Nu, nu mai e o noutate, nici macar pentru cei care nu au un caine, dar au unul sau mai multi prieteni care detin unul sau mai multi caini. Numai gandeste-te putin la prietenul(a) ta iubitor(oare) de caini - de cate ori, in toti acesti ani care au trecut de cand va cunoasteti, spuneam - de cate ori a venit si ti-a marturisit ca animalul i-a scos peri albi? In cate situatii?
Numarate pe degete, ar fi urmatoarele: imediat dupa ce l-a adus acasa si, bebelus fiind, a facut unele treburi peste tot pe unde nu trebuia, prima oara cand s-a imbolnavit, cand i-au crescut dintii si i-a ros nu stiu cate perechi de pantofi si... ce a mai ramas - atunci cand, dupa ce "bebelusul" a devenit ditamai animalutul si era imposibil sa-l mai plimbe in brate, a inceput sa-l scoata la plimbare in lesa. Sau, nu cumva cainele era cel care isi plimba stapanul?...
In fine, ce mi se pare cu adevarat amuzant este urmatorul lucru - observand oamenii de pe strada, majoritatea celor care nu au o structura fizica foarte puternica isi aleg (paradoxal sau poate nu) drept animal de companie un caine de talie mare. Sa fie oare din nevoia de protectie?
Nu stiu, insa ceea ce stiu sigur, bazandu-ma pe capacitatea mea de observatie, e ca nu mi-as dori sa fiu in locul lor atunci cand ies la plimbare cu cainele, mai ales daca este unul putin needucat.
Rautacioasa fiind, i-as avertiza ca in localitati au limitare de viteza la 50 km/ora... Insa nu-mi permit, deoarece am si eu prieteni proprietari de caini si sunt capabila sa le inteleg pasiunea.Bunaoara, prietena mea incerca intr-o zi sa ma convinga ca plimbarea pe care (vrei, nu vrei, bea Grigore aiazma!) e nevoita sa o faca de vreo cateva ori pe zi cu cainele, ii serveste si drept excelent exercitiu fizic. Cainele ei, un Labrador retriever, superb ca infatisare si nabadaios la caracter, ii este un minunat partener cand vine vorba de plimbari.
Intotdeauna ii aduce aminte ca a trecut de mult ora la care trebuia sa ridice lesa din cuier si niciodata nu zice "Nu" atunci cand ea il scoate la o plimbare extra. Ii este un excelent "antrenor" si, uneori, pot spune ca o invidiez. Nu mai este nevoita sa se roage de prieteni sau de familie sa iasa la plimbare, isi cheama cainele si pot rataci impreuna ore in sir.
Din discutiile pe care le-am tot purtat, am tras concluzia ca ea se bazeaza pe anumite reguli atunci cand se pregateste sa iasa cu cainele la plimbare, reguli pe care m-am gandit sa ti le impartasesc si tie. Poate, cine stie, iti vor fi de folos.
e foarte important si trebuie inceput de la o varsta cat mai frageda. Va continua atat timp cat e necesar, pana cand cainele va putea fi eliberat din lesa fara a exista pericolul sa o zbugheasca de langa tine cand te astepti mai putin. Rezultatul finit este un caine alaturi de care sa-ti fie drag sa te plimbi, care sa cunoasca si sa respecte comenzi de genul "sezi", "culcat", "asteapta" si "pas", un caine mult diferit de "vitezomanul" de la inceputuri.
Este, in primul rand, o dovada a respectului fata de ceilalti trecatori si, implicit, fata de tine ca proprietar de caine. Fiind prins in lesa, cainele nu poate reprezenta un pericol pentru trecatori sau pentru alti caini cu care se intersecteaza. Petshopurile au o sumedenie de astfel de articole, iar tu nu trebuie sa faci altceva decat sa alegi unul pe placul tau si potrivit cainelui pe care il detii. Exemplu: ham, lesa retractabila.
este un mesaj de avertizare care trebuie respectat, nu a fost conceput de o persoana care se plictisea sau care are o aversiune fata de caini si nu trebuie sa renunti sa iti cumperi haine de la magazinul cu pricina doar pentru ca, ai tu impresia, vanzatoarei nu-i place cainele tau. Obisnuieste-te cu ideea ca animalul tau nu te poate urma in orice activitate pe care o intreprinzi si, mai ales, fa-l si pe el sa inteleaga lucrul asta. Din acest motiv dresajul e atat de important!
Mai e nevoie sa mentionez faptul ca exista o lege care interzice proprietarilor de caini sa lase "treburile" cainelui in mijlocul strazii? As vrea sa sper ca nu, plus de asta ar trebui sa functioneze si in acest caz nescrisa lege a bunului simt din partea proprietarului.
Prietena mea imi povestea ca nu de putine ori oamenii care treceau pe langa ea si o vedeau adunand "mizeria" cainelui, se uitau la ea ca la un fel de ciudata. Ei bine, pentru ei am un mesaj important: "Alo, oameni buni, ne-am civilizat intre timp sau, cel putin, incercam! Si mentalitatea voastra incuiata ne tine pe loc!".
Acest tip de cleste se poate gasi in orice petshop, iar daca nu vrei sa investesti in asa ceva, o simpla punga trasa peste mana te va ajuta sa aduni ce ai de adunat si apoi sa arunci la cos (nu pe strada, pentru ca atunci efortul ar fi inutil!).
si cunoastem cu totii cat de greu gasesti o sursa de apa atunci cand ai nevoie. Cel mai simplu e sa porti cu tine o sticla cu apa si un bol din care cainele sa poata bea.
(nu cele lungi si dese) au si ele rolul lor. Cainele tau are posibilitatea sa se odihneasca putin, sa socializeze cu alti catei, iar tu poti sa schimbi impresii cu alti proprietari de caini.
sunt deosebit de importante atunci cand iti pierzi cainele. Fie ca este vorba despre o zgarda cu medalion de identificare, de un tatuaj sau de un implant cu microcip, uneori insasi viata animalului depinde de promptitudinea cu care oamenii realizeaza ca acest caine apartine cuiva.
este un alt factor al reusitei unei plimbari in aer liber. Daca animalul are ceva probleme de sanatate care l-ar putea impiedica sa-ti fie partener de drum, cel mai bine ar fi sa il lasi acasa. Distantele pe care au loc plimbarile vor fi marite gradual, de la un tur in jurul blocului pana la trasee montane.