul in care indiciile arata ca se ajunge la conditii de insecuritate, trebuie aplicate anumite proceduri de interventie, iar zona respectiva trebuie declarata zona periculoasa. Dupa aceasta actiune, una intermediara, urmeaza interventia propriu-zisa. Interventia pirotehnica reprezinta o etapa specializata care se face cu un anumit echipament."
Echipele de interventie actioneaza asupra dispozitivului exploziv, cu scopul de a-l neutraliza.
Cand acestea sunt recunoscute, cainii se asaza in imediata apropiere a locului cu pricina si arata cu capul spre "obiectiv". Ei reusesc sa indice zona periculoasa cu o precizie de pana la un metru, dupa care se opresc si isi asteapta instructorul.
Au fost, de-a lungul vremii, povesti despre caini care ar consuma droguri. In timpul misiunii, conditionati de acest consum, ei ar depista mai usor produsul respectiv. Ni s-a explicat insa ca succesul acestor caini este consecinta unui antrenament special ce dezvolta aptitudini native.
Simtul olfactiv al cainelui este suficient de puternic incat sa-i permita sa identifice obiectul cautat intr-o zona extinsa. In comparatie cu omul, cainele il poate descoperi de sute de ori mai repede. Lucrurile ascunse, invizibile pentru om - al carui instrument de cautare este vazul - sunt detectate de simtul olfactiv dezvoltat al cainilor.
O alta calitate a cainilor utilitari este precizia. La depistarea materialelor explozive, se utilizeaza aparate speciale, foarte scumpe. Acestea au insa un inconvenient major: nu sesizeaza diferenta dintre substantele periculoase si cele inofensive bazate pe acelasi ingredient activ (de exemplu nitroceluloza).
Cainii, in schimb, disting intensitatea concentratiei si detecteaza produsul periculos, semnalandu-l intr-un fel aparte. Cele doua modalitati de cautare au fost combinate: aparatele sunt folosite pentru identificarea zonei, iar cainele intervine atunci cand indiciile "se aglomereaza", confirmand prezenta obiectului suspect. El faciliteaza controlul amanuntit al persoanelor si al locurilor suspecte, localizand imediat amenintarea.