Rezultat al incrucisarilor dintre Bulldog si Mastiff, Bullmastifful a mostenit de la cel din urma talia si masivitatea, fiind, in acelasi timp, rapid si activ precum un Bulldog. Loial, bland, bun tovaras de joaca pentru copii, el ramane totusi un excelent caine de paza.
Desi Bullmastifful, "frate mai mic al Mastiffului", primeste recunoasterea oficiala in anul 1924, rasa moderna fiind creata inca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, este evident faptul ca intre cele doua rase genitoare au avut loc imperecheri dintotdeauna. Ambele de origine britanica, orientate insa diferit prin selectie, acestea au imprumutat "produsului finit" o seama de insusiri foarte apreciate de catre iubitorii rasei.
Analizand datele, specialistii au ajuns la concluzia ca vechiul molos britanic era, din punctul de vedere al tipului si al staturii, asemanator Bullmastiffului sau oricum mai apropiat de tipul modern de Bullmastiff decat de Mastifful modern.
Cu toate ca parintele rasei este considerat S.E. Moseley, care a combinat cele doua "ingrediente" in proportie de 60% Mastiff si 40% Bulldog, trebuie sa amintim ca inainte de conceperea acestei linii, fusesera deja prezentate primele exemplare de Bullmastiff in cadrul celebrei expozitii de la Crystal Palace din Londra, in anul 1871.
De asemenea, alaturi de numele amintit anterior trebuie mentionati si alti crescatori, care au avut o contributie importanta la dezvoltarea rasei, cum ar fi W. Burton (canisa Thorneywood), J.H. Barrowcliffe, J.H. Biggs, V.J. Smith si altii.
Principalul motiv pentru care a fost creata rasa il reprezinta imbinarea abilitatilor de gardian ale Mastiffului cu darzenia Bulldogului, in vederea obtinerii unui caine mai agil decat primul, care sa-i protejeze pe paznicii de vanatoare si totodata sa ajute la capturarea si imobilizarea braconierilor.
De altfel, Bullmastifful era cunoscut si sub numele de Gamekeeper's Night Dog, ceea ce inseamna "cainele de noapte al paznicului de vanatoare".
Braconajul fiind o activitate desfasurata mai mult la adapostul intunericului, erau preferati cainii cu roba tigrata, mai greu de distins pe timpul noptii.Se pare ca perfectionarea rasei a durat ceva timp (aproximativ 30 de ani), creatorul sau recunoscand ca a inceput cu stabilirea standardului, dupa care a ajuns la tipul corect. Curand, Bullmastifful a capatat admiratori in intreaga lume, fiind preferat Mastiffului, din considerente practice: e mai mic si, prin urmare, mai usor de manevrat si de crescut.
Acest molosoid de tip mastiff este un caine calm, sigur pe sine, devotat, care are nevoie de un stapan cu o autoritate demna de respect. De aceea, principiile educatiei canine vor trebui sa fie deja bine stabilite inainte ca perioada de "copilarie" sa se incheie.
Bullmastifful, un caine care nu va actiona niciodata violent in mod natural, nu trebuie brutalizat sub nici o forma. El se simte in largul sau alaturi de un stapan a carui principala calitate este rabdarea. In societate este foarte linistit, evident cu conditia de a fi socializat de mic. Cand este inca pui trebuie obisnuit cu mangaierile celor apropiati, dar si cu prezenta strainilor.
Fiind un caine dominant, dar nu mai mult decat un terrier, in compania altui reprezentant al propriei specii va avea tendinta sa conduca. Aceasta manifestare apare in special in cazul masculilor. In situatia in care Bullmastifful se gaseste in fata unui alt caine dominant, intalnirea se poate solda cu o incaierare pe cinste, daca stapanul nu are puterea de convingere necesara pentru a stopa conflictul. O socializare corecta, facuta la timpul potrivit, poate impiedica asemenea evenimente.
Dotat pentru paza, Bullmastifful are reactii extrem de rapide si isi protejeaza stapanul chiar si cu pretul vietii. In familie este un companion agreabil, afectuos si rabdator cu cei mici. Jucaus, el se acomodeaza rapid cu copiii, carora le accepta toanele, fara sa riposteze. Are nevoie de spatii largi, unde sa se poata misca in voie. Cu toate acestea, pentru a se gasi in permanenta in imediata apropiere a stapanului, fidelul Bullmastiff se va adapta si la bloc.
Bullmastifful in Romania
In ultima vreme, si la noi in tara au inceput sa fie prezentate exemplare de valoare in expozitii. Totusi, rasa este destul de rara. Dupa anul 1999, cand s-au inregistrat primele importuri, apar si cele dintai cuiburi declarate la C.O.R. (Cartea de Origini Romana), iar numarul crescatorilor interesati de Bullmastiff se mareste de la an la an. Cifrele nu sunt spectaculoase, dar, anul trecut, efectivul rasei era dublu fata de cel al lui Mastino Napoletano.
Posteaza comentariu