Depresia nu apare doar la oameni, ci poate afecta și animalele de companie. Dacă suspectezi că pisica ta este deprimată trebuie să încerci să afli cauza problemei și să remediezi situația cât mai repede posibil. Starea generală de sănătate a pisicii poate fi afectată negativ de o perioadă lungă de depresie, astfel încât trebuie să iei măsuri pentru a o ajuta să revină la un comportament pozitiv și să fie fericită alături de tine.
Iată care sunt semnele care îți arată că pisica ta este deprimată:
1. Mișcările cozii
Cel mai ușor mod să-ți dai seama dacă pisica este supărată este să observi mișcările cozii. O pisică fericită va face mișcări asemenea unei mături în miniatură, în timp ce o pisică tristă sau deprimată va avea mișcări bruște și imprevizibile.
În aceste cazuri este indicat să investighezi cauza acestui comportament. Pisicile își formează anumite obiceiuri și le place rutina. Gândește-te dacă ai făcut schimbări importante recent pentru a–ți da seama de ce este deprimată pisica.
2. Deodată are nevoie să fie aproape de tine tot timpul
Pisicile sunt recunoscute drept animale independente, schimbătoare și care păstrează o anumită distanță față de oameni. Este adevărat că fiecare pisică are propria personalitate, dar dacă remarci că se comportă diferit trebuie să analizezi problema. De exemplu, dacă se cuibărește lângă tine în fiecare dimineață și vrea să stea în brațe în timp ce citești în fiecare zi atunci acesta este comportamentul obișnuit al pisicii. Dacă de obicei nu stă tot timpul cu tine, dar deodată începe să fie mereu în preajma ta pisica ar putea fi deprimată.
3. Dacă te zgârie pe mâini
Este o reacție des întâlnită prin care pisicile își arată nemulțumirea. Dacă pisica își folosește ghearele pentru zgârieturi superficiale trebuie să stii că ar putea fi primul semn al depresiei.
Nu înseamnă că are o depresie cronică, ci doar că trece probabil printr-un moment dificil. Poartă-te cu pisica la fel ca și cu un copil trist. Nimic nu o ajută să se calmeze mai repede decât timpul petrecut lângă tine.
4. Se suie pe pereți
Spre deosebire de oameni, pisicile chiar se pot sui pe pereți când se supără. Acest comportament greșit, mai ales dacă au fost antrenate să-l evite, este un semn clar al depresiei. O asemenea stare de spirit poate apărea ca urmare a plictiselii, așa că asigură-te că pisica are mereu ceva de făcut pentru a-și distrage atenția. Ia-i jucării speciale și un culcuș deosebit pentru ca pisica să simtă cât de mult ții la ea.
5. Stă tristă la fereastră
Când nu ești acasă pisicii îi este dor de tine, iar dacă pleci foarte des poate ajunge să fie deprimată. Nu te gândi că pisicile sunt mai independente și că nu contează dacă o lași singură.
De fapt vor să aibă o relație apropiată cu stăpânii lor și să fie tratate ca un membru al familiei. De multe ori stăpânii nu interacționează suficient cu pisicile din cauza prejudecăților legate de independența lor. Contează foarte mult să te joci cu pisica pentru a crea o legătură puternică între voi. În acest fel pisica nu se va simți nesigură când pleci și te va aștepta cu bucurie să te întorci de la serviciu.
6. Ignoră persoanele la care ține
Evitarea oamenilor nu este neapărat un semn că pisica este deprimată, dar dacă își ignoră tocmai stăpânul ar putea fi vorba despre depresie. Spre exemplu, dacă pisica nu îl agreează pe partenerul tău te-ar putea evita și pe tine. Soluția nu este să forțezi interacțiunea, ci să lași pisica să se obișnuiască treptat cu situația.
Va veni ea la tine când este pregătită.
7. Îți zgârie mobila
Dacă în mod obișnuit nu zgârie mobila, pisica ar putea fi stresată și deprimată. Folosește un spray pe bază de feromoni pentru a o ajuta să se calmeze.