Din momentul in care te-ai hotarat sa-ti maresti familia cumparandu-ti un caine, in atributiile de zi cu zi si-a facut loc si educarea acestuia. Nu te speria! La fel ca plimbarile zilnice si vaccinarile periodice, dresajul de baza al cainelui nu trebuie sa lipseasca din minunata viata de crescator/proprietar de caini.
Un dresaj corect iti va asigura o viata fericita alaturi de mult iubitul companion. Desigur, acesta trebuie sa inceapa de la o varsta frageda, atunci cand capacitatea sa de a invata este ridicata.
La fel ca si copiii, cateii au "viteze" diferite de invatare, iar unul dintre factorii comuni este nevoia de a dormi, dar si constitutia lor, inca fragila. In consecinta, ca o stapana responsabila, trebuie sa respecti nivelul/"viteza" de dezvoltare a fiecaruia in parte si faptul ca puiutul tau este deocamdata foarte, foarte tanar!
1. Joaca - pur si simplu, toti cateii adora sa se joace! In lectiile de dresaj, joaca este una dintre recompensele cele mai indragite de catei.
2. Pas cu pas - educarea cateilor este un proces ce se realizeaza treptat; cand este foarte mic, catelul are o capacitate de concentrare limitata, astfel incat o partida de dresaj nu trebuie sa dureze mai mult de 3-5 minute.
3. Recompensa si restrictie - dresajul catelului este, pe de o parte, rezultatul recompensei, iar, pe de alta parte, al fermitatii. A te juca impreuna cu cainele tau poate fi distractiv si educativ, catelul invatand, prin joaca, lucruri noi. Recompense importante sunt si mangaierile sau cuvintele de lauda, spuse pe un ton cald, afectuos.
4. Limbaj - tonul vocii este foarte important pentru catelus, asa ca "modeleaza-ti" glasul atat in timpul sedintelor de dresaj, cat si in timpul liber. Cu toate acestea, comenzile "Sezi", "Asteapta" etc. trebuie sa fie des repetate si spuse pe un ton mai ferm. De asemenea, si gestica este foarte folositoare in dresaj.
Niciodata nu rosti numele catelului pe un ton foarte ridicat! Cainele are simtul auzului foarte dezvoltat si tipatul nu va face decat sa-l streseze. Pronunta-i numele incet si clar, pentru a-i capta atentia, si apoi asociaza-i numele cu fiecare comanda data.
Primul lucru pe care trebuie sa-l invete un catel este numele sau. Cu cat numele este mai scurt, cu atat va fi mai usor de retinut pentru caine.
cheama-ti catelul pe nume inca de la inceput;
inainte sa-l chemi pe nume, joaca-te cu el, incurajandu-l astfel sa-ti "raspunda la apel";
cand vine (dupa ce l-ai chemat), mangaie-l mult si recompenseaza-l cu ceva bun;
daca nu vine imediat ce l-ai chemat, nu-l certa! Data viitoare va veni si mai tarziu!
Asigura-te ca-i dai comenzi exacte si consecvente: cand ii spui "Nu" intr-o zi, nu permite ca a doua zi acel "Nu" sa se transforme in "Da".
Inca de la inceput, trebuie sa-l obisnuiesti cu "Nu"/"Nu e voie":
"Nu" trebuie asociat cu ceva interzis pentru catel;
"Nu" trebuie rostit pe un ton ferm, categoric, clar de fiecare data cand il vezi facand ceva gresit/interzis.
Daca puiul tau face nazbatii in casa, in absenta ta, la intoarcere nu-l mustra! Mustruluieste-l doar atunci cand il prinzi pe picior gresit!
De cele mai multe ori, cand vine intr-o casa noua, catelul nu este instruit, asa ca rolul tau este sa-l ajuti sa se obisnuiasca cu noua casa si cu noua familie.
scoate-l afara destul de des (cel putin din doua in doua ore);
du-l afara pentru a-si face nevoile imediat dupa ce a mancat, dupa ce s-a trezit din somn sau dupa ce s-a jucat;
recompenseaza-l din plin (mangaieri, verbal, cu ceva gustos) cand incepe sa ceara afara pentru satisfacerea necesitatilor;
daca il prinzi facandu-si nevoile in casa, ia-l de la "locul faptei", spune-i "Nu"/"Nu-i voie" pe un ton ferm si du-l imediat afara. Recompenseaza-l de cate ori isi face nevoile afara si lauda-l mult!;
nu uita - chiar daca locuiesti in oras, intr-o zona rurala sau... la malul marii, trebuie sa strangi murdaria lasata in urma de cainele tau!
Aceste comenzi trebuie invatate in ordine, deci trebuie sa te asiguri ca, inainte de a trece la urmatoarea comanda, prima este inteleasa si executata perfect de catre caine.
"Sezi": aceasta comanda este invatata cu usurinta de catel daca este recompensat corespunzator. Tine in mana dreapta o bucatica de mancare (carne, crochete) sau jucaria sa preferata. Ridica mana astfel incat stimulentul sa-i ajunga deasupra capului, iar el sa-l urmareasca cu privirea. Da comanda "Sezi" si plimba mana catre spatele puiului. Acesta, urmarind stimulentul cu privirea, se va aseza in sezut. Imediat ce face asta, recompenseaza-l cu stimulentul si lauda-l verbal ("Bravo").
"Culcat": din pozitia asezat a catelului, cu stimulul in mana dreapta, coboara mana in fata labelor anterioare ale puiului, dandu-i comanda "Culcat". Lasa pumnul jos, usor intredeschis, in asa fel incat el sa poata mirosi stimulul. In cazul in care nu se lasa pe labele din fata in pozitia "culcat", ajuta-l tragandu-i labele spre inainte, astfel incat puiul sa alunece usor in "culcat".