Anxietatea de separare

Catalogati de cele mai multe ori drept cei mai apropiati prieteni ai oamenilor, jucausi si afectuosi, unii caini devin adevarate "calamitati" in momentul in care...

Catalogati de cele mai multe ori drept cei mai apropiati prieteni ai oamenilor, jucausi si afectuosi, unii caini devin adevarate "calamitati" in momentul in care stapanii lor pleaca de acasa.

Scheunaturi, latraturi care se transforma in adevarate urlete, distrugeri, excremente risipite peste tot, linsul sau muscatul labutelor... lista este plina cu expresii ce reliefeaza comportamentul cainelui care nu stie sau nu este obisnuit sa ramana singur acasa nici macar pentru o clipa.

Atunci cand va stie prin preajma, cainele dumneavoastra este deosebit de calm si de agreabil. Dar se poate intampla ca in momentul in care nu va aflati langa el, patrupedul dumneavoastra sa devina agitat. Dupa ce lipsiti chiar si pentru putin timp de acasa, reintoarcerea poate fi insotita de o imagine dezolanta: canapele roase, pardoseala murdarita, vecini exasperati din cauza galagiei facuta de cainele dumneavoastra. Asta chiar ca trebuie sa inceteze!

In pofida prieteniei care ne leaga de patrupedele noastre, uneori este imposibil sa le consacram tot timpul si atentia de care au nevoie.
Indeletnicirile cotidiene ne pot determina sa ne lasam cainele singur acasa pentru mai multe ore. Si acest lucru se poate intampla nu o data sau de doua ori, ci mult mai des.

Dar cainele este un animal sociabil, care iubeste compania oamenilor. Anumiti reprezentanti ai patrupedelor suporta extrem de greu faptul ca uneori sunt lasati singuri toata ziua. Atunci, supararea lor se rasfrange asupra mobilierului, se transpune in zgarieturile de pe usi, in murdariile imprastiate prin toata locuinta sau in urlete inoportune.

Astfel, prin acest comportament, cainele incearca sa-si determine stapanul sa se intoarca acasa.

Cainele care nu suporta sa fie lasat singur acasa se poate automutila prin lins, cel mai adesea la nivelul labutelor, sau prin scarpinat, iar atunci, leziunile inflamatorii ale pielii isi vor face aparitia. In spatele acestor comportamente se ascunde o stare de anxietate. Reactia anxietatii se instaleaza la circa 30-40 de minute dupa ce stapanii ii parasesc.



A fi "condamnat" la singuratate inseamna pentru caine a suferi o dereglare comportamentala numita anxietate de separare.

Legatura primordiala si linistitoare, in acelasi timp, care uneste un catelus de mama sa poate fi transferata persoanei care primeste catelul. Astfel, catelusul este linistit in prezenta noului stapan care se ocupa de el si il hraneste.

La inceput, aceasta situatie este normala, dar micutul trebuie sa inceapa sa se detaseze in mod progresiv de stapanul sau. Insa daca aceasta detasare nu are loc, cainele va fi permanent agitat atunci cand stapanul nu se afla alaturi de el. Daca va lasati cainele singur o perioada de timp, comportamentul acestuia se poate schimba radical.

Lasat singur mai mult timp, cainele se va confrunta cu un disconfort psihic si emotional. De obicei, anxietatea de separare apare atunci cand patrupedul este foarte alintat, cand este lasat singur pentru o perioada foarte mare de timp, dupa o schimbarea survenita in interiorul familiei.

Cainele dumneavoastra poate suferi de aceasta dereglare comportamentala daca prezinta urmatoarele "simptome":

nu va scapa din ochi atunci cand sunteti acasa;
devine agitat, nervos sau depresiv cand va pregatiti de plecare;
manifesta o bucurie iesita din comun atunci cand va intoarceti acasa.




Tratamentul anxietatii consta intr-o terapie comportamentala. De asemenea, proprietarul unui astfel de caine trebuie sa tina cont de anumite sfaturi in ceea ce priveste reducerea acestei anxietati:

Trebuie favorizat contactul catelusului cu mai multe persoane, nu doar cu una singura;

Incercati sa-l obisnuiti sa stea singur, chiar daca sunteti acasa. Faceti asta de mai multe ori pe parcursul unei zile. In aceste situatii, acordati-i atentie atunci cand doriti dumneavoastra acest lucru, nu atunci cand o cere patrupedul. Nu este el cel care trebuie sa ia initiativa de a interactiona cu dumneavoastra!

Cu o jumatate de ora inainte sa plecati de acasa, ignorati-l! Apoi parasiti locuinta fara a-l baga in seama. Ramaneti afara un moment, apoi reveniti. Nu-i acordati nici o atentie circa 5-10 minute. Evitati manifestarile de bucurie si rasfatatul: asteptati pana cand patrupedul se linisteste si apoi mangaiati-l cu calm.

Daca plecati de acasa pentru mai multe ore, este indicat sa-l scoateti afara pentru nevoile fiziologice. Daca nu faceti acest lucru, veti avea parte de surprize la intoarcere!

Ii puteti lasa patrupedului un articol de imbracaminte care are mirosul dumneavoastra.
Acest lucru il poate calma si linisti pe perioada cat sunteti plecat de acasa.

Daca atunci cand va intoarceti acasa descoperiti ca a distrus un obiect sau ca s-a lins si s-a scarpinat pana la sange, nu il pedepsiti aspru si nu-i atrageti atentia asupra acestui lucru. O atitudine neutra in momentul plecarii si revenirii acasa, este cheia reusitei.

In anumite situatii, aceste masuri nu sunt suficiente si trebuie apelat la un tratament medicamentos specific. Consultati-va medicul veterinar in legatura cu posibilitatea unui eventual tratament medicamentos.

Trebuie sa retineti faptul ca pedepsirea cainelui nu duce la nici un rezultat, ci din contra, acest lucru ii poate aprofunda starea de anxietate.