Câinele tău are probleme cu o unghie? Iată ce poți face

Dacă ai un câine ca animal de companie, știi deja câtă bucurie îți poate aduce în viață. Dar știi și că trebuie să ai grijă de el, chiar și atunci când suferă din cauza unor lovituri, zgârieturi, precum și a altor leziuni minore.
Din păcate, este inclusă și posibilitatea ruperii unei unghii. Există intensități diferite ale acestei probleme și la fel de multe moduri de a trata problema. Iată ce ar trebui să știi atunci când câinele tău are probleme cu o unghie înainte de a fugi cu patrupedul la medicul veterinar!

Ce soluții există când câinele tău are probleme cu o unghie?


1. Calmează-ți câinele și evaluează simptomele


Atunci când câinele tău are probleme cu o unghie, s-ar putea să îl doară și să fie supărat. Încearcă să-l calmezi, să îi vorbești pe un ton liniștitor, astfel încât să înțeleagă că vrei să îl ajuți. Îți poți da seama dacă prietenul tău patruped are probleme cu o unghie dacă își linge constant o anumită lăbuță, dacă evită greutatea pe lăbuță sau dacă șchiopătează în vreun fel.
Dacă observi sânge pe lăbuța câinelui sau orice umflătură, trebuie să analizezi mai bine pentru a afla cauza.

Pune cățelul într-o poziție confortabilă (culcat sau în brațele tale) și verifică-i degetele de la lăbuțele inferioare, inclusiv unghiile. Încearcă să găsești sursa problemei și să determini dacă problema este într-un singur loc sau în mai multe. Vezi dacă a rămas vreun obiect străin în lăbuță (murdărie, pietricele, crenguțe sau sticlă).

2. Determină ce problemă există cu unghia


Examinează unghia cu atenție. Este ruptă sau crăpată? A rămas prinsă doar puțin? Trebuie să determini cât de gravă este problema. Dacă este ceva minor, ca o ruptură, probabil că poți trata câinele acasă. Dar dacă patrupedul pare a suferi mult sau sângerează mult și nu poți opri sângerarea, atunci trebuie să mergi la veterinar. 

3. Ce să faci dacă unghia este ruptă și sângerează


Dacă o bucată din unghia cățelului s-a desprins complet, iar lăbuța acestuia sângerează, mai întâi trebuie să speli zona rapid și cu grijă, cu puțină apă caldă, pentru a îndepărta murdăria. Pentru a opri sângerarea, înfășoară lăbuța în tifon sau cu un prosop sau o cârpă curată.
Aplică presiune pe zonă timp de 5-10 minute, până când se oprește sângerarea. În cazul în care sângerarea nu se oprește, mulți experți sugerează că ar trebui să aplici bicarbonat de sodiu sau pulbere știpcică. O altă opțiune este să mergi la medicul veterinar.

4. Ce să faci dacă unghia este ruptă, dar încă atașată


Dacă unghia cățelului este deteriorată și mai există o bucată atașată, este important să fii atent când o îndepărtezi. Dacă încerci să o scoți imediat, s-ar putea să îți rănești câinele și mai mult. În schimb, încearcă să tragi porțiunea cu atenție de restul unghiei. Dacă este nevoie, taie porțiunea care atârnă cu unghiera. Asigură-te că nu tai prea mult.

5. Ce să faci dacă unghia este ciobită


Dacă unghia este ciobită, s-ar putea să fie nevoie să pilești porțiunile ascuțite rămase. Poți folosi o pilă obișnuită sau una specială pentru animalele de companie. 

6. Ce să faci dacă unghia este crăpată


Dacă unghia cățelului este crăpată, s-ar putea să fie nevoie să îi pilești marginile cu ușurință. Cu toate acestea, s-ar putea să fie un proces prea dureros pentru cățel.
Dacă îți faci griji că problema se va agrava, înfășoară temporar lăbuța în tifon, pentru a oferi o protecție suplimentară.

Odată ce ai ajuns la sursa problemei și ai făcut ceea ce trebuia, s-ar putea să fie nevoie să îi cureți mai bine lăbuța câinelui. Din nou, folosește apă caldă și eventual aplică și un antiseptic pentru animale, ca să previi o posibilă infecție. Apoi bandajează lăbuța afectată cu tifon.
iulia-mirica