Catalogati de cele mai multe ori drept cei mai apropiati prieteni ai oamenilor, jucausi si afectuosi, unii caini devin adevarate "calamitati" in momentul in care stapanii lor pleaca de acasa.
Scheunaturi, latraturi care se transforma in adevarate urlete, distrugeri, excremente risipite peste tot, linsul sau
muscatul labutelor... lista este plina cu expresii ce reliefeaza comportamentul cainelui care nu stie sau nu este obisnuit sa ramana singur acasa nici macar pentru o clipa.
Atunci cand va stie prin preajma, cainele dumneavoastra este deosebit de calm si de agreabil. Dar se poate intampla ca in
momentul in care nu va aflati langa el, patrupedul dumneavoastra sa devina agitat. Dupa ce lipsiti chiar si pentru putin timp de acasa, reintoarcerea poate fi insotita de o imagine dezolanta: canapele roase, pardoseala murdarita, vecini exasperati din cauza galagiei facuta de cainele dumneavoastra. Asta chiar ca trebuie sa inceteze!
Dar cainele este un animal sociabil, care iubeste compania oamenilor. Anumiti reprezentanti ai patrupedelor suporta extrem de greu faptul ca uneori sunt lasati singuri toata ziua. Atunci, supararea lor se rasfrange asupra mobilierului, se transpune in zgarieturile de pe usi, in murdariile imprastiate prin toata locuinta sau in urlete inoportune.
Astfel, prin acest comportament, cainele incearca sa-si determine stapanul sa se intoarca acasa.
Cainele care nu suporta sa fie lasat singur acasa se poate automutila prin lins, cel mai adesea la nivelul labutelor, sau prin scarpinat, iar atunci, leziunile inflamatorii ale pielii isi vor face aparitia. In spatele acestor comportamente se ascunde o stare de anxietate. Reactia anxietatii se instaleaza la circa 30-40 de minute dupa ce stapanii ii parasesc.
A fi "condamnat" la singuratate inseamna pentru caine a suferi o dereglare comportamentala numita anxietate de separare.
La inceput, aceasta situatie este normala, dar micutul trebuie sa inceapa sa se detaseze in mod progresiv de stapanul sau. Insa daca aceasta detasare nu are loc, cainele va fi permanent agitat atunci cand stapanul nu se afla alaturi de el. Daca va lasati cainele singur o perioada de timp, comportamentul acestuia se poate schimba radical.
Cainele dumneavoastra poate suferi de aceasta dereglare comportamentala daca prezinta urmatoarele "simptome":
nu va scapa din ochi atunci cand sunteti acasa;
devine agitat, nervos sau depresiv cand va pregatiti de plecare;
manifesta o bucurie iesita din comun atunci cand va intoarceti acasa.
Tratamentul anxietatii consta intr-o terapie comportamentala. De asemenea, proprietarul unui astfel de caine trebuie sa tina cont de anumite sfaturi in ceea ce priveste reducerea acestei anxietati:
In anumite situatii, aceste masuri nu sunt suficiente si trebuie apelat la un tratament medicamentos specific. Consultati-va medicul veterinar in legatura cu posibilitatea unui eventual tratament medicamentos.
Trebuie sa retineti faptul ca pedepsirea cainelui nu duce la nici un rezultat, ci din contra, acest lucru ii poate aprofunda starea de anxietate.