Vinul spumant: tot ce trebuie să știi despre el

Orice scuză este bună pentru a sărbători cu un vin spumant bun, adică cu o „șampanie”, deși doar vinurile spumante din regiunea omonimă din Franța se numesc așa, de fapt.
Cu siguranță, când te gândești la un vin spumant, îți vine în minte o mare sărbătoare, clinchetul paharele ca sinonim pentru exprimarea urărilor de bine față de ceilalți. Printre cele mai celebre tipuri de vin spumant sunt șampania (Franța), cava (Spania) sau prosecco (Italia).

De menționat că aceste vinuri sunt de obicei super proaspete și provoacă o explozie incomparabilă în gură.

Deoarece bulele pe care le produce pe palat creează o senzație super plăcută și, cel mai bine, pot fi asortate cu aproape orice fel de mâncare.

Dacă încă nu știi ce este un vin spumant, nu-ți faceți griji, aici vei afla totul, de la procedeul său, strugurii, mărcile recunoscute și notele caracteristice pe care cu siguranță vei dori să le încerci.

Când a fost creat vinul spumant?


În primul rând, trebuie să știi că istoria ne spune că marele lord, Don Perignon, care a fost și responsabil pentru faimosul dop de plută, este creatorul acestei băuturi maiestuoase.

În jurul anului 1618, exact în regiunea Champagne din Franța, a fost locul unde s-a întâmplat magia.

Cu siguranță, principala caracteristică a acestui vin este spuma care se formează la decuparea și servirea produsului din acea sticlă grozavă.

Producerea vinului spumant


Cum se face un vin spumant? Mai întâi trebuie să știi că există două tipuri de metode pentru a face vin spumant.

Primul numit Charmat și al doilea cunoscut ca Champenoise sau tradițional.

În primul rând, avem metoda Champenoise, aceasta este aproape întotdeauna făcută din struguri albi și amestecată cu alte vinuri pentru a fi îmbuteliate.

Odată făcut acest lucru, are loc o a doua fermentație în sticlă, care va avea loc timp de cel puțin cincisprezece luni. Acesta e motivul pentru care sticlele de vin spumant sunt mai groase decât sticlele de vin obișnuit.

Fermentarea este cauza dioxidului de carbon și a alcoolului, dar în acest caz nu se caută evaporarea acestuia, dimpotrivă, acesta trebuie prins în sticlă.

În același mod, acest lucru ne va ajuta să eliminăm sedimentele pentru a astupa în sfârșit sticla și a o prezenta publicului.

Denumirea acestei metode „Champenoise” se datorează regiunii în care a fost creată.

În cazul metodei Charmat, a doua fermentație nu se realizează în sticlă, dimpotrivă, se folosesc rezervoare ermetice din oțel, care împiedică evaporarea dioxidului de carbon. Spuneam mai devreme că există câteva tipuri de vinuri spumant celebre: șampania (Franța), cava (Spania) sau prosecco (Italia).

Șampania, de exemplu...  Elaborarea acestui vin spumant se desfășoară doar în nord-estul Franței, în regiunea Champagne și este singura în care se produc exclusiv acest tip de vinuri spumante.

De asemenea, trebuie să știi că șampania este protejată de Uniunea Europeană, care stabilește în ea regimuri de calitate.

Există trei soiuri de struguri esențiale pentru producerea acestor vinuri și acestea sunt chardonnay, meunier și pinot noir. 

În mod similar, unele caracteristici ale acestor struguri sunt:


- Chardonnay: Este un strugure alb, aduce mineralitate si eleganta vinurilor. Favorizează îmbătrânirea vinurilor și oferă note florale.

- Meunier: Este un strugure roșu cu pulpă albă, oferă arome fructate și evoluează ușor cu Chardonnay.

- Pinot noir: Este un strugure roșu cu pulpă albă și oferă arome de fructe roșii, oferă putere și conferă corp amestecurilor. 

Aceste vinuri sunt realizate prin metoda Champanoise, prin urmare, prețul lor este de obicei mai mare.

Deoarece nu se folosește niciun tip de mașină pentru fermentarea acestuia, întregul proces este natural și certificat de vinificatorii francezi.

Prosecco, alt tip celebru de vin spumant, folosește doar strugurii din regiunile Friuli-Venezia Giulia și Veneto, în Italia.

Prosecco, ceea ce se numește vinul spumant italian, este făcut prin metoda Charmat, care se face în vase mari din oțel inoxidabil pentru a-i oferi o a doua fermentație, care este mult mai ieftin de produs.

De asemenea, trebuie să știți că prosseco cuprinde trei tipuri diferite:


- Spumante (spumante): având o efervescență persistentă
- Frizzante (semi-spumant): având o efervescență mai ușoară.
- Tranquillo: ca atare nu este considerat spumant în sine, deoarece nu are bule.