Cainii sunt precum oamenii: unora nu le este frica de nimic, in timp ce altii se tem de tot ce ii inconjoara. Exista trei motive care ii determina sa le fie frica. Unii dintre ei au o predispozitie genetica spre acest lucru. Sunt tematori sau complexati in situatii in care nu ar trebui sa reactioneze asa.
Acestia sunt cainii care au nevoie de cateva zile pentru a-si reveni dintr-o experienta neplacuta. Al doilea motiv poate fi o experienta traumatizanta prin care au trecut si care i-a afectat psihic. De asemenea, este posibil sa nu fi socializat prea mult cand aveau o varsta frageda.
Un caine foarte speriat sta cu capul plecat, evita sa te priveasca in ochi sau sta cu coada intre picioare. Cainele poate reactiona diferit in fata unui posibil pericol: fie ramane nemiscat, asteptand deznodamantul, fie o rupe la fuga, pentru a-l evita.
Cand ii este frica, un caine poate sa:
maraie - incearca astfel sa indeparteze pericolul;
latre - ca sa impresioneze. Latratul din cauza fricii este unul lung si intens;
geama - prin gemete, cainele incearca sa le explice stapanilor ca ii este teama.
Sentimentul de teama nu trece de la sine, din contra, situatia se va inrautati daca stapanul nu se implica in corectarea acestui comportament.
De exemplu, cateii care au teama de tunete pot ulterior sa aiba aceeasi reactie fata de fenomenele meteorologice produse inaintea unei furtuni.
In cazul unui caine care are tendinta sa fuga si sa se ascunda atunci cand se produce un zgomot puternic, amenajeaza-i un loc sigur in care sa se poata refugia atunci cand se sperie. Aceasta locatie trebuie sa fie sigura din punctul lui de vedere, nu al tau. Lasa-l sa aiba acces la locul respectiv si chiar hraneste-l, pentru a-l incuraja. Nu trebuie sa il obligi sa stea acolo atunci cand nu vrea. Aceasta metoda nu este aplicabila in cazul cainilor hiperactivi.
Pentru cainii tineri si energici, cea mai potrivita este metoda distragerii atentiei. Acest lucru se face progresiv, asemenea oricarui proces de invatare. Capteaza-i atentia cu un joc. Lauda-l si recompenseaza-l daca este atent la comenzi. In cazul in care se plictiseste sau oboseste, opreste imediat jocul, deoarece nu vei mai reusi sa-i captezi atentia. Daca aceasta tehnica nu este folosita corect, nu numai ca nu va rezolva problema, ci va accentua fobia cainelui.
Este bine sa incerci gradual, pe parcursul mai multor sedinte, anumite tehnici de modificare a comportamentului. Cu alte cuvinte, incearca sa il inveti sa raspunda la anumite sunete fara sa ii fie frica. Expune cainele la sunete cu intensitati mai mici, in timp ce ii distragi atentia cu jocuri sau il recompensezi cu mancare. Pe parcursul sedintelor, intensitatea sunetului trebuie sa creasca treptat, pana cand prietenul tau necuvantator reuseste sa-si depaseasca teama.
Daca in urma aplicarii acestor tehnici cainele are in continuare atacuri de panica, este recomandabil sa ceri sfatul atat unui specialist in dresaj, cat si unui medic veterinar.
Exista medicamente care pot sa-l ajute, insa aceasta solutie este una temporara. Medicamentele trebuie prescrise de medicul veterinar. In plus, terapia medicamentoasa nu diminueaza fobia cainelui.
Nu trebuie sa incerci sa-l linistesti atunci cand ii este frica, deoarece acest lucru ii va accentua comportamentul. Daca este rasfatat sau consolat, poate considera asta o incurajare. Trebuie sa te comporti normal, ca si cand nu ai fi observat starea lui psihica.
Nu-l inchide in alta camera, deoarece starea lui de panica se accentueza si poate sa se raneasca in timp ce incearca sa scape. Nu trebuie sa fie pedepsit atunci cand ii este frica, deoarece pedeapsa ii va spori starea de teama. Nu-l obliga sa stea in preajma zgomotului care il deranjeaza, deoarece poate deveni agresiv.